mijn kijk op

Het Roy Martina-dieet: afslanken door aanpassen leefwijze

Het Roy Martina-dieet: afslanken door aanpassen leefwijze De holistische arts Roy Martina is ervan overtuigd dat een dieet volgen niet helpt om blijvend af te vallen. De meeste mensen slagen na het volgen van een dieet er niet in om het gewicht vast te houden en komen weer aan. Volgens hem moet je eerst je zelfbeeld veranderen waardoor je los komt van het eten uit emotie. Als je weet uit welke emotie je gaat eten, moet je wat aan die emotie doen. Wat houdt het Roy Martina-dieet in en werkt het?

Roy Martina

Roy Martina is een holistische arts die graag een optimale gezondheid voor de mens wil creëren. Hij is van mening dat je los kunt komen van eten uit emotie, verveling of gewoonte door je zelfbeeld te veranderen. Hij heeft een boek geschreven waarin hij advies over voeding en leefstijl geeft. Hierbij staat bewust eten in combinatie met beweging en water drinken centraal.

Waarom diëten niet werkt

Roy Martina is van mening dat het verkeerd is om op dieet te gaan omdat het niet werkt. Slecht 2% van de mensen die gaan lijnen slaagt er in om blijvend af te vallen. Meestal kom je weer aan en vaak nog zelfs meer dan dat je bent afgevallen. Hierdoor vallen mensen in een patroon van een zogenaamd “jojo-effect”. Er zijn mensen die het ene dieet na het andere volgen zonder resultaat waardoor men nog meer geneigd is om uit emotie te gaan eten of zelfs eindigen in een maagoperatie.

Het basisprincipe

De arts Roy Martina heeft na jarenlange studie ontdekt wat het geheim is van het kleine percentage mensen die er wel in slagen om blijvend slank te worden. Hij heeft van allerlei dingen onderzocht bij zijn cliënten zoals: afslankproducten, medicijnen en motivatietrainingen. Om permanent slank te blijven zijn de volgende punten van essentieel belang:
  1. Een nieuwe leefwijze zonder dieet
  2. Veranderen van zelfbeeld en eigenwaarde
  3. Om leren gaan met emotionele stress

Het programma

Het gaat erom dat je op een natuurlijk gewicht komt. De vraag is wat het natuurlijk gewicht is dat bij de persoon past. Dan wordt er gekeken hoe het natuurlijk gewicht wordt behaald waarbij het eet- en drinkgedrag aangepast wordt. Vervolgens wordt er gekeken naar de lichaamsbeweging. Het is belangrijk om te ontdekken waarom het niet lukt om af te vallen. Roy Martina is van mening dat veel mensen een onderbewuste overtuiging hebben dat afvallen niet lukt waardoor het bewust niet gaat lukken. Er zijn emotionele blokkades waardoor mensen vaak vanuit de emotie gaan eten. Mensen zijn vaak dik door emoties en mensen belonen zichzelf vaak met lekker eten.

Het natuurlijk gewicht

Afslanken is meer dan even in een paar weken een aantal kilo’s te verliezen. De opzet moet zijn om permanent op een natuurlijk gewicht te komen. Dit is alleen mogelijk door de leefwijze aan te passen. Om te weten welk gewicht er bij je hoort moet je weten hoe je stofwisseling werkt. In zijn boek “De Slanke Leefwijze” beschrijft hij hoe je je leefwijze kunt veranderen door je eetpatroon aan te passen, meer te bewegen en veel water te drinken.

Emoties de baas

Je moet in balans zien te komen met je emoties. Als je eet uit emoties moet je anders gaan denken en je leefwijze aanpassen. Hierbij is een sterk gevoel van eigenwaarde en zelfrespect erg belangrijk. Als er sprake is van bepaalde emoties zoals angsten, boosheid, jaloezie, fobieën of spanningen moet hieraan gewerkt worden. Het is belangrijk je eigen emotionele blokkades te ontdekken en op te lossen. Ook lichamelijke klachten kunnen een belemmering vormen.

Voordelen

Doordat je je bewust wordt van eten, zul je waarschijnlijk gezonder gaan eten. Je werkt aan je emotionele blokkades waardoor je beter in je vel komt te zitten. Daarbij is veel beweging en veel water drinken goed voor je. Het is gemakkelijk toe te passen omdat je niet steeds aparte gerechten hoeft klaar te maken en je hoeft niet eindeloos calorieën te tellen. Indien je succesvol werkt aan je blokkades kun je los komen van het emotie eten waardoor je succesvol gewicht kunt verliezen.

Nadelen

Het is soms erg moeilijk om zelf vast te stellen wat je emotionele blokkades zijn of wat een natuurlijk gewicht is. Hiervoor kan het nodig zijn dat je hulp moet inschakelen in de vorm van een coach, diëtist of op een andere wijze tot een betere leefwijze te komen. Doordat de methode van Roy Martina erg gericht is op emotionele blokkades kan het zijn dat het afvallen erg langzaam gaat waardoor het moeilijk is om vol te houden. Het kan lastig zijn om via deze methode het gewenste resultaat te behalen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met je ademhaling: zet dat dieet maar opzij!Afvallen met je ademhaling: zet dat dieet maar opzij!Afvallen zonder dieet of intensief sportprogramma? Dat klinkt bij iedereen als muziek in de oren. Toch heeft onderzoek u…
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?Eten uit emotie is een van de meest voorkomende redenen waarom het iemand niet lukt om af te vallen. Veel mensen beginne…

Recensie Weight WatchersrecensieRecensie Weight WatchersWeight Watchers is een dieet dat al een aantal jaren populair is. Dit is niet voor niets. Veel mensen hebben hier goede…
Darmstimulans met kelp lecithineDarmstimulans met kelp lecithineDit middel is te koop bij het Kruidvat en veel informatie is er niet over te vinden. In diverse forums op internet wordt…
Bronnen en referenties
  • www.vitaalenbewust.nl
  • www.vetvrij.nl
  • Cursusmateriaal CIVAS Opleidingen: voedingsdeskundige
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.