De geneeskracht van camu camu, natuurlijke vitamine C

Camu camubessen bevatten 40 maal zoveel vitamine C als sinaasappels. Camu camu is een struik die ongeveer drie tot vijf meter hoog wordt. Hij groeit in het Amazonegebied van Peru, Ecuador, Colombia en Brazilië. Deze struik brengt een rood-paars vruchtje voort ter grootte van een limoen en dat vol zit met vitamine C. Camu camubessen groeien voornamelijk aan de oevers van de rivieren. Van oorsprong werden ze geoogst door de lokale bevolking, de indianen, door er met een zelf gemaakte kano langs te varen en ze te plukken. De camu camu struik is pas in 1959 geclassificeerd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Camu camu cultiveren

De camu camustruik kan gecultiveerd worden maar dat gebeurt nog niet op grote schaal. Hij houdt van grote hoeveelheden water en een subtropisch klimaat; de minimumtemperatuur moet net iets boven het vriespunt zijn. Een struik levert ongeveer 12 kilo bessen per jaar op. Het wordt hoog tijd dat de struik gecultiveerd wordt. Er wordt namelijk zo vaak van geplukt dat hij in wilde vorm dreigt te verdwijnen. In sommige streken van Brazilië wordt de plant gecultiveerd maar dan blijkt hij minder vitamine C te bevatten, zo bleek uit Braziliaans onderzoek in 2000. In hetzelfde onderzoek mat men wat er gebeurt als de bessen worden ingevroren. Door het invriezen daalt het vitamine C-gehalte verder, maar zo stelden de onderzoekers hoopvol vast, het bevatte nog altijd meer vitamine C dan veel andere vruchten.

Eigenlijk te zuur om te eten

Vooral onder liefhebbers van supplementen is camu camu populair. De bessen zelf smaken te zuur om culinaire waarde te hebben. Hoewel er wel een drank van wordt gemaakt in combinatie met suiker. Ook wordt er in sommige landen ijs gemaakt met camu camusmaak. De lokale bevolking zelf heeft de bessen nooit gegeten en hebben nooit gebruik gemaakt van de medicinale kwaliteiten.

De Latijnse naam is Myrciaria dubia. In Brazilië wordt het „Caçari“ oder „Araçá de água“ genoemd. Andere namen in Zuid-Amerika zijn camu camu, ook geschreven als camucamu en camocamo.

Vitamine C in camu camu

Camu camu-bessenpoeder is een concentraat van vitamine C. Een gram van deze natuurlijke vorm van vitamine C is genoeg voor dagelijks gebruik. Vitamine C zit ook in veel fruit- en groentesoorten zoals kiwi, acerola, citrusvruchten, broccoli, groenbladige groenten, tomaten, aardappelen en koolsoorten. Wie deze producten dagelijks eet heeft eigenlijk geen supplement nodig. Toch zijn er verstokte rokers en drinkers die er goed aan doen om een natuurlijke vorm van vitamine C in te nemen. De belangrijkste medicinale waarde van vitamine C is dat deze stof antioxidanten elimineert en de functie van de witte bloedlichaampjes verbetert. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd uit het lichaam. Door de samenspraak van deze medicinale eigenschappen bestrijdt vitamine C infecties.

Voedingsstoffen camu camu

In camu camu zit meer dan alleen vitamine C. Het bevat aminozuren, vooral valine, leucine en serine. Verder zitten er anthocyaninen, flavonolen, flavanolen, catechinen, delfinidine 3-glucoside, cyanidine 3-glucoside, ellageenzuur, rutine, betulinezuur en galluszuur in. Verder bevat het betacaroteen, vitamine B1, calcium en ijzer.

Goed voor de lever

Camu camu is goed voor de lever, zo concludeerden Japanse onderzoekers in 2010. Het is op dieronderzoek toegepast door de dieren een leverziekte te geven door D-galactosamine. Na het eten van de bessen herstelde de lever zich weer van de schade die het had opgelopen. De onderzoekers hebben geprobeerd uit te vinden welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de leverbeschermende functie. Men dacht dat dat vooral 1,4-dimethylmalaat was, maar het bleek dat als deze stof werd toegediend de leverherstellende werking niet plaats vond.

Camu camu tegen obesitas

Camu camu is onderzocht op zijn werking tegen obesitas. In 2013 publiceerden een Braziliaans, academisch onderzoeksteam dat de hoeveelheid vetten in huid- en orgaanweefsels afnam. Voor dit onderzoek werden ratten gevoed met camu camubessen en daarna geofferd zodat alle organen onderzocht konden worden. Onderzoek op mensen heeft nog niet plaats gevonden.

Camu camu bij oxidatieve stress

Een Japans onderzoeksteam publiceerde in 2008 een onderzoek naar de antioxidantactiviteit van camu camu. De onderzoekers beginnen terecht met te stellen dat oxidatieve stress een belangrijke factor is bij aderverkalking. Men nam een groep van 20 rokers en gaf hen dagelijks een glaasje camucamusap waar omgerekend 1050 mg vitamine C in zat, ongeveer 17.5 maal zoveel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Vervolgens zag men dat allerlei indicators voor oxidatieve stress opmerkelijk daalden. Ook zag men dat het sap een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Aangezien ditzelfde effect nooit eerder was gezien bij kunstmatige vitamine C, concludeerden de Japanners dat er naast vitamine C een andere nog onbekende werkzame antioxidant moet zijn in camu camu.

Camu camu beschermt het DNA

In een Braziliaans onderzoek uit 2012 bleek dat camu camubessen anti-genotoxisch zijn. Genotoxisch betekent dat het ´giftig is voor het DNA´, met andere woorden het kan het DNA beschadigen. Camu camubessen beschermen juist het DNA tegen deze beschadiging. Een beschadiging van het DNA kan leiden tot kanker.

Goed voor het immuunsysteem

Het zaad van de camu camuvrucht bevat veel van de triterpenoïde betulinezuur, een stof die het immuunsysteem een boost geeft. Het kan bijvoorbeeld verkoudheid en griep weren.

Wie hebben meer vitamine C dan gemiddeld nodig?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine C is 60mg. Veel orthomoleculair geneeskundigen zeggen dat dit veel te weinig is. Tussen de 100 en 200 mg vitamine C is een stuk gezonder. Officieel is de maximale veilige dosis van vitamine C vast gesteld op 1000 mg oftewel één gram. Gezond levende mensen hebben genoeg aan 100 of 200 mg maar onderstaande categorieën doen er goed aan een supplement in te nemen:
 • Rokers,
 • Drinkers,
 • Mensen die antibiotica gebruiken of onlangs hebben gebruikt,
 • Mensen die aan stress lijden,
 • Mensen die een infectie hebben opgelopen,
 • Topsporters,
 • Mensen die een blessure hebben.

Functies van vitamine C

Vitamine C heeft een uitgebreide gezondheidswerking voor het lichaam. De meesten kennen wel de verhalen over scheurbuik; een ziekte die zeevaarders tot 200 jaar geleden opliepen en welke het gevolg was van een vitamine C-tekort. Scheurbuik bestaat eigenlijk helemaal niet meer omdat slechts een minimale hoeveelheid aan vitamine C genoeg is om deze ziekte op te lossen. Veel belangrijker om te weten is dat vitamine C:
 1. De lever ondersteunt,
 2. De hartfunctie stimuleert,
 3. De bloedsomloop bevordert,
 4. De ademhaling verbetert,
 5. Stemmingswisselingen vermindert,
 6. Depressie en angst tegengaat.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camu camu: rijk aan vitamine C en goed voor de weerstandCamu camu: rijk aan vitamine C en goed voor de weerstandCamu camu is een boom die groeit in het Amazoneregenwoud. De boom brengt een vrucht voort die zeer rijk is aan vitamine…
Camu camu, een natuurlijk middel tegen overgewicht?Camu camu, een natuurlijk middel tegen overgewicht?Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om de overtollige pondjes eraf te krijgen weet, dat afvallen niet altijd gemakkel…
Supergezonde recepten met superfoodsDe laatste tijd is het erg hip en happening in de media: het eten van superfoods. Maar waarom zijn superfoods zo gezond…
Stevige smoothies voor de winterStevige smoothies voor de winterDat de smoothie algemeen geaccepteerd is, is niets nieuws meer. Maar veel mensen nemen de smoothie in de zomer of als ex…

Vitamine D: antwoorden van het VoedingscentrumVitamine D: antwoorden van het VoedingscentrumDrogisterijen krijgen nogal eens vragen van mensen over vitamine D. Bijvoorbeeld: als het zomer is, krijg je toch vanzel…
Bronnen en referenties
 • Gezondheidsgids Frontier World
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Myrciaria_dubia
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Camu-Camu
 • Anthocyaninen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16302773
 • Foto: http://pomarsitio.blogspot.nl/2011/06/camu-camu.html
 • Overige foto´s: wikimedia commons
 • Camu camu goed voor de lever http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208347
 • Camu camu bij obesitas: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23460435
 • Oxidatieve stress: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18922386
 • Gecultiveerd minder vitamine C: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18922386
 • Anti-genotoxisch: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22542553
 • Betulinezuur in zaad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21512298
 • http://www.rain-tree.com/camu.htm
Reacties

Maria, 14-07-2016
Camu-camu, dat wil ik echt graag gaan gebruiken. Maar in welke winkel kan ik dat kopen? Ik wil NIET online shoppen Reactie infoteur, 02-09-2016
En ik wil geen reclame maken.

Marianne, 16-09-2015
Hallo,
Als je normaal 4ooomg assorbinezuur vitamin c gebruikt, hoeveel moet je dan van Camu innemen? En… mensen met teveel ijzer in hun lichaam kunnen dit niet innemen wegens ijzer stapeling! Reactie infoteur, 19-09-2015
Beste Marianne, ten eerste ascorbinezuur is geen vitamine C. Veel wetenschappers denken dat. Maar een groeiende groep wetenschappers zegt dat het frauduleus is om ascorbinezuur als vitamine C te verkopen. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ascorbinezuur na een uur uit je lichaam is. Het lichaam moet er zo snel mogelijk vanaf. Dat terwijl natuurlijke vitamine C 24 uur lang in het bloed blijft want daar kan het lichaam iets mee.

Ten tweede hoef je je geen zorgen te maken om plantaardige bronnen van ijzer. Het enige ijzer wat schadelijk is, is ijzer uit vlees. IJzer uit vlees kan voor opstapeling zorgen wat tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.