De geneeskracht van camu camu, natuurlijke vitamine C
Camu camubessen bevatten 40 maal zoveel vitamine C als sinaasappels. Camu camu is een struik die ongeveer drie tot vijf meter hoog wordt. Hij groeit in het Amazonegebied van Peru, Ecuador, Colombia en Brazilië. Deze struik brengt een rood-paars vruchtje voort ter grootte van een limoen en dat vol zit met vitamine C. Camu camubessen groeien voornamelijk aan de oevers van de rivieren. Van oorsprong werden ze geoogst door de lokale bevolking, de indianen, door er met een zelf gemaakte kano langs te varen en ze te plukken. De camu camu struik is pas in 1959 geclassificeerd.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Camu camu cultiveren
De camu camustruik kan gecultiveerd worden maar dat gebeurt nog niet op grote schaal. Hij houdt van grote hoeveelheden water en een subtropisch klimaat; de minimumtemperatuur moet net iets boven het vriespunt zijn. Een struik levert ongeveer 12 kilo bessen per jaar op. Het wordt hoog tijd dat de struik gecultiveerd wordt. Er wordt namelijk zo vaak van geplukt dat hij in wilde vorm dreigt te verdwijnen. In sommige streken van Brazilië wordt de plant gecultiveerd maar dan blijkt hij minder vitamine C te bevatten, zo bleek uit Braziliaans onderzoek in 2000. In hetzelfde onderzoek mat men wat er gebeurt als de bessen worden ingevroren. Door het invriezen daalt het vitamine C-gehalte verder, maar zo stelden de onderzoekers hoopvol vast, het bevatte nog altijd meer vitamine C dan veel andere vruchten.
Eigenlijk te zuur om te eten
Vooral onder liefhebbers van supplementen is camu camu populair. De bessen zelf smaken te zuur om culinaire waarde te hebben. Hoewel er wel een drank van wordt gemaakt in combinatie met suiker. Ook wordt er in sommige landen ijs gemaakt met camu camusmaak. De lokale bevolking zelf heeft de bessen nooit gegeten en hebben nooit gebruik gemaakt van de medicinale kwaliteiten.
De
Latijnse naam is
Myrciaria dubia. In Brazilië wordt het „Caçari“ oder „Araçá de água“ genoemd. Andere namen in Zuid-Amerika zijn camu camu, ook geschreven als camucamu en camocamo.
Vitamine C in camu camu
Camu camu-bessenpoeder is een concentraat van vitamine C. Een gram van deze natuurlijke vorm van vitamine C is genoeg voor dagelijks gebruik. Vitamine C zit ook in veel
fruit- en
groentesoorten zoals
kiwi,
acerola,
citrusvruchten,
broccoli, groenbladige groenten,
tomaten,
aardappelen en
koolsoorten. Wie deze producten dagelijks eet heeft eigenlijk geen supplement nodig. Toch zijn er verstokte rokers en drinkers die er goed aan doen om een natuurlijke vorm van vitamine C in te nemen. De belangrijkste medicinale waarde van vitamine C is dat deze stof antioxidanten elimineert en de functie van de witte bloedlichaampjes verbetert. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd uit het lichaam. Door de samenspraak van deze medicinale eigenschappen bestrijdt vitamine C infecties.
Voedingsstoffen camu camu
In camu camu zit meer dan alleen vitamine C. Het bevat
aminozuren, vooral valine, leucine en serine. Verder zitten er anthocyaninen, flavonolen, flavanolen, catechinen, delfinidine 3-glucoside, cyanidine 3-glucoside, ellageenzuur, rutine, betulinezuur en galluszuur in. Verder bevat het betacaroteen, vitamine B1, calcium en
ijzer.
Goed voor de lever
Camu camu is goed voor de lever, zo concludeerden Japanse onderzoekers in 2010. Het is op dieronderzoek toegepast door de dieren een leverziekte te geven door D-galactosamine. Na het eten van de bessen herstelde de lever zich weer van de schade die het had opgelopen. De onderzoekers hebben geprobeerd uit te vinden welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de leverbeschermende functie. Men dacht dat dat vooral 1,4-dimethylmalaat was, maar het bleek dat als deze stof werd toegediend de leverherstellende werking niet plaats vond.
Camu camu tegen obesitas
Camu camu is onderzocht op zijn werking tegen obesitas. In 2013 publiceerden een Braziliaans, academisch onderzoeksteam dat de hoeveelheid vetten in huid- en orgaanweefsels afnam. Voor dit onderzoek werden ratten gevoed met camu camubessen en daarna geofferd zodat alle organen onderzocht konden worden. Onderzoek op mensen heeft nog niet plaats gevonden.
Camu camu bij oxidatieve stress
Een Japans onderzoeksteam publiceerde in 2008 een onderzoek naar de
antioxidantactiviteit van camu camu. De onderzoekers beginnen terecht met te stellen dat oxidatieve stress een belangrijke factor is bij aderverkalking. Men nam een groep van 20 rokers en gaf hen dagelijks een glaasje camucamusap waar omgerekend 1050 mg vitamine C in zat, ongeveer 17.5 maal zoveel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Vervolgens zag men dat allerlei indicators voor oxidatieve stress opmerkelijk daalden. Ook zag men dat het sap een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Aangezien ditzelfde effect nooit eerder was gezien bij kunstmatige vitamine C, concludeerden de Japanners dat er naast vitamine C een andere nog onbekende werkzame antioxidant moet zijn in camu camu.
Camu camu beschermt het DNA
In een Braziliaans onderzoek uit 2012 bleek dat camu camubessen anti-genotoxisch zijn. Genotoxisch betekent dat het ´giftig is voor het DNA´, met andere woorden het kan het DNA beschadigen. Camu camubessen beschermen juist het DNA tegen deze beschadiging. Een beschadiging van het DNA kan leiden tot kanker.
Goed voor het immuunsysteem
Het zaad van de camu camuvrucht bevat veel van de triterpenoïde betulinezuur, een stof die het immuunsysteem een boost geeft. Het kan bijvoorbeeld verkoudheid en griep weren.
Wie hebben meer vitamine C dan gemiddeld nodig?
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine C is 60mg. Veel orthomoleculair geneeskundigen zeggen dat dit veel te weinig is. Tussen de 100 en 200 mg vitamine C is een stuk gezonder. Officieel is de maximale veilige dosis van vitamine C vast gesteld op 1000 mg oftewel één gram. Gezond levende mensen hebben genoeg aan 100 of 200 mg maar onderstaande categorieën doen er goed aan een supplement in te nemen:
- Rokers,
- Drinkers,
- Mensen die antibiotica gebruiken of onlangs hebben gebruikt,
- Mensen die aan stress lijden,
- Mensen die een infectie hebben opgelopen,
- Topsporters,
- Mensen die een blessure hebben.
Functies van vitamine C
Vitamine C heeft een uitgebreide gezondheidswerking voor het lichaam. De meesten kennen wel de verhalen over scheurbuik; een ziekte die zeevaarders tot 200 jaar geleden opliepen en welke het gevolg was van een vitamine C-tekort. Scheurbuik bestaat eigenlijk helemaal niet meer omdat slechts een minimale hoeveelheid aan vitamine C genoeg is om deze ziekte op te lossen. Veel belangrijker om te weten is dat vitamine C:
- De lever ondersteunt,
- De hartfunctie stimuleert,
- De bloedsomloop bevordert,
- De ademhaling verbetert,
- Stemmingswisselingen vermindert,
- Depressie en angst tegengaat.