Camu camu, een natuurlijk middel tegen overgewicht?
Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om de overtollige pondjes eraf te krijgen weet, dat afvallen niet altijd gemakkelijk is. Het volgen van een dieet en meer bewegen helpt wel, maar het is o zo moeilijk om permanent op gewicht te blijven na een periode van afvallen. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek in 2018 bij muizen bieden echter hoop: tropisch fruit uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika, camu camu genaamd, is een efficiënt, veilig en natuurlijk middel om overgewicht te voorkomen.
Camu camu is rijk aan vitamine C en antioxidanten
Camu camu is een bes, die aan tot vier meter hoge struiken (Myrciaria dubia) groeit in het Amazonegebied van Brazilië en Peru. Het is ongelooflijk rijk aan vitamine C; het bevat tot wel dertig keer meer vitamine C dan kiwi’s en sinaasappelen. De concentratie polyfenolen (antioxidanten) is vijf keer hoger dan die in bramen.
Camu camu en voeding
Ondanks deze goede eigenschappen voor de gezondheid, wordt camu camu weinig gegeten door de lokale bevolking. De bessen zijn namelijk ontzettend zuur. In plaats van camu camu als fruit te eten, wordt het gedroogd en dan vermalen tot poeder, dat opgelost kan worden in water of in voedsel kan worden vermengd. Camu camu ligt dan ook niet bij ons in de winkel als fruit, omdat het zo zuur is. Camu camu-poeder en capsules met een extract van camu camu zijn daarentegen
gemakkelijk te verkrijgen in Nederland, zeker online.
Camu camu en overgewicht
Wetenschappelijk onderzoek in 2018 heeft een nieuw effect van camu camu op de gezondheid aan het licht gebracht. Het onderzoek bij muizen, uitgevoerd aan de Laval Universiteit en het Hart- en Long Onderzoekscentrum in Quebec in Canada, laat zien, dat een extract van camu camu gewichtstoename als gevolg van suiker- en vetrijk eten voor honderd procent voorkomt. Het gewicht van de muizen na acht weken op het dikmakende dieet was vergelijkbaar met het gewicht van muizen die normaal, gezond voedsel hadden gekregen. Hoe brengt camu camu dit enorme effect op gewichtstoename te weeg?
Veranderingen in de darmflora
Camu camu verhoogt het basaal metabolisme, waardoor de muizen meer energie verbranden in plaats van het op te slaan. Ook beschermt camu camu tegen insulineresistentie, dat vaak optreedt bij mensen met overgewicht en leidt tot diabetes type 2. Het positieve effect van camu camu op de stofwisseling (een andere naam voor metabolisme) wordt veroorzaakt door de bacteriën die in de darm leven. Camu camu verandert namelijk de samenstelling van de darmflora. Sommige bacteriesoorten nemen in aantal af (bijvoorbeeld Lactobacillus), terwijl andere juist in aantal toenemen (bijvoorbeeld Akkermansia muciniphila). De veranderingen in de darmflora blijken zelfs zo belangrijk te zijn, dat wanneer de darmbacteriën van een met camu camu behandelde muis worden overgebracht naar de darmen van een muis zonder bacteriën, deze muis niet dik wordt van vet eten. Het is precies hetzelfde resultaat als wanneer deze muis zelf camu camu zou hebben gekregen.
Darmflora beïnvloedt de fysiologie van het lichaam
De darmflora heeft een grote invloed op allerlei fysiologische processen in het lichaam. Bij mensen met overgewicht bijvoorbeeld, is de darmflora opgebouwd uit de verkeerde soorten bacteriën. Dit heeft negatieve gevolgen voor het afweersysteem, voor de stofwisseling en ook worden er minder hormonen in het lichaam afgegeven, die aangeven dat het tijd is om te stoppen met eten als je geen honger meer hebt. Mensen met overgewicht eten daardoor te veel, zodat ze nog zwaarder worden dan ze al zijn. Doordat camu camu het aantal 'slechte' bacteriën vermindert, en het aantal 'goede' bacteriën verhoogt, zoals het onderzoek bij muizen liet zien, neemt dus niet alleen het basaal metabolisme toe, maar worden ook de 'hongerhormonen' weer in een normale hoeveelheid afgegeven, waardoor je minder gaat eten. Beide factoren dragen dus bij aan het beschermende effect van camu camu op gewichtstoename.
Effecten van camu camu op overgewicht bij mensen
Als gezegd is de spectaculaire beschermende werking tegen gewichtstoename aangetoond bij muizen. Zou camu camu hetzelfde effect hebben bij mensen? Anno 2018 is dit nog niet bekend. Wel weten we, dat mensen met overgewicht een andere samenstelling hebben van hun bacteriën in de darmen in vergelijking met slanke personen. De hoeveelheid Akkermansia-bacteriën is bijvoorbeeld lager, en die van Lactobacillus hoger. Dit zijn precies twee van de bacteriesoorten waarvan de aantallen door camu camu worden gecorrigeerd in de darmen van de muizen uit de studie (Akkermansia neemt toe, Lactobacillus neemt af). De bacteriepopulaties in de darmen van muizen en mensen met overgewicht zijn dus sterk vergelijkbaar en het lijkt dan ook aannemelijk, dat camu camu bij mensen dezelfde remmende werking heeft op gewichtstoename door de soorten bacteriën in de darmen te optimaliseren.