Gevitaliseerd water

Eén van de vormen van waterbehandeling is watervitalisering. Het bestaat in Nederland sinds de jaren '90, maar in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk al veel langer. Bij watervitalisering wordt niet de chemische samenstelling van water bewerkt, maar de moleculaire structuur. Een bijzonder fenomeen, waarover nog relatief weinig bekend is.

Het verbeteren van drinkwater

In brede kring wordt getwijfeld aan de kwaliteit van ons voedsel; kranten, bladen en boeken staan vol met adviezen over wat er niet en wat wel goed is om te eten. Over de kwaliteit van het drinkwater horen we echter weinig. Kennelijk is er een groot vertrouwen in de drinkwaterbedrijven en de overheid die dat controleert. Het kan ook zijn dat het drinkbare kraanwater inmiddels zo gewoon is geworden in Nederland en België dat de meeste mensen er niet eens bij stil staan.

Toch zijn er drie soorten waterbehandeling die vrij breed ingang hebben gevonden in Nederlandse huishoudens en bedrijven:
  1. Gebruik van gemineraliseerd water of bronwater uit flessen.
  2. Gebruik van installaties die stoffen uit het drinkwater filteren.
  3. Gebruik van watervitalisers die de structuur van het drinkwater veranderen.

We kijken nader naar de laatste waterbehandeling: het zogenaamde vitaliseren van water. Net als de andere twee waterbehandelingen vinden veel mensen deze behandeling onnodig, terwijl veel andere mensen er juist heel positief over zijn. Aan beide zijden staan ook wetenschappers die het fenomeen van structuurverandering van water onderzoeken. Kennelijk is het voor een deel van de bevolking belangrijk om erbij weg te blijven en voor een ander deel van de bevolking belangrijk om er kennis van te nemen en/of gebruik van te maken.

Water vitaliseren

Water vitaliseren is in Nederland nog lang niet zo ingeburgerd als in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dat zal voor een groot deel te maken hebben met het feit dat de oorsprong van het water vitaliseren, voor zover bekend, ligt in Oostenrijk. Het komt erop neer dat de structuur van water wordt teruggezet naar een natuurlijke structuur. Met de structuur bedoelt men de manier waarop de watermoleculen met elkaar verbonden zijn.

Afbeelding 1: watermoleculen / Bron: Raimund Apfelbach, Wikimedia Commons (Publiek domein)Afbeelding 1: watermoleculen / Bron: Raimund Apfelbach, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Watermoleculen zijn heel klein. In één glas water zitten al 6.000.000.000.000.000.000.000.000 watermoleculen. Dat zijn er zes quadriljoen. Dat zijn er zó veel, dat als het uiterst fijne zandkorreltjes waren, je met zo'n hoeveelheid zandkorreltjes heel Nederland met een laag van 20 kilometer zand kunt bedekken (www.sterrenkunde.nl). De watermoleculen kennen onderling waterstofbruggen, te zien in afbeelding 1. De promotors van watervitalisering stellen dat hierin het geheim van de werking moet zitten.

Water dat uit onze kraan komt, heeft over het algemeen een lange weg afgelegd. De hoeveelheid water op aarde blijft altijd gelijk, de weg die het kraanwater heeft afgelegd kan dan ook heel verschillend zijn. Water dat we drinken, gaat onder meer via zweten en plassen weer de kringloop in. Water gaan naar zee of zakt in de bodem, verdampt of wordt opgepompt, slaat via regen of mist neer ergens op aarde en stroomt soms via rivieren weer naar waterwingebieden. In het westen van Nederland komt het drinkwater hoofdzakelijk uit de rivieren, in het oosten uit de bodem.

De theorie is dat tijdens de route naar onze kraan het water allerlei structuuraanpassingen krijgt ten gevolge van verschillende invloeden. Zo liggen de waterleidingen normaal gesproken in dezelfde sleuf als de kabels voor stroom en telefonie. De invloeden op de structuur van het water door die stralingsbronnen, veranderen het water. Door het water te vitaliseren zal dan de structuur weer een "natuurlijke" structuur aannemen. Het vitaliseren gebeurt door de verschillende aanbieders op verschillende manieren.

De bekendste merken in Nederland zijn Leliveld en Grander. Hun vitalisers bestaan uit roestvrij staal dat volgens de leverancier de juiste frequenties bevat om het water zodanig te laten reageren dat het weer de natuurlijke structuur aanneemt.

Wetenschappelijk onderzoek

In het Nederlands is hier niet zoveel over gepubliceerd. Op Google en YouTube staan wel veel Engelstalige bronnen over "structured water". Maar degelijke wetenschappelijke resultaten staan daar nog niet tussen. In een uitzending van Radar wordt ingegaan op het wetenschappelijk testen van watervitalisering. Conclusie is dat men ziet dat er iets gebeurt, maar nog niet kan verklaren waarom. Daarom geven sommige leveranciers een tevredenheidsgarantie, bij Grander 3 maanden en bij Leliveld 1 jaar.

Conclusies:
  • Als u overweegt een watervitaliser te kopen, neemt u er dan één met tevredenheidsgarantie en test vervolgens.
  • Vraag naar referenties en bel die op.
© 2015 - 2025 Havenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zacht water zonder kalk: energiebesparingWater waar kalk in zit zorgt voor meer energieverbruik. Bovendien heb je met hard water ook veel meer shampoo, wasmiddel…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Water: te veel water drinken kan ookWater: te veel water drinken kan ookAls wordt gesproken over te veel drinken denken mensen daarbij altijd aan alcohol. Maar de mens kan ook te veel water dr…
Zwembadonderhoud: chloor, water verversen en filterKristalhelder water, dat is de wens van elke zwembadeigenaar. In deze beschrijving vindt u een aantal tips om dit te ber…

Van ongezonde voeding naar gezonde voedingVan ongezonde voeding naar gezonde voedingSlecht voedsel is niet goed voor het lichaam, dat weten we. Maar in hoeverre heeft het tot je nemen van slechte voeding…
Kun je ook te veel water drinken?Kun je ook te veel water drinken?Iedere dag veel water drinken is ontzettend goed voor je. Je huid, je haar, je lichamelijke conditie en je organen kunne…
Bronnen en referenties
  • http://www.quavita.nl
  • http://www.sterrenkunde.nl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofbrug
  • http://www.newscientist.com/article/dn3817-icy-claim-that-water-has-memory.html#.VIs8P3saAuA
  • www.aquavital.nl
  • www.watiswater.nl
  • http://www1.lsbu.ac.uk/water/index.html
  • www.aquariusvitaliser.nl
  • Afbeelding bron 1: Raimund Apfelbach, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Havenaar (1 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.