De gezonde werking van koffie

De gezonde werking van koffie Een kop koffie elke morgen om de dag fit door te komen. Een gewoonte die door veel mensen dagelijkse kost is. Hoewel er veel negativiteit de ronde doet over het gebruik van koffie heeft het toch verborgen voordelen voor de gezondheid. Mensen die lijden aan migraine, galstenen of Parkinson halen wel degelijk voordeel uit het drinken van koffie.

Cafeïne geeft een boost

Het grootste gekende voordeel van koffie is uiteraard het stimulerende effect. Koffie bevat cafeïne die je helpt bij het concentreren voor een langere periode. Daarnaast remt het gevoelens van vermoeidheid af, vooral tijdens repetitieve of intellectueel intensieve taken. Dit effect heeft ook een positieve invloed op de rijvaardigheid. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat zowel je reflexen als je visueel waarnemingsvermogen sterk verbeterd worden na inname van cafeïne. Deze effecten variëren wel aanzienlijk afhankelijk van je gevoeligheid voor cafeïne en zijn vaak beter merkbaar bij mensen die minder koffie drinken.

Weinig calorieën

Naast het stimulerende effect zet cafeïne je lichaam ook aan tot gebruik van je energiereserves. Normaal vereisen je ademhaling, houding en hersenactiviteit slechts 16% van je totale lichaamsenergie. Dit zal fors toenemen na inname van een dosis cafeïne. Dit betekent dus niet dat koffie ervoor zorgt dat je gewicht zult verliezen maar het is en blijft een caloriearm drankje met slechts 2-5 kcal per kopje. Uiteraard wordt dit wel verhoogd na toevoeging van suiker.

Goed voor de spijsvertering

In landen zoals het Verenigd Koninkrijk heerst een ware koffiecultuur, een ochtend-latte is hier niet meer weg te denken uit het ontbijtritueel wat nefaste gevolgen heeft voor het dieet van deze mensen.Hoewel, de continentale manier van koffie drinken is van oudsher een sterke zwarte espresso na het diner. Deze traditie kreeg gestalte door de positieve invloed van cafeïne op het spijsverteringsstelsel. Cafeïne verhoogt namelijk de speeksel en spijsverteringsenzymen en stimuleert de vertering. Koffie wordt echter nog steeds niet aangeraden voor mensen met aandoeningen aan slokdarm en maag.

Anti-migraine

Koffie is ook bekend om zijn anti-migraine effect. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de hersenen waardoor de intensiteit en de duur van migraine wordt verminderd. In combinatie met paracetamol of aspirine wordt de pijn snel verzacht.

Cafeïne en spieren

Cafeïne kan atletische prestaties beïnvloeden. Het maakt de geest alerter, versnelt de hartslag en mobiliseert de vetreserves als extra energiebron tijdens het sporten. Hierdoor kan het lichaam bezuinigen op de glycogeenreserves in de spieren waardoor je minder snel vermoeid geraakt. Al deze voordelen zijn uiteraard wel verbonden aan een matig gebruik van koffie van ongeveer twee kopjes per dag. Liters koffie drinken voor een wedstrijd heeft dus geen enkel nut.

Antioxiderende werking

Naast cafeïne bevat koffie ook antioxiderende stoffen die een gunstig effect hebben op het lichaam. Deze antioxidanten, genaamd polyfenolen, spelen een beschermende rol in de cellulaire veroudering en ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker. Het is nog niet bewezen dat koffie effectief de ontwikkeling van darmkanker, de meest voorkomende kanker in Europa, voorkomt maar experts gaan er wel vanuit dat koffie geen risico bevat voor de ontwikkeling van darmkanker of een bestaande aandoening zal verergeren.

Koffie en Parkinson

Zoals reeds vermeld in de inleiding heeft cafeïne ook een positief effect op mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, een neurodegeneratieve ziekte die bij 3% van de mensen ouder dan 65 voorkomt. Studies hebben reeds aangetoond dat koffiedrinkers minder kans hebben op het ontwikkelen van deze ziekte dan mensen die geen koffie drinken. Het beschermende effect van koffie wordt geschat op 30% voor mensen die minstens twee kopjes koffie per dag drinken. Hoewel de exacte effecten op het lichaam nog niet echt duidelijk zijn hebben recente experimenten aangetoond dat cafeïne een neuroprotectief mechanisme produceert dat rechtstreeks op bepaalde delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de controle van bewegingen inwerkt waardoor de motoriek van de patiënt verbetert.

Koffie en galstenen

Cafeïne beschermt ook tegen galstenen. Uit een grootschalige studie uitgevoerd op meer dan 7.800 Amerikaanse verpleegkundigen is gebleken dat vrouwen die vier koppen koffie of meer per dag drinken 25% minder kans hebben om galstenen te ontwikkelen. Bij mannen zou het risico nog minder worden tot wel 45%.

Besluit

Vergeet niet dat de positieve effecten van koffie verbonden zijn aan een matige consumptie. Overmatige consumptie van koffie kan leiden tot negatieve effecten zoals agitatie, angst, agressie en slapeloosheid. Nu en dan een kop koffie komt je gezondheid zeker wel ten goede.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
Slapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Iedereen wil goed slapen, maar velen worden doodmoe wakker. Met een uitges…
Het effect van cafeïne of theïneHet effect van cafeïne of theïneCafeïne is een alkaloïde (= volgens wikipedia een stikstof bevattende plantenbase, met in het algemeen een ingewikkelde…
Hoe gezond is koffie?Hoe gezond is koffie?Is koffie gezond? De cafeïne die erin zit zorgt voor een hogere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Koffie is niet…

Duidelijkheid over ingrediënten in je eten: is het nodig?mijn kijk opDuidelijkheid over ingrediënten in je eten: is het nodig?E-nummers staan onder vuur. Wat zit er precies in je dagelijkse producten? In sommige ijsjes blijken resten van dieren t…
Granaatappel gezondDe granaatappel is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende fruitsoorten die we kennen. De vrucht is uitz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shixugang, Pixabay
  • Libelle magazine
  • www.e.gezondheid.be
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.