De geneeskracht van appelazijn
Appelazijn is een medicijn bij obesitas, diabetes en candida. Een bekende manier van azijngebruik is: doe het op een bult van een wespensteek. De intense pijn die een wespensteek veroorzaakt zal hierdoor verdwijnen. Verder kun je aambeien verkleinen door er appelazijn om te deppen. Dat zijn natuurgeneeskundige gebruiken van appelazijn die nog niet bewezen zijn door de wetenschap.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Azijn is een bijproduct van wijn. In Engelstalige landen gebruiken ze het woord
vinegar. Dat komt van het Franse woord ´vin aigre´ wat ´zure wijn´ betekent. In het kort gaat de productie van
azijn als volgt in zijn werk: bacteriën maken in eerste instantie alcohol van de suikers in voedsel, zoals
appels of
druiven. Vervolgens maken andere bacteriën van deze alcohol een zuur. In azijn zit niet alleen zuur; er zitten allerlei voedingsstoffen in zoals:
vitaminen,
mineralen,
belangrijke aminozuren voor het menselijk lichaam en
polyfenolen zoals galluszuur, catechine, koffiezuur en ferulazuur.
In Engelstalige landen zegt men apple cider vinegar of apple vinegar tegen appelazijn.
Tegen candida en stomatitis
Appelazijn is een goed middel om de candida-schimmel te bestrijden. Ook een stomatitis, een mondslijmvliesontsteking die komt door candida, kan met appelazijn succesvol behandeld worden. Dat blijkt uit een Braziliaans wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in september 2014. In het onderzoek werd de werking van appelazijn vergeleken met die van nyastatine, een bekend medicijn tegen candida. Het bleek dat een half uur na toediening appelazijn nog steeds werkzaam is om schimmels te doden terwijl nyastatine na een half uur een ´fungistatische´ fase heeft bereikt; het gaat nog wel de candida-schimmel binnen maar het doodt deze niet meer. De Braziliaanse wetenschappers concluderen dat appelazijn wel eens een uitstekend of zelfs beter alternatieve therapie zou kunnen zijn bij stomatitis.
Goed voor organen en antioxidantniveaus
In augustus 2014 publiceerde Turkse onderzoekers aan de universiteit van Isparta een studie waaruit blijkt dat appelazijn goed is voor de
nieren, lever en rode bloedcellen. Deze drie lichaamsonderdelen werden bij muizen verzwakt door ze een dieet te geven met veel transvetten. Tegelijkertijd werd een deel van de muizen dagelijks appelazijn gegeven. Deze procedure werd 28 dagen lang aangehouden. Vervolgens werden de muizen onderzocht. Hieruit bleek dat de muizen die appelazijn bij hun dieet hadden gekregen veel minder oxidatieve schade hadden. Daarnaast was het niveau van enzymen met antioxidantwaarde en vitaminen hoger in de muizen die appelazijn kregen.
Tegen diabetes
Een Iraans onderzoek uit 2008 toonde aan dat zowel gezonde ratten als ratten die suikerziekte of diabetes mellitus type 2 hadden, baat hadden bij de supplementatie van appelazijn in hun dieet. Allerlei indicatoren voor het bloedprofiel, het bloedlipidenprofiel, leverden een verbetering op. De Iraanse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat appelazijn wel eens een prima middel zou kunnen zijn om diabetische complicaties mee te behandelen.
Als je appelazijn dagelijks wilt gebruiken, gebruik dan een eetlepel per glas water, twee tot driemaal daags.
Denk aan je tandglazuur
Appelazijn is erg gezond voor het lichaam maar het kan slechte effecten hebben voor de tandglazuur. Een Rotterdams tandheelkundig laboratorium kreeg een meisje met een Marokkaanse achtergrond als cliënt en constateerde dat het tandglazuur niet optimaal was. Het bleek dat dit meisje dagelijks een glas appelazijn dronk om mager te blijven. In de Noord-Afrikaanse cultuur wordt een kuur met appelazijn vaak gedaan om gewicht te verliezen. De onderzoekers weten dat onder bodybuilders het drinken van appelazijn eveneens vaak gebeurt. Wat je doet is het volgende: probeer om bij het drinken van appelazijn dit niet in contact te laten komen met je gebit.
Van appelazijn val je af
In een onderzoek van de Arizona State University wordt gewezen op het feit dat de glykemische lading van voedsel daalt als men het inneemt in combinatie met azijn. Dat betekent in gewone taal: van voedsel word je minder snel dik als je het inneemt met appelazijn. Dit onderzoek is een meta-onderzoek, wat wilt zeggen dat het gegevens van diverse andere onderzoeken heeft gebruikt. Het onderzoek staat vrij negatief tegenover allerlei volksgeneeskundig gebruik, simpelweg omdat daar nooit onderzoek naar is gedaan. Maar er is wel veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om af te vallen met behulp van appelazijn, wat ook een volksgeneeskundig inzicht is. En deze traditionele methode is keer op keer bevestigd in wetenschappelijke onderzoeken. Met andere woorden: van appelazijn val je af! Een van de vele onderzoeken waaruit direct blijkt dat muizen afvallen als ze 28 dagen op een dieet met appelazijn worden gezet, is een onderzoek van Egyptische wetenschappers uit 2001.
Appelazijn houdt de maag vol
Er is een onderzoek wat in 2007 werd gedaan in Zweden dat aantoont dat het eten langer in de maag blijft zitten als men voor het eten een glas water met 30ml appelazijn drinkt. Dat is in principe een negatief effect. Maar omdat appelazijn het insulineniveau in het bloed minder doet fluctueren, zijn er ook positieve effecten. Appelazijn versterkt de functie van insuline en dat is goed nieuws voor diabetici en mensen met insulineresistentie die zich niet willen laten inspuiten met kunstmatige insuline. Men weet niet waarom het eten langzamer de maag verlaat maar je zou ook zo kunnen redeneren: als de maag vol is heb je geen honger. Dat betekent dat ook dit principe ertoe bijdraagt dat je afvalt. Immers: met een volle maag zul je minder snel geneigd zijn om te snoepen.
Bron: K Whiteford, PublicDomainPictures Gebruik ongefilterde biologische appelazijn want dat biedt meer geneeskracht.
Drink- en eettips appelazijn
Appelazijn kun je niet puur drinken. Tenminste, het kan wel maar het is niet aan te raden. Je kunt het mengen met water. Doe een bodempje appelazijn in een glas en meng het met water. Je verkrijgt een heerlijke, verfrissende drank. Vooral in de zomer op een warme dag kan het lekker zijn. Verder is het altijd een goed idee om appelazijn over een groene salade te doen. Zelfs in een pastasalade, aardappelsalade of rijstsalade past een beetje appelazijn.