De geneeskracht van kappertjes

De geneeskracht van kappertjes Kappertjes werden al 6000 jaar geleden gegeten in Syrië. Waarschijnlijk komt de plant zelf niet uit het Middellandse Zeegebied maar is het ingevoerd. Het is een lekkere toevoeging aan een maaltijd of een salade. Kappertjes zijn de bloemknoppen van de kappertjesplant. Deze plant biedt geneeskracht, met name bij reumatische aandoeningen en kanker. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening kappertjesplant / Bron: Otto Wilhelm Thomé (1840 - 1925), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening kappertjesplant / Bron: Otto Wilhelm Thomé (1840 - 1925), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Algemene informatie

Kappertjes groeien in het Middellandse Zeegebied, Oost-Afrika, Madagaskar, Centraal-Azië, de eilanden van de Pacifische Oceaan, het Himalayagebergte en Oceanië. Waarschijnlijk komen kappertjes uit de tropen en zijn ze in het Middellandse Zeegebied geïntroduceerd en verwilderd. Vanuit de Arabische cultuur zijn kappertjes in Europa terecht gekomen.

Fruit kappertjesplant / Bron: Clematis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fruit kappertjesplant / Bron: Clematis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Naamgeving

De Latijnse naam van kappertjes is Capparis spinosa. Het Latijnse woord Capparis stamt af van het Arabische woord qabbār. Kappertjes zijn de bloemknoppen van de kappertjesplant. In Engelstalige landen wordt deze plant ook flinders rose genoemd en de kappertjes heten er capers.

Naast de C. spinosa zijn er andere kappertjessoorten zoals de C. orientalis en de C. sicula.

Voedingswaarde kappertjes

100 gram kappertjes bevat 8% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vezels. Het bevat vitamine K in ruimte mate: 21% van de ADH. Verder zit er een redelijke hoeveelheid vitamine B2 in:11% van de ADH. Andere ADH-percentages voor vitaminen zijn: foliumzuur of B11: 6%, vitamine C: 7%, vitamine E: 6%, vitamine B3: 5%. Overige vitaminen die in kappertjes huizen zitten er met lagere percentages in dan 5%. Wat betreft de mineralen bevat het kappertje het meeste natrium. In een ons zit 197% van de ADH aan natrium. Dat komt omdat zout wordt gebruikt om de kappertjes in te leggen. Koper zit er met 42% van de ADH en ijzer heeft precies de helft daarvan: 21%. het mineraal magnesium zit met 8% van de ADH in dit olijfkleurige bloemknopje. Overige mineralenpercentages zijn lager dan 5% van de ADH.

Kappertjes in de antieke tijd

In het oude Griekenland werden kappertjes gebruikt als windverdrijvend middel. Athenaeus maar ook Plinius en Theophrastus schreven hierover. In het Hebreeuws is de betekenis van het woord kappertjes dicht gelegen bij het woord ´verlangen´. Kappertjes zouden in vroegere tijd een afrodisiacum zijn geweest. Verder is het een bloeddrukverlagend middel en diureticum; ofwel een vochtafdrijvend middel.

Volksgeneeskundig gebruik kappertjesplant

In de moderne Griekse en Zuid-Italiaanse volksgeneeskunde worden de jonge spruiten, bladeren, zaden en de wortels van de kappertjesplant gebruikt om reumatische aandoeningen zoals jicht, artrose en artritis mee te behandelen. Van de plantdelen wordt een thee gemaakt. In deze thee zitten allerlei gezonde fytonutriënten zoals rutine, kaemferol en quercetine. Het bevat zelfs in verhouding tot het gewicht meer quercetine dan veel andere eetbare planten; kappertjes staan op nummer 1 als het gaat om quercetine. Quercetine staat er zelfs om bekend dat het kanker kan tegengaan. Maar dat is niet alles want in kappertjes zitten bovendien veel glucosinolaten, die eveneens kanker bestrijden. Daarnaast bevat deze plant relatief veel van het mineraal seleen, wat eveneens een kankerwerend middel is. In 2011 werd een onderzoek gepubliceerd door een universiteit in Bologna waaruit bleek dat de wortel van kappertjes bacteriedodende eigenschappen heeft. Daarmee wordt een groot aantal toepassingen uit het volksgeneeskundig gebruik door wetenschappelijk onderzoek onderschreven.

Leuke weetjes over kappertjes

  1. In het oude testament spreekt men graag in beelden. Het beeld dat de aarde vergankelijk is wordt verduidelijkt met de korte bloeitijd van een kappertje (prediker).
  2. Volgens een Tunesische universiteit zitten er veel rutine, tocopherolen, carotenoïden en vitamine C in kappertjes. Deze hebben allemaal een sterke antioxidantwerking.
  3. In 2010 ontdekten Chinezen een nieuwe antioxidant in kappertjes en noemden het cappariside.
  4. In 2008 presenteerde de afdeling microbiologie van de universiteit van Messina een onderzoek waaruit blijkt dat kappertjes het herpes simplex type 2-virus bestrijdt.

Italiaanse onderzoeken naar kappertjes

Er zitten allerlei flavonoïden met antioxidanteigenschappen in kappertjes. Italiaans onderzoek uit 2005 toont aan dat kappertjes over allerlei ontstekingsremmende eigenschappen bezitten die vooral goed zijn voor de gewrichten. Het gebruik in de volksgeneeskunde wordt met dit onderzoek ondersteund. In een ander Italiaans onderzoek uit 2005, gehouden aan de universiteit van Messina, bleek dat kappertjes over antiallergene eigenschappen beschikken. Men gebruikte een extract van kappertjes en zag dat de histamine-aanmaak verminderd wordt als dit kappertjes-extract wordt toegediend aan proefdieren. Dezelfde universiteit had in 2002 een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat vooral rutine verantwoordelijk is voor de antioxidanteigenschappen; glucosinolaten hebben andere eigenschappen (het zijn stoffen die het lichaam zuiveren) maar zijn geen antioxidant, zo zagen de Italiaanse onderzoekers..

Bij diabetes mellitus

In april 2005 werd in Marokko een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat kappertjes wel eens heel behulpzaam kunnen zijn voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. Het bleek dat ratten die expres diabetes waren gegeven een veel lager lipidenniveau hadden nadat ze een extract van kappertjes hadden binnen gekregen.

Het eetbare gebladerte van de kappertjesplant / Bron: Alberto Salguero, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het eetbare gebladerte van de kappertjesplant / Bron: Alberto Salguero, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bij Progressieve systematische sclerosis

Progressieve systematische sclerosis is een ziekte van bindweefsel; het bindweefsel wordt dikker en er ontstaan abnormaliteiten in de bloedvaten van organen. Chinees onderzoek dat werd gepubliceerd in maart 2008 toont aan dat een ethanolextract op basis van kappertjes de nadelige gevolgen van progressieve systematische sclerosis kunnen wegnemen. De cellen die verkeerd zijn gegroeid worden binnen gedrongen waarna deze vergroeiingen afsterven.

De bladeren van de kappertjesplant zijn eetbaar.

Eettips kappertjes

Kappertjes zijn totaal geïntegreerd in de Italiaanse keuken; daarom denken veel mensen dat ze Italiaans van oorsprong zijn. Kappertjes worden vooral ingelegd in azijn. Deze kappertjes kunnen door groene salades worden gedaan maar zijn ook een toevoeging aan sommige pastasauzen of vleesgerechten. Kappertjes horen in een goede tartaarsaus of remoulade te zitten. Kappertjes passen prima in een eiersalade, pastasalade of op een pizza. De bladeren van kappertjes worden ook gegeten. Deze kunnen net als de bloemknopjes worden ingelegd maar ze kunnen ook gekookt worden gegeten. De bladeren van kappertjes zijn moeilijk te verkrijgen buiten Griekenland en Cyprus. In sommige streken van Griekenland worden kappertjes ingezet en gegeten als snack.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kappertjes inmakenKappertjes inmakenKappertjes (Capparis spinosa) inmaken Iedereen die wel eens naar de landen rond de Middellandse Zee gaat kan kappertjess…
Geitenkaassalade, maar dan andersGeitenkaassalade, maar dan andersVerse geitenkaas is gezond en lekker en wordt steeds populairder. Dat geldt voor de geitenkaas op het verse broodje, de…
Waarom overgewicht slecht voor je isWaarom overgewicht slecht voor je isHet aantal mensen dat gewicht wil verliezen neemt de afgelopen jaren explosief toe. Ben je er zelf ook al mee bezig? Zo…
Wobenzym Plus: enzymen voor gezonde en pijnvrije gewrichtenWobenzym Plus: enzymen voor gezonde en pijnvrije gewrichtenWobenzym Plus is een supplement dat de enzymen bromelaïne, trypsine en rutoside combineert. Deze combinatie van enzymen…

De geneeskracht van okraDe geneeskracht van okraOkra is een vingervormige, groene vrucht die we eten als groente. De okraplant is een tropisch gewas en wordt niet in Ne…
De geneeskracht van appelazijnDe geneeskracht van appelazijnAppelazijn is een medicijn bij obesitas, diabetes en candida. Een bekende manier van azijngebruik is: doe het op een bul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Danielle Keller, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Caper
  • Italiaans onderzoek 2005: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15946691
  • Universiteit van Messina 2005: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15946691
  • Universiteit van Messina 2002: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11853498
  • Universiteit van Messina 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18058988
  • Marokkaans onderzoek 2005: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15814271
  • Tunesische universiteit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20668946
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_systemic_sclerosis
  • Chinees onderzoek 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18536384
  • Chinees onderzoek 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645804
  • Universiteit van Bologna 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21328135
  • Voedingswaarde: http://www.nutrition-and-you.com/capers.html
  • Afbeelding bron 1: Otto Wilhelm Thomé (1840 - 1925), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Clematis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Alberto Salguero, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.