De geneeskracht van okra

De geneeskracht van okra Okra is een vingervormige, groene vrucht die we eten als groente. De okraplant is een tropisch gewas en wordt niet in Nederland gekweekt, zelfs niet in de kastuinbouw. Okra is een lekkere groente die je veelzijdig kunt gebruiken. Je kunt het koken, roerbakken en gebruiken als basis voor een soep of ragout. Daarnaast heeft okra geneeskracht bij een groot aantal ziekten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bloemknoppen okraplant / Bron: Agon S. Buchholz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemknoppen okraplant / Bron: Agon S. Buchholz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam van okra is Abelmoschus esculentus. In het Arabisch heet de okraplant "abu-l-mosk". Dat betekent ´muskusvader´. De plant kreeg deze naam aangezien de zaden naar muskus ruiken. In het Italiaans, Frans en Nederlands wordt de plant ook wel ´gombo´ genoemd. In het Duits heet de plant officieel ´okra´ en in het Engels gebruikt, men de naam ´ocra´, al is de plant eveneens bekend onder de naam ´lady´s finger´. Arabieren gebruiken de naam ´bamya´.

Algemene informatie

Okra komt oorspronkelijk uit Ethiopië, tenminste dat is wat de meeste wetenschappers denken. In de 12e eeuw voor Christus is de plant gecultiveerd in het antieke Egypte om als groente te dienen. De vruchten van de plant smaken niet zoet, worden gekookt en noemen we een groente. De zaden van de okravrucht zijn eveneens eetbaar en hebben medicinale kwaliteiten. De zaden worden in Arabische landen geroosterd om als koffiesubstituut gebruikt te worden. Op de Nederlandse Antillen wordt een traditionele soep gemaakt van okra die men ´jambo´ noemt.

Okra / Bron: Gerard cohen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Okra / Bron: Gerard cohen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Traditionele geneeskunde

In de traditionele geneeskunde van Brazilië, India, Thailand, Turkije, Pakistan, Nigeria en een groot aantal andere landen wordt okra gebruikt als geneesplant. Het helpt onder andere bij kanker, microbiële infecties, hypoglycemie, suikerziekte of diabetes mellitus type 2, gastritis, constipatie, urineretentie en ontstekingen. Bij de meeste van deze aandoeningen is de werking van okra wetenschappelijk bevestigd.

In diverse landen verspreid over de wereld staat okra bekend als geneeskrachtige groente.

Okrazaad tegen diabetes

In Turkije drinkt men een volksgeneeskundige infusie of thee van okrazaden teneinde diabetes het hoofd te bieden. In 2013 publiceerde een Thais wetenschappelijk onderzoeksteam het feit dat okrazaad een geneeskrachtige werking heeft voor mensen die leiden aan insulineresistentie of diabetes mellitus type 2. Okrazaad kan het enzym alfa-glucosidase stimuleren. Dat betekent dat suikers efficiënter worden verbrand. Isoquercetine en diglucoside zijn hier verantwoordelijk voor. Quercetine is een belangrijke component in okra en door alfaglucosidase kan quercetine worden omgezet zonder dat er suikers ontstaan. In 2011 werd al een Indiaas onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat ratten met diabetes die okrazaadpoeder kregen toegediend minder aanleg hadden tot het aanmaken van vetlagen en dat bloedwaarden beter waren dan ratten die het medicijn niet kregen. In het Indiase onderzoek werd behalve het zaadpoeder ook poeder gemaakt van de schil van de okra, die eveneens diabetesremmende kwaliteiten biedt. In 2012 publiceerde een Indiaas onderzoeksteam onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat de schil en het zaad van okra antioxidanteigenschappen heeft. De 100 miljoen diabetici die er op de wereld rondlopen hebben allemaal grotere kans op aandoeningen van het hart, de nieren en de ogen. Door van de antioxidantkwaliteit van okra gebruik te maken, worden deze ziekten minder; op deze manier kan bijvoorbeeld diabetische retinopathie worden verminderd. De antioxidantwerking was al meerdere malen vastgesteld in reageerbuizen maar tijdens dit onderzoek is het aangetoond op ratten, levende wezens.

Dwarsdoorsnede okra / Bron: Jmprouty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dwarsdoorsnede okra / Bron: Jmprouty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Leuke weetjes over okra

  • De okraplant kan wegens zijn lange vezels goed worden gebruikt voor de productie van touw en papier.
  • De belangrijkste producenten van okra in 2014 zijn: India, Pakistan en Nigeria.
  • Okraplanten laten bij koken een slijmerig bindmiddel achter. Dit is ideaal voor een ragout.
  • Het waren waarschijnlijk de Nederlandse slavenhandelaren die ervoor zorgden dat okra van Afrika naar Brazilië werd verscheept.
  • Uit Nigeriaans onderzoek blijkt dat de antioxidantactiviteit van okrazaad toeneemt als het geroosterd wordt.

Okra maakt je slimmer.

Goed voor leervermogen en geheugen

Een Thais wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in oktober 2013 toonde aan dat extracten op basis van okra het geheugen en het leervermogen verbeterd. Zenuwcellen die beschadigd zijn worden hersteld door okra-extracten. De onderzoekers gebruikten niet alleen okra-extract maar ook extracten van rutine en quercetine. Rutine en quercetine komen van oorsprong beide in okra voor. Deze drie behandelingsmethoden blijken elkaar goed te helpen. Bij muizen werd een stof toegediend waardoor de hippocampus minder cellen kreeg. Na toediening van de medicinale extracten, bleek dat de neuronen weer in aantal toenamen. Hierdoor werden de cognitieve vaardigheden van de muizen vergroot.

Goed bij gastritis

Duits onderzoek aan de universiteit van Münster dat werd afgerond in 2014, toont aan dat de heliobacter pylori bacterie zich minder snel hecht aan de maagwand als men okra eet. De onderzoekers hebben hiermee een Aziatische en Afrikaanse toepassing van volksgeneeskunde bevestigd. In het onderzoek gebruikten men niet de groente zelf maar een extract van okra. Overigens werd niet de rijpe okra gebruikt maar een onvolwassen vorm van okra. Als de heliobacter pylori bacterie zich in te grote getale hecht aan de maagwand, ontstaat er gastritis of maagslijmvliesontsteking. Onrijpe okra kan dit voorkomen.

Tegen borstkanker

Over lectinen is al heel wat geschreven. Ze zouden slecht zijn; sommige wetenschappers noemen het zelfs een vergif. Lectinen uit okra zijn een vergif voor borstkankercellen, zo publiceerde een Braziliaanse groep wetenschappers in 2014. Drie verschillende soorten borstkankercellen werden gedood als ze in aanraking kwamen met de lectine die was geïsoleerd uit okra.

Okraplant / Bron: Federix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Okraplant / Bron: Federix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het fruit, zaad en de wortel van de okraplant bieden geneeskracht.

Okrawortel, goed voor de lever

Niet alleen het fruit en het zaad van de okraplant bieden geneeskracht. In India wordt al erg lang de wortel gebruikt als leverbeschermend medicijn. In 2013 werd er een onderzoek gedaan naar de leverbeschermende werking van okra. Het blijkt dat de wortel sterke antioxidantwerking heeft. De lever vertoont minder tekenen van ontsteking als men wordt behandeld met een extract van okrawortel.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Okra; een slijmerige peulvruchtOkra; een slijmerige peulvruchtOkra is een geliefde groente in heel veel landen. Maar eigenlijk is okra helemaal geen groente, maar een peulvrucht. En…
Gezonde voeding: okraGezonde voeding: okraOkra is een groente die behoort tot de kaasjeskruidfamilie of malvaceae. Deze plant levert groene peulen die zowel eetba…
Okra een heerlijke groenteEen plant met een rijke geschiedenis en een heerlijke vrucht welke als groente gegeten kan worden. Alhoewel deze vrucht…

De geneeskracht van rabarberDe geneeskracht van rabarberRabarber is een groente die meestal tot de fruitsoorten wordt gerekend. Het wordt bereid in een confiture of compote. He…
De geneeskracht van kappertjesDe geneeskracht van kappertjesKappertjes werden al 6000 jaar geleden gegeten in Syrië. Waarschijnlijk komt de plant zelf niet uit het Middellandse Zee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bill Tarpenning, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Algemene informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Okra_%28plant%29
  • Thais onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24079173
  • Indiaas onderzoek 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21966160
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Okra
  • Thais onderzoek 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21740943
  • Duits onderzoek 2014: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24416297
  • Braziliaans onderzoek 2014: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24416297
  • Indiaas onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23581558
  • Braziliaans onderzoek 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965555
  • Nigeriaans onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19425185
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Agon S. Buchholz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Gerard cohen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 3: Jmprouty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Federix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

N. Hoevers, 12-03-2016
Ik heb gedroogde okra gekocht die ik vermaal tot poeder alleen weet ik niet hoe ik het moet gebruiken. Ik heb namelijk last van een maagzweer Reactie infoteur, 27-03-2016
Je zou de okra vers kunnen eten. Daarnaast kun je van de poeder een thee maken; dan maak je een extract. Verder is het raadzaam om te overleggen met een fytotherapeut of natuurgeneeskundige. Hij kan naar aanleiding van je medicijngebruik, constitutie, voorgeschiedenis van je ziekte en nog meer factoren bepalen of okra voor jou het beste medicijn is. Meestal worden mensen genezen met een aantal geneesplanten, zelden wordt maar één plant ingezet.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.