De geneeskracht van okra
Okra is een vingervormige, groene vrucht die we eten als groente. De okraplant is een tropisch gewas en wordt niet in Nederland gekweekt, zelfs niet in de kastuinbouw. Okra is een lekkere groente die je veelzijdig kunt gebruiken. Je kunt het koken, roerbakken en gebruiken als basis voor een soep of ragout. Daarnaast heeft okra geneeskracht bij een groot aantal ziekten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
De
Latijnse naam van okra is
Abelmoschus esculentus. In het Arabisch heet de okraplant "abu-l-mosk". Dat betekent ´muskusvader´. De plant kreeg deze naam aangezien de zaden naar muskus ruiken. In het Italiaans, Frans en
Nederlands wordt de plant ook wel ´gombo´ genoemd. In het Duits heet de plant officieel ´okra´ en in het Engels gebruikt, men de naam ´ocra´, al is de plant eveneens bekend onder de naam ´lady´s finger´. Arabieren gebruiken de naam ´bamya´.
Okra komt oorspronkelijk uit Ethiopië, tenminste dat is wat de meeste wetenschappers denken. In de 12e eeuw voor Christus is de plant gecultiveerd in het antieke Egypte om als groente te dienen. De vruchten van de plant smaken niet zoet, worden gekookt en noemen we een groente. De zaden van de okravrucht zijn eveneens eetbaar en hebben medicinale kwaliteiten. De zaden worden in Arabische landen geroosterd om als
koffiesubstituut gebruikt te worden. Op de Nederlandse Antillen wordt een traditionele soep gemaakt van okra die men ´jambo´ noemt.
Traditionele geneeskunde
In de traditionele geneeskunde van Brazilië, India, Thailand, Turkije, Pakistan, Nigeria en een groot aantal andere landen wordt okra gebruikt als
geneesplant. Het helpt onder andere bij kanker, microbiële infecties, hypoglycemie, suikerziekte of diabetes mellitus type 2, gastritis, constipatie, urineretentie en ontstekingen. Bij de meeste van deze aandoeningen is de werking van okra wetenschappelijk bevestigd.
In diverse landen verspreid over de wereld staat okra bekend als geneeskrachtige groente.
Okrazaad tegen diabetes
In Turkije drinkt men een volksgeneeskundige infusie of thee van okrazaden teneinde diabetes het hoofd te bieden. In 2013 publiceerde een Thais wetenschappelijk onderzoeksteam het feit dat okrazaad een geneeskrachtige werking heeft voor mensen die leiden aan insulineresistentie of diabetes mellitus type 2. Okrazaad kan het enzym alfa-glucosidase stimuleren. Dat betekent dat suikers efficiënter worden verbrand. Isoquercetine en diglucoside zijn hier verantwoordelijk voor.
Quercetine is een belangrijke component in okra en door alfaglucosidase kan quercetine worden omgezet zonder dat er suikers ontstaan. In 2011 werd al een Indiaas onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat ratten met diabetes die okrazaadpoeder kregen toegediend minder aanleg hadden tot het aanmaken van vetlagen en dat bloedwaarden beter waren dan ratten die het medicijn niet kregen. In het Indiase onderzoek werd behalve het zaadpoeder ook poeder gemaakt van de schil van de okra, die eveneens diabetesremmende kwaliteiten biedt. In 2012 publiceerde een Indiaas onderzoeksteam onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat de schil en het zaad van okra
antioxidanteigenschappen heeft. De 100 miljoen diabetici die er op de wereld rondlopen hebben allemaal grotere kans op aandoeningen van het hart, de nieren en de ogen. Door van de antioxidantkwaliteit van okra gebruik te maken, worden deze ziekten minder; op deze manier kan bijvoorbeeld diabetische retinopathie worden verminderd. De antioxidantwerking was al meerdere malen vastgesteld in reageerbuizen maar tijdens dit onderzoek is het aangetoond op ratten, levende wezens.
Leuke weetjes over okra
- De okraplant kan wegens zijn lange vezels goed worden gebruikt voor de productie van touw en papier.
- De belangrijkste producenten van okra in 2014 zijn: India, Pakistan en Nigeria.
- Okraplanten laten bij koken een slijmerig bindmiddel achter. Dit is ideaal voor een ragout.
- Het waren waarschijnlijk de Nederlandse slavenhandelaren die ervoor zorgden dat okra van Afrika naar Brazilië werd verscheept.
- Uit Nigeriaans onderzoek blijkt dat de antioxidantactiviteit van okrazaad toeneemt als het geroosterd wordt.
Okra maakt je slimmer.
Goed voor leervermogen en geheugen
Een Thais wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in oktober 2013 toonde aan dat extracten op basis van okra het geheugen en het leervermogen verbeterd. Zenuwcellen die beschadigd zijn worden hersteld door okra-extracten. De onderzoekers gebruikten niet alleen okra-extract maar ook extracten van rutine en quercetine. Rutine en quercetine komen van oorsprong beide in okra voor. Deze drie behandelingsmethoden blijken elkaar goed te helpen. Bij muizen werd een stof toegediend waardoor de hippocampus minder cellen kreeg. Na toediening van de medicinale extracten, bleek dat de neuronen weer in aantal toenamen. Hierdoor werden de cognitieve vaardigheden van de muizen vergroot.
Goed bij gastritis
Duits onderzoek aan de universiteit van Münster dat werd afgerond in 2014, toont aan dat de heliobacter pylori bacterie zich minder snel hecht aan de maagwand als men okra eet. De onderzoekers hebben hiermee een Aziatische en Afrikaanse toepassing van volksgeneeskunde bevestigd. In het onderzoek gebruikten men niet de groente zelf maar een extract van okra. Overigens werd niet de rijpe okra gebruikt maar een onvolwassen vorm van okra. Als de heliobacter pylori bacterie zich in te grote getale hecht aan de maagwand, ontstaat er gastritis of maagslijmvliesontsteking. Onrijpe okra kan dit voorkomen.
Tegen borstkanker
Over lectinen is al heel wat geschreven. Ze zouden slecht zijn; sommige wetenschappers noemen het zelfs een vergif. Lectinen uit okra zijn een vergif voor
borstkankercellen, zo publiceerde een Braziliaanse groep wetenschappers in 2014. Drie verschillende soorten borstkankercellen werden gedood als ze in aanraking kwamen met de lectine die was geïsoleerd uit okra.
Het fruit, zaad en de wortel van de okraplant bieden geneeskracht.
Okrawortel, goed voor de lever
Niet alleen het fruit en het zaad van de okraplant bieden geneeskracht. In India wordt al erg lang de wortel gebruikt als leverbeschermend medicijn. In 2013 werd er een onderzoek gedaan naar de leverbeschermende werking van okra. Het blijkt dat de wortel sterke antioxidantwerking heeft. De lever vertoont minder tekenen van ontsteking als men wordt behandeld met een extract van okrawortel.