Gezond: Gezonde alternatieven voor frisdrank

Gezond: Gezonde alternatieven voor frisdrank Waar men raar opkijkt als iemand meer dan één suikerklontje in de koffie doet, krijg je met een gemiddeld glas frisdrank al zo'n vijf suikerklontjes binnen. Wat voor nut heeft het dan nog om op dieet te gaan als we niet eerst deze enorme hoeveelheden suiker uit frisdrank te lijf gaan? Gelukkig zijn er diverse gezondere alternatieven verkrijgbaar, zoals light frisdranken. Wel moeten we ons nog steeds afvragen of er niet nog betere alternatieven zijn, aangezien ook light frisdranken wel nog een hoop ongezonde toevoegingen bevatten!

Ook light frisdrank ongezond?

Hoewel al snel wordt aangenomen dat light frisdranken gezonder zijn dan de varianten met suiker, is dit nog maar de vraag. Natuurlijk bevatten de light, of zero, frisdranken minder tot geen suiker, waar normale frisdranken zo'n vijf klontjes per glas bevatten, maar ook deze light, of zero, frisdranken zijn ongezond. In light frisdranken wordt vaak gebruik gemaakt van aspartaam als zoetstof. Aspartaam is nog steeds onderwerp van diverse onderzoeken, maar enkele hiervan baren zorgen. Een onderzoek uit 2010 laat zien dat zwangere vrouwen die dagelijks light frisdrank met aspartaam drinken een verhoogd risico hebben op een vroegtijdige geboorte. Andere onderzoeken lijken zelfs te wijzen op een verhoogde kans op kanker. Tevens bevatten veel frisdranken fosforzuur; een stof die de kans op nieraandoeningen kan verhogen en het gebit aantast. Waar de light drinkers dus dachten om niet alleen hun gewicht, maar ook hun gebit een plezier te doen, blijkt dit slechts een illusie.

Water als gezond alternatief voor frisdrank

Het beste alternatief voor de ongezonde frisdranken is het drinken van water. Hoewel het drinken van water voor sommigen te "saai" of te eentonig lijkt, is water wel het gezondste om te drinken. Het grote voordeel van water is dat het lichaam hierop volledig ingespeeld is; het drinken van water zorgt er niet alleen voor dat we veel minder calorieën binnenkrijgen, maar ook dat het lichaam als het ware wordt schoongespoeld. Water is juist datgene wat het lichaam nodig heeft voor het afvoeren van giftige stoffen; het drinken van vocht dat alleen maar meer giftige stoffen bevat (zoals frisdrank) helpt het lichaam niet. Voor degenen die water niet lekker vinden, of te saai vinden, is het wellicht interessant om te weten dat het lichaam in het begin nog moet "afkicken" van de verslaving aan zoetheid en suiker. Deze verslaving is geen illusie, het lichaam kan daadwerkelijk verslaafd raken aan suiker en zoete stoffen. Na een paar weken water drinken in plaats van frisdrank gaat het lichaam de smaak van water veel meer waarderen. Mocht het toch een te grote stap zijn om water te gaan drinken in plaats van frisdrank, probeer dan eens een schijfje citroen in het glas water te doen, of een kan water aan te maken met een paar schijfjes komkommer. De kleine twist die dit aan de smaak van het water geeft kan al voldoende zijn om de smaak wel te waarderen! Daarnaast is het heerlijk om bij het avondmaal een kan water met komkommerschijfjes te hebben; door het drinken van dit water tijdens de maaltijd komt de smaak van het eten veel beter naar voren! Een ideale manier dus om met gezondheid bezig te zijn en tegelijkertijd juist meer te genieten van eten en drinken.


Gezonde sappen

Een ander goed alternatief voor frisdrank is het drinken van sappen. Wel is het verstandig om kritisch te zijn bij het drinken van sappen, aangezien veel supermarktdranken er uit zien als gezonde fruitsappen, maar in feite fruitdranken zijn. Het verschil lijkt subtiel, maar in de laatste zijn vaak veel stoffen, zoals wederom suiker, toegevoegd. Gezonde fruitsappen zijn daarom ook de versgeperste sappen en groentesappen zoals bijvoorbeeld tomatensap of wortelsap. Fruitsappen en groentesappen zijn ook nog goed aan te lengen met water, waardoor de smaak wat subtieler wordt en de kosten van het drinken van fruitsappen en groentesappen ook nog eens omlaag gaan. Waar een kan water met komkommerschijfjes ideaal is bij een warm avondmaal, zijn gezonde fruitsappen en groentesappen juist lekker bij een broodmaaltijd zoals bijvoorbeeld het ontbijt of de lunch. Het ontbijt wordt vaak toch wat lichter genoten dan de lunch, waardoor juist een aangelengd sapje het lekkerste is bij het ontbijt.

Thee gezond?

Thee is een gezond alternatief voor frisdrank, waarbij gezegd moet worden dat het met name groene thee is die ook aanvullende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. De antioxidanten die in de groene thee zitten worden gerelateerd aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten en kanker. Let ook bij thee op dat er ook ongezonde theesoorten in omloop zijn; zo zijn er in diverse supermarkten oploskorrels thee te krijgen, welke in feite bestaan uit suiker met een smaakje. Deze laatste zijn natuurlijk niet gezond. Thee kan een perfect alternatief zijn voor frisdrank op de latere avond, bij de TV. Om het toch wat saaie theedrinken te veranderen in een perfecte ontspannende beleving, is het een idee om een Russische Samowar aan te schaffen; dit zijn in feite prachtig vormgegeven waterkokers die al sinds jaar en dag in Rusland gebruikt worden voor een sfeervol theemoment. Zo kan gezondheid toch samengaan met ontspannen en genieten!

Smoothies

Smoothies zijn wel wat duurder dan de andere alternatieven voor frisdrank, maar deze zitten dan ook vol met fruit en groente. In de supermarkt zijn diverse smoothies verkijgbaar, maar let wel altijd op of er geen toevoegingen zoals suiker inzitten. Het zelf maken van smoothies is natuurlijk ook altijd mogelijk. Vooral tussen ontbijt en lunch is het lekker om een kleine smoothie te drinken, als het ware een 10-uurtje.
© 2015 - 2023 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doen light frisdranken met je?Wat doen light frisdranken met je?Veel mensen denken dat light frisdranken zo gezond zijn, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Mensen die aan het afvalle…
Afvallen en drinkenAfvallen en drinkenAfvallen is niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Er is veel waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbee…

IJzerrijke voeding: lijst met al het ijzerhoudende voedselIJzerrijke voeding is een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het mineraal ijzer speelt namelijk een be…
Combinatie cafeïne en hartkloppingenCombinatie cafeïne en hartkloppingenWe weten allemaal dat teveel cafeïne en hartkloppingen niet goed zijn én iets met elkaar te maken kunnen hebben. Toch st…
Bronnen en referenties
  • http://www.ecomama.nl/voeding/aspartaam-schadelijk-gezondheid-e951/
  • http://jessevandervelde.com/top-10-e-nummers-en-toevoegingen-die-je-beter-zou-vermijden/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.