InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > IJzerrijke voeding: lijst met al het ijzerhoudende voedsel

IJzerrijke voeding: lijst met al het ijzerhoudende voedsel

IJzerrijke voeding is een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het mineraal ijzer speelt namelijk een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam. Het gaat hier dan niet alleen om de kwaliteit van het hemoglobine in de rode bloedcellen, maar ijzerhoudende voeding heeft ook een gunstig effect op de werking van myoglobine, verschillende enzymen en het immuunsysteem. Toch heeft zo’n derde van de wereldbevolking een ijzertekort en hebben veel mensen bloedarmoede. Maar gelukkig zijn er veel gezonde voedingsmiddelen die van nature een goede hoeveelheid ijzer bevatten. In deze lijst staat precies welke dat zijn. IJzer in voedsel komt in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. De voordelen van een gezond ijzerrijk dieet zijn nog beter te behalen als er rekening wordt gehouden met een aantal factoren die de opname van ijzer in het lichaam bevorderen of juist reduceren.

IJzerrijke voeding en een goede gezondheid

Een goede gezondheid is niet mogelijk zonder een ijzerrijk voedingspatroon. Het belangrijkste effect van ijzerhoudende voeding is de verbeterde werking van hemoglobine, een eiwit dat zich in de rode bloedcellen van de mens bevindt. Het vervoert zuurstof en koolstofdioxide van de longen naar alle delen van het lichaam. Hoe meer ijzer in het bloed aanwezig is, hoe meer hemoglobine deeltjes er gevormd kunnen worden. Van het ijzer dat je eet, wordt ongeveer tweederde verbruikt bij dit proces. Deze hemoglobine deeltjes worden vervolgens gekoppeld aan zuurstof (oxyhemoglobine). IJzerrijke voeding is dan ook vaak de oplossing bij bloedarmoede.

Een ander proces waarbij ijzer cruciaal is, is de opslag van zuurstof in de spieren, waar het soortgelijke eiwit myoglobine de rol van vervoers- en opslagmiddel heeft. Verder bevatten veel enzymen (katalysatoren van het lichaam) ijzer als bouwstof. Dit zorgt dus voor een versnelde celwerking, waardoor je meer energie krijgt. Ook ons immuunsysteem heeft baat bij ijzerrijk eten - dit komt onder meer doordat het wordt versterkt door een verhoogd hemoglobine gehalte. Uit verschillende Amerikaanse onderzoeken blijkt ook dat ijzer een goede invloed heeft op haar, huid en nagels.

IJzertekort

Een ijzertekort kan in sommige gevallen acuut ontstaan als je lichaam veel bloed verliest (denk aan operatie of verwonding). Maar meestal ontstaat een ijzertekort pas als er lange tijd te weinig ijzer geconsumeerd wordt. Als dit gebeurt, raakt de voorraad in het lichaam langzaam op en kan dit soms leiden tot ijzergebreksanemie (een vorm van bloedarmoede). Vooral tijdens de zwangerschap is een ijzertekort gevaarlijk; het kan er dan zelfs voor zorgen dat een baby te vroeg of te klein geboren wordt.
De meest voorkomende symptomen van een ijzertekort zijn:
  • Vermoeidheid
  • Bleke huid
  • Verbleking onderste ooglid
  • Kortademigheid
  • Hoofdpijn
  • Last van hart
  • Duizeligheid
  • Brokkelige nagels
  • Haaruitval

Lijst met aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: hoeveel ijzer per dag?

In principe heeft het gemiddelde lichaam slechts 1,5 mg ijzer per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Toch moet er dagelijks veel meer ijzer worden gegeten om dit doel te bereiken. Dit komt namelijk doordat het lichaam slechts een geringe hoeveelheid van het gegeten ijzer absorbeert. Dat komt onder meer door het verschil tussen heemijzer en non-heemijzer en door bevorderende en reducerende factoren. Ook is er relatief veel ijzer nodig bij baby’s, bij kinderen in de groeiperiode en bij de zwangerschap. 100% ADH is de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt.

Categorie/leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Kinderen
6-11 maanden8 mg ijzer
1-2 jaar8 mg ijzer
2-5 jaar8 mg ijzer
6-9 jaar9 mg ijzer
Mannen
9-13 jaar11 mg ijzer
14-18 jaar11 mg ijzer
19-50 jaar9 mg ijzer
50-70 jaar9 mg ijzer
Ouder dan 70 jaar9 mg ijzer
Vrouwen
9-13 jaar11 mg ijzer
14-18 jaar15 mg ijzer
19-50 jaar15 mg ijzer (na overgang 9 mg)
50-70 jaar9 mg ijzer
Ouder dan 70 jaar9 mg ijzer
Zwangere vrouwen19 mg ijzer (laatste drie maanden verhoogde behoefte)
Vrouwen die borstvoeding geven15 mg ijzer

Kwetsbare groepen

Hoewel deze waardes perfecte richtlijnen zijn, bestaan er toch een paar groepen die meer kans hebben op een ijzergebrek en dus meer ijzer binnen moeten krijgen:
  • Baby's die geen borstvoeding krijgen (in borstvoeding zit veel ijzer)
  • Kleuters die erg veel koemelk drinken
  • Mensen die vaak aspirines nemen
  • Vrouwen die relatief zwaar ongesteld zijn
  • Mensen met een eetstoornis (bijv. anorexia)
  • Vegetariërs en veganisten
  • Mensen met coeliakie
  • Atleten in training
  • Mensen met een worminfectie (bijv. lintwormen)

Heemijzer en non-heemijzer

IJzer in voeding komt gewoonlijk in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in vlees en heeft een erg goede absorptiemogelijkheid. Zo’n 25% van deze vorm wordt opgenomen door het lichaam. Non-heemijzer wordt bijna altijd geassocieerd met planten en kan duidelijk slechter geabsorbeerd worden (1 tot 10% wordt opgenomen).

Lijst met ijzerhoudend voedsel: waar zit veel ijzer in?

Natuurlijk zit er in heel veel voedingsproducten wel ijzer, maar sommige producten zijn extra gezond omdat het ijzergehalte van nature bijzonder hoog is. In de volgende lijsten staan de producten waar veel ijzer in zit. In de een-na-laatste kolom staat de ADH van een volwassen man (9 mg) en in de laatste kolom staat de ADH van een volwassen vrouw (15 mg). 100% ADH is de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt. Deze lijst met ijzerrijke voedingsmiddelen is samengesteld uit verschillende bronnen.

IJzerrijke vis

Bijna alle vissoorten bevatten ijzer, maar de onderstaande vissoorten zijn erg ijzerrijk. Omdat vis het dierlijke heemijzer bevat, is het een goede bron van ijzer. Zeevis bevat over het algemeen veel ijzer. Vooral weekdieren (kokkels, mosselen en oesters) zijn erg ijzerrijk. Opvallend is ook dat gebakken mosselen meer ijzer leveren dan ongebakken mosselen.

Soort IJzer per 100 gram % van ADH man % van ADH vrouw
mosselen (gebakken)7,0 mg78 %47 %
kokkels6,0 mg67 %40 %
oester5,8 mg64 %39 %
octopus5,3 mg59 %35 %
mosselen5,2 mg58 %35 %
wulken5,0 mg56 %33 %
ansjovis4,3 mg47 %29 %
zee-oor3,2 mg36 %21 %
kelp3,0 mg33 %20 %
sardines2,5 mg28 %17 %
schelvislever2,0 mg22 %13 %
coquille2,0 mg22 %13 %
rivierkreeft1,8 mg20 %12 %
garnaal1,7 mg19 %11 %
haring (in zuur)1,5 mg17 %10 %
kaviaar1,4 mg16 %9 %
tonijn (blik)1,2 mg13 %8 %
makreel1,0 mg11 %7 %
zalm1,0 mg11 %7 %
haring1,0 mg11 %7 %
inktvis0,8 mg9 %5 %
heilbot0,8 mg9 %5 %
krab0,7 mg8 %5 %
schelvis0,7 mg8 %5 %
zeebaars0,4 mg4 %3 %

IJzerrijk vlees en ijzerrijke vleeswaren

Al het vlees bevat een ijzer, maar de onderstaande vleessoorten zijn bijzonder ijzerrijk. Ook vlees bevat de het dierlijke heemijzer. Vooral het lever van kip, varken en koe is erg ijzerrijk. Worst bevat ook relatief veel ijzer. Rood vlees levert meestal meer ijzer dan wit vlees.

Soort IJzer per 100 gram % van ADH % van ADH vrouw
varkenslever21,0 mg233 %140 %
lamslever11,0 mg122 %73 %
kalfslever8,0 mg89 %53 %
hertenvlees8,0 mg89 %53 %
kippenlever7,5 mg83 %50 %
bloedworst6,6 mg73 %44 %
leverworst4,2 mg46 %28 %
smeerleverworst3,5 mg39 %23 %
rundvleeslap (doorregen)3,0 mg33 %20 %
rookvlees (rund/paard)2,5 mg28 %17 %
biefstuk (haas)2,5 mg28 %17 %
gehakt2,4 mg27 %16 %
ham (rauw)2,3 mg26 %15 %
biefstuk2,2 mg24 %15 %
eend2,1 mg23 %14 %
ossenhaas2,0 mg22 %13 %
kalkoen2,0 mg22 %13 %
rosbief2,0 mg22 %13 %
kalfsvlees (mager)2,0 mg22 %13 %
lamsvlees1,6 mg18 %11 %
hamlappen1,5 mg17 %10 %
kalfsvlees (vet)1,4 mg16 %9 %
Varkenshaas1,3 mg14 %9 %
kalkoenborst1,0 mg11 %7 %
kip0,7 mg8 %5 %
spek (varken)0,5 mg6 %3 %

IJzerrijke groenten

Hoewel groenten het non-heemijzer bevatten zijn deze toch een onderdeel van ijzerrijke voeding. Opvallende is dat gedroogde groenten erg ijzerrijk zijn. Vooral peterselie, basilicum, tijm, oregano en rozemarijn leveren erg veel ijzer. Maar omdat deze erg licht zijn en niet in grote hoeveelheden gebruikt worden, zul je hier niet snel van profiteren.

Soort IJzer per 100 gram % van ADH man % van ADH vrouw
peterselie (gedroogd)97,9 mg1088 %653 %
basilicum (gedroogd)89,9 mg999 %599 %
tijm (gedroogd)89,8 mg998 %599 %
oregano (gedroogd)44,0 mg489 %293 %
rozemarijn (gedroogd)29,2 mg324 %195 %
tomaten (gedroogd)9,1 mg101 %61 %
peterselie (vers)7,1 mg79 %47 %
basilicum (vers)5,5 mg61 %37 %
veldsla4,0 mg44 %27 %
spinazie2,0 mg22 %13 %
boerenkool (vers)1,9 mg21 %13 %
groene kool (rauw)1,9 mg21 %13 %
artisjok1,5 mg17 %10 %
knoflook1,4 mg16 %9 %
andijvie1,2 mg13 %8 %
spinazie (blik1,2 mg13 %8 %
rucola1,1 mg12 %7 %
broccoli1,0 mg11 %7 %
prei (vers)1,0 mg11 %7 %
asperges0,9 mg10 %6 %
aardappelen0,6 mg7 %4 %
boerenkoolstamppot (industrieel)0,5 mg6 %3 %
rode biet0,5 mg6 %3 %
bloemkool0,5 mg6 %3 %
prei (bereid)0,5 mg6 %3 %
koolraap0,4 mg4 %3 %

IJzerrijk fruit

Bij fruit geldt hetzelfde als bij groenten; gedroogd fruit bevat meer ijzer dan vers fruit. Dit komt omdat het non-heemijzer beter beschikbaar wordt gesteld na een lange tijd drogen. Vooral gedroogde abrikozen, vijgen, dadels en pruimen zijn erg ijzerrijk. Maar ook vers fruit kan goed zijn. Onderstaande fruitsoorten zijn allen ijzerrijk.

Soort IJzer per 100 gram % van ADH man % van ADH vrouw
abrikozen (gedroogd)4,4 mg49 %29 %
vijgen (gedroogd)3,3 mg37 %22 %
bosbessen (blauwe bes)2,5 mg42 %17 %
dadels (gedroogd)1,5 mg17 %10 %
pruimen (gedroogd)1,0 mg11 %7 %
framboos1,0 mg11 %7 %
bramen0,9 mg10 %6 %
aardbeien0,9 mg10 %6 %
zwarte bessen0,9 mg10 %6 %
vijgen (vers)0,6 mg7 %4 %
pruimen (vers)0,5 mg6 %3 %
avocado0,4 mg4 %
watermeloen0,4 mg4 %3 %
sinaasappel0,4 mg4 %3 %
dadels (vers)0,3 mg3 %2 %
rozijnen0,3 mg3 %2 %
perzik0,2 mg2 %1 %

IJzerrijke broden en granen

De onderstaande granen zijn ijzerrijke en bevatten meer dan 1 mg ijzer per honderd gram. Bij het ontbijt is muesli, dat meer ijzer levert dan bruin brood, een goede bron van ijzer. Vooral Tarwe is bijzonder ijzerrijk.

Soort IJzer per 100 gram % van ADH man % van ADH vrouw
tarwe (zemelen)12,0 mg133 %80 %
gierst9,0 mg100 %60 %
tarwekiemen8,0 mg89 %53 %
quinoagraan7,0 mg78 %47 %
haver5,8 mg64 %39 %
knäckebröd met vezels5,7 mg63 %38 %
bulgur4,5 mg50 %30 %
spelt4,0 mg44 %27 %
havermout4,0 mg44 %27 %
tarwe (hele korrel)3,3 mg37 %22 %
muesli3,2 mg36 %21 %
zuurdesembrood3,1 mg34 %21 %
donker roggebrood3,0 mg33 %20 %
zilvervliesrijst2,6 mg29 %17 %
knäckebröd (volkoren)2,5 mg28 %17 %
tarwebrood2,4 mg40 %16 %
brood (meergranen)2,4 mg40 %16 %
brood (volkoren)2,0 mg33 %13 %
zevengranenbrood1,8 mg20 %12 %
bruinbrood1,7 mg19 %11 %
sesambrood1,5 mg17 %10 %
maanzaadbrood1,5 mg17 %10 %
bruinbrood1,0 mg11 %7 %

IJzerrijke bonen

Soort IJzer per 100 gram % van ADH man % van ADH vrouw
kidneybonen6,4 mg71 %43 %
limaboon4,2 mg47 %28 %
witte bonen2,0 mg22 %13 %
bruine bonen2,0 mg22 %13 %
sperziebonen0,8 mg9 %5 %
tuinbonen (bereid)0,8 mg9 %5 %
snijbonen0,5 mg6 %3 %
peultjes0,5 mg6 %3 %

IJzerrijke noten, pitten en zaden

Soort IJzer per 100 gram % van ADH man % van ADH vrouw
maanzaad30,0 mg333 %200 %
sesampasta (tahin)11,5 mg128 %77 %
pompoenpitten10,0 mg111 %67 %
sesamzaad9,1 mg101 %61 %
pistachenoten7,0 mg78 %47 %
teffzaad5,8 mg64 %39 %
zonnebloempitten5,5 mg61 %37 %
pijnboompitten5,0 mg56 %33 %
amandelen4,1 mg46 %27 %
hazelnoten3,8 mg42 %25 %
paranoten3,4 mg38 %23 %
cashewnoten2,8 mg31 %19 %
pecannoten2,5 mg28 %17 %
pinda's2,1 mg23 %14 %
walnoten2,0 mg22 %13 %
macadamianoten0,3 mg14 %2 %

Ander ijzerhoudend voedsel

Soort IJzer per 10 gram % van ADH man % van ADH vrouw
zeewier (gedroogd)40 mg444 %267 %
kaneel38 mg422 %253 %
appelstroop (rinse)14,0 mg156 %93 %
cacaopoeder12,5 mg139 %83 %
chilipoeder12,5 mg139 %83 %
chocoladehagelslag (puur)8 mg89 %53 %
eidooier7,2 mg80 %48 %
augurken (zoetzuur)4,5 mg50 %30 %
amandelspijs2,0 mg22 %13 %

Bevorderende factoren

Niet alleen de vorm van het ijzer beïnvloedt de mate waarin ijzer wordt opgenomen, maar er zijn ook nog een aantal factoren die tot een betere absorptie kunnen leiden. De voornaamste hiervan is het eten van vitamine C (voornamelijk te vinden in fruit en groente). Hierdoor kan er meer ijzer worden opgenomen. Ook kunnen eiwitten uit vlees ervoor zorgen dat er meer wordt opgenomen. Verder blijkt uit onderzoek dat non-heemijzer uit planten tot 25 procent beter wordt opgenomen als het eten gekookt is. Ook is het belangrijk om voldoende vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur (vitamine B11) te nemen. Door een tekort aan deze vitaminen, kan het het ijzer zich makkelijker laten opnemen in de darmen.

Reducerende factoren

Er zijn echter ook een aantal dingen die de absorptie van ijzer uit voedsel negatief kunnen beïnvloeden. Zo leidt het eten van veel sojaproducten tot een verminderde werking van non-heemijzer. Calcium en fosfor en fytinezuur (uit granen) kunnen hier eveneens voor zorgen. Tannine – wat in thee, koffie en wijn zit – heeft ook een slecht effect, omdat het zich in de darmen bindt aan ijzerdeeltjes zodat die niet meer beschikbaar zijn voor opname. Uit recent onderzoek blijkt ook dat een hoge dosis vitamine A een reducerend effect heeft. Het ijzer wordt dan wel opgenomen, maar kan niet worden vrijgemaakt bij lichamelijk gebruik omdat vitamine A het in een 'opslagplaats' vasthoudt.

Te veel ijzer

Een acute overdosis ijzer komt gelukkig bijna nooit voor. Wel kan er op lange termijn te veel ijzer aanwezig zijn in het lichaam, wanneer mensen bijvoorbeeld een bepaalde periode een hoge dosis ijzersupplementen slikken. Dit komt omdat een gedeelte van het gegeten ijzer dan niet gelijk gebruikt wordt, en het lichaam de lever en de milt gebruikt als opslagplek voor overbodig ijzer. Als zich symptomen voordoen dan zijn dat met name darmproblemen en diarree. Het is in zo’n situatie verstandig om naar een dokter te gaan. Bij te veel ijzer moet men denken aan een hoeveelheid van 50-75 mg per dag.

Slot

IJzer behoort tot de gezonde producten omdat het niet alleen noodzakelijk is voor verschillende levensprocessen, maar ook omdat ijzerrijke voeding een goede oplossing kan bieden tegen bepaalde kwalen. IJzer is dus zeker een onderdeel van een gezond voedingsschema.

Bronnen en betrouwbaarheid

De gegevens uit deze voedingsmiddelentabel zijn afkomstig van twee goede bronnen (voedingswaardetabel.nl en voedingscentrum.nl). Toch dient opgemerkt te worden dat sommige producenten een andere (vaak hogere) ijzerwaarde vermelden bij hun productinformatie. Ook beweren sommige websites dat een bepaald product erg gezond is omdat er veel ijzer in zit, terwijl daar in werkelijkheid een veel lager percentage van wordt opgenomen.
© 2015 - 2017 Stomaat, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met een ijzertekort. Hoe, wat, tips en adviesOok hardlopers kunnen te maken krijgen met een ijzergebrek. Een ijzertekort heeft directe invloed op de prestaties en he…
Bloedarmoede verhelpen met ijzerrijke voedingBloedarmoede verhelpen met ijzerrijke voedingVoeding bij bloedarmoede of anemie. Bloedarmoede is een toestand waarbij het aantal rode bloedcellen in het bloed te laa…
Tips om bloedarmoede aan te pakkenTips om bloedarmoede aan te pakkenAnemie oftewel bloedarmoede houdt in dat er te weinig rode bloedcellen of te weinig goedwerkende bloedcellen aanwezig zi…
IJzer! Voeding met veel ijzer tegen bloedarmoede!IJzer! Voeding met veel ijzer tegen bloedarmoede!IJzer is een essentieel component in onze dagelijkse voeding, ons lichaam heeft namelijk ijzer nodig om gezonde rode blo…
Zelfgemaakte babyvoedingZelfgemaakte babyvoedingDe behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen bab…
Bronnen en referenties
  • http://www.sashimi.nl/ geraadpleegd op 12 januari 2015
  • http://www.veganchallenge.nl/ geraadpleegd op 12 januari 2015
  • http://www.voedingswaardetabel.nl geraadpleegd op 12 januari 2015
  • http://www.voedingscentrum.nl geraadpleegd op 12 januari 2015
  • http://www.redcrossblood.org geraadpleegd op 13 januari 2015
  • http://betterhealth.vic.gov.au geraadpleegd op 13 januari 2015
  • Nordic Nutrition Recommendations 2012

Reageer op het artikel "IJzerrijke voeding: lijst met al het ijzerhoudende voedsel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Heidi, 28-10-2017 00:30 #4
Ja ik zit ook met ijzerstapeling, al 16 jaar sinds mijn beenmergtransplantatie, maar ze snappen in mijn geval nog niet zo goed hoe het bij mij tot uiting is kunnen komen. Het laatste jaar ben ik aan het pieken in mijn waarden van ijzerreserves om dan deze week te horen dat ik buiten niet-ijzerrijke voeding ook moet erop letten dat ik geen opname doe van vitamine C in combinatie met een maaltijd (bijvoorbeeld fruitsap drinken bij je eten) Daar deze zouden zorgen voor extra grote opname van ijzer via de dunne darm. 16 jaar… k was er echt niet goed van. Ik let niet superveel op mijn eten, maar nu zal ik toch moeten en heb ondertussen ook gelezen dat zwarte thee helpt bij het minder opnemen van ijzer uit de voeding. Dus dat gaan we dan ook proberen hé. Alles kan je niet laten, maar je kan het wel beperken tot de grootste boosdoeners zoals bladgroenten en kolen, rode wijn, fruitsap blijkbaar… en ondertussen pluis ik maar verder uit…

H. van Zomeren, 31-07-2017 15:53 #3
Onder het hoofdstuk bevorderende factoren staat ----- Ook is het belangrijk om voldoende vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur (vitamine B11) te nemen. Door een tekort aan deze vitaminen, kan het het ijzer zich makkelijker laten opnemen in de darmen -----
Dit vind ik verwarrend. Betekent dit dat het slecht is wanneer ijzer makkelijk door de darmen wordt opgenomen?

Omdat ik als bloeddonor vanwege een te lage Hb-waarde geen bloed mocht doneren, ben ik Roosvicee Ferro gaan gebruiken.

Op de fles staat dat het gebruik van zuivelproducten een negatieve invloed heeft. Is dat vanwege de calcium in deze producten?

Bianca, 22-02-2017 10:07 #2
In mijn familie zit ijzerstapelingsziekte en ook bij mij zijn signalen dat ik het kan hebben, te herkennen aan het verhoogde ferritine-gehalte. Ik moet dus erg voorzichtig zijn met ijzerrijk voedsel. Als ik dit zo lees blijft er niet veel meer over dat voor mij veilig is.

A. Brökling, 12-01-2017 12:09 #1
Ik lees niets over vitamine D, is dit ook goed als je bloedarmoede hebt.? Reactie infoteur, 12-01-2017
De link tussen vitamine D en bloedarmoede is niet zo duidelijk te leggen als die van ijzer en bloedarmoede. Het volgende onderzoek toont echter wel aan dat mensen met een vitamine D deficiëntie beduidend minder rode bloedcellen aanmaken en daardoor een lager hemoglobinegehalte in hun bloed hebben: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19841921 Waar het onderzoek geen duidelijkheid over geeft is of innemen van extra vitamine D als voedingssupplement invloed heeft op de hemoglobineconcentratie in het bloed als er geen sprake is van een vitamine D deficiëntie.

Infoteur: Stomaat
Laatste update: 03-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!