De geneeskracht van erwtenpoeder

Erwtenpoeder wordt steeds vaker gegeten door sportschooljongens en -meisjes die op permanente basis hun spieren extra voedingskracht willen geven. In de bodybuildwereld worden veel synthetische poeders gebruikt. Hier is een tendens waarneembaar dat men steeds vaker praat over het innemen van natuurlijke supplementen. Erwtenpoeder is niet alleen goed voor mensen die spieren willen kweken. Het heeft een aantal specifieke geneeskrachtige werkingen die ingezet kunnen worden. Daarbovenop is het zo dat deze eigenschappen in ieders gezondheidsvoordeel werken.
Erwten / Bron: Jorge Royan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Erwten / Bron: Jorge Royan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud


Waarom erwtenpoeder eten?

Je denkt niet snel aan erwtenmeel als je eten gaat maken. Toch kan dit een heel nuttig ingrediënt zijn. Het is bovendien erg gezond. Erwtenmeel kun je vrij eenvoudig inzetten in elke maaltijd of minimaal een maaltijd per dag. Erwtenmeel is een bijzonder gezond supplement. Inname van erwtenpoeder verkleint de kans op de welvaartsziekte diabetes. Bovendien heeft het veel proteïnen waardoor het goed is voor de spieraanmaak. Daarnaast kan een suppletie met kikkererwtenmeel ervoor zorgen dat buikvet sneller verdwijnt.

Gele erwten / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gele erwten / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Naamgeving erwt

Waarom gebruiken we Latijnse woorden in de wetenschap? Een kort antwoord is: zodat we zeker weten over welke plant het gaat. De plant waar erwtjes aan groeien heet pisum sativum in het Latijn. De erwt als plant is familie van de vlinderbloemenfamilie. Het is een peulvrucht. Er zijn verschillende soorten erwten. Erwtenmeel wordt meestal van gele erwten gemaakt. Je kunt als je wilt vrij eenvoudig zelf erwten kweken.

Zelf erwtenpoeder maken

Het maken van erwtenpoeder van rauwe erwten is niet moeilijk maar vereist enig geduld. Je moet een keukenmachine hebben die de harde erwten tot poeder kan vermalen. Een elektrische koffiemaler is ook goed. In de machine stop je de droge erwten en je wacht net zo lang tot de messen de erwten tot poeder hebben vermalen. Dit poeder kan je erg lang bewaren maar de voedingswaarde neemt door synchroon met de bewaartijd altijd af.

Erwtenmeel in bananencake

Canadese onderzoekers concluderen in 2009 dat erwtenmeel een goede toevoeging is aan het meel om het minder bloedsuikerverhogende eigenschappen te geven. Mensen die een metabool syndroom hebben of die beginnende diabetes mellitus hebben, kunnen proberen om zelf speltbrood te bakken met toevoeging van erwtenmeel. De onderzoekers maakten ook toegepaste producten zoals bananenbrood en biscuits. Het erwtenmeel bleek prima te functioneren. Overigens is bananenbrood in Canada uitgevonden. Toen na de Tweede Wereldoorlog de bananen vanuit tropische gebieden per schip naar het noorden werden vervoerd, was Canada altijd het laatste land en waren de bananen al zwart als ze er arriveerden. De Canadezen gebruikten deze zwarte bananen om een cake van te bakken. De bananencake is een nationaal Canadees gerecht. Je kunt een bananencake met verse bananen maken.

Erwtenmeel in shortcakes

In een Nigeriaans onderzoek dat werd afgerond in 1999 werden shortcakes gebakken met erwtenmeel. Dat ging prima. De Nigerianen maten dat de shortcakes met erwtenmeel meer voedingswaarde zoals proteïnen bevatten. De originele bakproducten en de bakproducten met erwtenmeel waren kwa textuur en smaak niet van elkaar te onderscheiden.

Erwtenmeel stimuleert spijsvertering

Suppletie van meel met erwten maakt de spijsvertering efficiënter. Dat is goed nieuws voor mensen met een metabolismeprobleem. Door erwtenmeel te eten haal je meer energie uit je voeding. Daar komt in het kort een onderzoek neer dat werd uitgevoerd in Canada in 2011. De onderzoekers maten de tryglyceriden in de lever. Dat is een maatstaf voor hoe effect voedsel wordt opgenomen. Het onderzoek werd gedaan op 23 mannen en vrouwen met overgewicht.

Erwtenmeel stoot insecten af

In India zag men dat muizen met erwtenmeel aangelengd rijstmeel niet aten. Ook ander ongedierte trof men een stuk minder aan als men rijstmeel vermengde met een laag percentage erwtenmeel. Erwtenmeel blijkt een afschrikwekkende werking te hebben op insecten. Dat is in sommige landen een extra reden om rijstmeel te verrijken met dit poeder wat niet alleen supergezond is maar ook nog eens insecten afstoot.

Erwtenmeel bij androïde adipositeit

Androïde adipositeit is het verschijnsel waarbij er meer vet wordt ontwikkeld rond buik en borst. Vooral mannen hebben daar last van. Uit Canadees onderzoek ward werd gepubliceerd in 2011 blijkt dat erwtenmeel een positieve werking heeft op mensen met androïde adipositeit. De bloedsuikerspiegel wordt eveneens beter gereguleerd door suppletie met erwtenmeel. Dat betekent dat erwtenmeel om deze reden een goed middel is voor mensen met diabetes mellitus die er door middel van voedsel en supplementen iets aan willen doen.

Erwtenmeel goed voor de spieren

Erwtenmeel bevat veel proteïne. Dat is op zich al een reden om het in te nemen. Volgens een Chileens onderzoek kun je het prima combineren met het eten van noten zoals hazelnoten om aan je behoefte aan proteïnen te komen. Franse onderzoekers zien in 2015 dat als mensen die aan spiertraining doen erwtenmeel innemen, hun spieren net zoveel vergroot worden als met wheypoedersuppletie. In dit Franse onderzoek werden de gegevens van 161 mensen verwerkt.

Eet- en drinktips erwtenpoeder

Erwtenpoeder is een relatieve nieuwkomer op culinair gebied. Je weet misschien niet direct hoe je het kan inzetten in de keuken. Daarom staan hier een paar bereidingstips.
 • Groene of gele erwtenpoeder kun je in een groentensmoothie doen. Toevoeging aan een fruitsmoothie is eveneens mogelijk.
 • Dit poeder kun je als instantpoeder opdrinken. Het is te combineren met andere groentenpoeders zoals spinaziepoeder, broccolipoeder, rodebietpoeder, pompoenpoeder en boerenkoolpoeder.
 • Erwtenmeel kun je toevoegen aan zowel hartige bakproducten zoals brood en broodjes als aan zoete bakwaren zoals cakes, taarten, gebak, muffins en brownies.
 • Erwtenmeel kun je door een omeletmix doen om een extra proteïnemaaltijd te bereiden.
 • Als je notenballetjes maakt kun je er erwtenpoeder doorheen doen. Dat kan eveneens bij kaasballetjes en groentenballetjes.
 • Een klein beetje erwtenpoeder kun je door de havermout of zelf gemaakte muesli doen. Je kunt het beste dit erwtenpoeder met water koken gedurende vijf minuten, zodat je een soort erwtenmelk verkrijgt.
 • Erwtenpoeder kun je opdrinken samen met amandelmelk, rijstmelk of havermoutmelk.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Erwten: gezondheidsaspecten en toepassingsmogelijkhedenErwten: gezondheidsaspecten en toepassingsmogelijkhedenDe kleine groene peulvrucht is wel eens populairder geweest. De erwt die tot circa eind 20ste eeuw grootschalig vers, in…
De geneeskracht van kikkererwtenpoederKikkererwtenmeel is een gezond product. Er zitten veel proteïnen in wat het bij uitstek geschikt maakt voor mensen die a…
Doperwten uit eigen tuin zaaien en oogstenDoperwten uit eigen tuin zaaien en oogstenEen echte zomergroente is de verse doperwt. Een heerlijke zomergroente. De allerlekkerste die er is! Ze zijn in het voor…
Invloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineInvloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineIn onze voeding moeten bepaalde voedingsstoffen voorkomen, zodat het menselijk lichaam goed kan functioneren. Drie belan…

De geneeskracht van frambozenpoederFrambozen zijn lekker en gezond. Ze zijn echter niet het hele jaar door verkrijgbaar. Frambozenpoeder kun je wel het hel…
De geneeskracht van ananaspoederAnanaspoeder als supplement nuttigen betekent niet dat je nu voortaan nooit meer zo´n heerlijke verse ananas hoeft te et…
Bronnen en referenties
 • Erwtenmeel diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20492127
 • Erwtenmeel spijsvertering: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22145774
 • Erwtenmeel androïde adipositeit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807459
 • Erwtenmeel hazelnoten: http://europepmc.org/abstract/MED/2134141
 • Erwtenmeel insecten: http://www.bioone.org/doi/abs/10.1673/031.004.2601
 • Erwtenmeel spieren: http://www.jissn.com/content/12/1/3
 • Algemene informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Erwt
 • Foto gele erwten: "Split pea" by Sanjay Acharya - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 1: Jorge Royan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van erwtenpoeder"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Roy, 21-11-2019 08:47 #2
Goedemorgen, als ik een shake zou maken van amandelmelk of havermoutmelk met kikkererwtenmeel, hoeveel gram meel gebruik ik voor een shake van 250ml?

Radjen, 04-07-2016 00:02 #1
Hoi, ik begrijp iets niet, om erwten te consumeren moet je ze eerst een nacht of 12 uur weken in water en dan koken, dus als ik ze vermaal tot poeder zijn bovengenoemde handelingen niet meer nodig om de gemalen erwten te consumeren? Zou u dit mij kunnen uitleggen aub? Liefst met feiten die gebaseerd zijn op de wetenschap?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 07-09-2016
Bedankt voor je vraag. Ja dat is een goede. Ik was enigszins onvolledig.

Er zijn verschillende soorten erwten. Sommige hoef je niet te weken en zijn met 10 minuten koken gaar.

Als je er poeder van maakt, kunnen er wel vijf tot tien gekookt worden voordat je ze gaat opeten. Dat maakt de smaak anders en wellicht lekkerder voor jou.

Ik heb een deel van een tekst veranderd: ´Een klein beetje erwtenpoeder kun je door de havermout of zelf gemaakte muesli doen. Je kunt het beste dit erwtenpoeder met water koken gedurende vijf minuten, zodat je een soort erwtenmelk verkrijgt.´

Erwtenmeel of erwtenpoeder kan rauw worden opgegeten; je hoeft het niet altijd eerst koken.

Een onderzoek toont aan dat sommige mensen niet allergisch zijn voor rauwe erwten maar juist wel voor gekookte erwten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4372996/

Dat toont op zich al aan dat erwten rauw kunnen worden gegeten, i.t.t. bonen en kikkererwten.

Biedt het zo genoeg duidelijkheid?

Infoteur: Tom008
Laatste update: 07-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!