De geneeskracht van kikkererwtenpoeder

Kikkererwtenmeel is een gezond product. Er zitten veel proteïnen in wat het bij uitstek geschikt maakt voor mensen die aan spieropbouw willen doen. Daarnaast heeft kikkererwtenmeel ook medicinale eigenschappen. Het lichaam is beter in staat om de bloedsuikerspiegel te reguleren als je kikkererwtenmeel eet. Dat is al na één portie merkbaar. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Kikkererwtenbrood / Bron: CB and GK, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Kikkererwtenbrood / Bron: CB and GK, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Inhoud:


Algemene informatie kikkererwtenmeel

Kikkererwtenpoeder of kikkererwtenmeel is geen nieuw product. Het heeft een lange traditie in de Arabische culinaire geschiedenis. Dat maakt het des te vreemder dat de gezondheidseffecten ervan nog maar nauwelijks zijn onderzocht. Toch is er wel wat bekend. Kikkererwtenmeel lijkt net zo gezond te zijn als erwtenmeel; daar wijzen de eerste onderzoeken naar uit.

Naamgeving

In de wetenschap gebruiken we Latijnse namen. De Latijnse naam van de kikkererwtenplant is Cicer arietinum. In het Engels zal je deze meelsoort kunnen aan treffen onder de naam gram flour, garbanzo flour, besan of chickpea flour.

Kikkererwtenpoeder bevat proteïnen

Kikkererwtenmeel is rijk aan proteïnen. Wanneer je extra proteïnen wil op een lekkere en gezonde manier kun je denken aan pannenkoeken met kikkererwtenpoeder als meel. Proteïnen zijn de bouwstenen van de spieren. Als je naar de sportschool gaat is het belangrijk om extra proteïnen te eten. Dan bouwen de spieren zich beter op. Kikkererwtenmeel is een onschuldige en natuurlijke manier van aan je proteïnen komen. Ook erwtenmeel en noten komen in aanmerking voor een proteïnerijk plantaardig dieet.

Kikkererwtenpoeder is glutenvrij

Kikkererwtenmeel is een glutenvrij meel. Je kunt het mixen met andere meelsoorten om een lekker brood van te bakken. Je kunt zelfs alleen maar kikkererwtenmeel gebruiken. Het past in een dieet voor mensen met coeliakie. Overigens zeggen Duitse onderzoekers dat brood waarin kikkererwtenmeel is verwerkt wat anders van structuur en vochtigheid is.

Kikkererwtenpoeder en de bloedsuikerspiegel

Australische onderzoekers zagen in 2005 dat kikkererwtenmeel een bloedsuikerspiegelnivellerend effect heeft. Een groep van 12 deelnemers kreeg gewoon brood en een andere groep kreeg brood met kikkererwtenmeel. Het bleek dat de laatste groep minder pieken in de bloedsuikerspiegel vertoonde. De onderzoekers hopen dat meer wetenschappers onderzoek naar dit fenomeen gaan doen zodat er meer definitieve conclusies getrokken kunnen worden uit de constateringen.

Overeenkomsten met erwtenmeel

Er is anno 2015 nog maar weinig onderzoek gedaan naar kikkererwtenpoeder en de gezondheidseffecten op de mens. Er is wel veel onderzoek gedaan naar de effecten van erwtenpoeder. De onderzoeken die er zijn gedaan wijzen net als bij erwtenpoeder erop dat het goed is tegen diabetes mellitus en als wheyvervangend middel om proteïne binnen te krijgen. Ook geldt voor beide producten dat het goed is voor de darmen.

Kikkererwtenpoeder zelf maken

Kikkererwtenpoeder kun je zelf maken. Het is niet moeilijk. Je kunt het maken in een elektrische koffiemolen. Het duurt wel wat lang. Daarom kun je het ook gewoon in een keukenmixer malen en die lang aan laten staan. Als het een poeder is kun je de mixer weer uit doen. Het poeder kun je bewaren in een trommel of potje.

Kikkererwtenmeel als melkpoedersubstituut

Uit Mexicaans onderzoek uit 1987 blijkt dat je met kikkererwtenmeel een prima melk kunt maken die lactosevrij is. De onderzoekers dachten alleen wel dat het met een extra aminozuur moet worden aangemaakt; methionine. Dan zou de kikkererwtenmelk goed werken bij ondervoede kinderen met lactose-intolerantie. Je kunt zelf eenvoudig kikkererwtenmelk maken door het meel met water te koken en weer te laten afkoelen. Besef wel dat het nooit goed is om iets dagelijks, maandenlang te gebruiken. Afwisseling met rijstmelk, amandelmelk of havermoutmelk is aan te raden als je zelf een veganistische melk wilt maken.

Enkele overige feiten

  • Pools onderzoek uit 2015 maakt melding van het feit dat als er kikkererwtenmeel aan bakproducten wordt toegevoegd, er minder acrylamide zal worden aangemaakt.
  • Kikkererwtenmeel is zo gezond dat onderzoekers het in 2005 aanraden om het te gebruiken als supplement in derdewereldlanden waar ondervoeding is.

Goed voor de darmen

Australisch onderzoek uit 2007 meldt dat kikkererwtenmeel de darmperistaltiek activeert, overigens net als erwtenmeel. De onderzoekers denken dat de hoge vezelwaarde van kikkererwten in verband staan met de verbeterde darmperistaltiek. Ook melden sommige deelnemers dat hun verzadigingsgevoel langer aanhield als ze brood aten met kikkererwtenmeel. Deze twee feiten samen betekenen dat kikkererwtenmeel goed is voor de darmen. Het kan aangeraden worden bij mensen met constipatie.

Eet- en drinktips kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt al eeuwenlang gebruikt in de Arabische keuken. Je kunt er van alles mee doen. Je kunt het in principe als substituut voor bloem gebruiken. Probeer eens met dit meel sauzen, jus en pannenkoeken te maken. Ook kun je het gebruiken voor zoet gebak. Verder is het een meel wat je kan inzetten om soepen dikker te maken. Hieronder staan nog veel meer tips voor kikkererwtenmeel.
  • Kikkererwtenmeel kun je gebruiken om brood mee te bakken.
  • Kikkererwtenmeel kun je mixen met ander meel om een bijzondere soort pannenkoekmeel te maken.
  • Kikkererwtenmeel kun je koken met water en je hebt een alternatieve melkdrank gemaakt.
  • Dit meel kun je mengen met allerlei bakwaar, ook zoet bakwaar zoals gebak, taart, muffins, brownies en koekjes.
  • Kikkererwtenmeel kun je door een groentesmoothie doen om het meer stevigheid en proteïnen te geven. Het houdt je eveneens langer gevuld omdat je minder snel snakt naar een volgende maagvulling.
  • Doet eens wat kikkererwtenmeel door je omeletmix en krijg een extra dikke omelet.
  • Meng in de keuken meel in de bewaarpot met kikkererwtenmeel. Zo maak je je eigen meelmix
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over kikkererwtenAlles over kikkererwtenKikkererwten zijn voedzame, maar zeker ook lekkere peulvruchten die in veel gerechten verwerkt kunnen worden. Vooral voo…
Is humus gezond?Is humus gezond?Humus is een pasta uit het Midden-Oosten dat gemaakt is uit gepureerde kikkererwten. Daarnaast wordt er knoflook en tahi…
Italiaanse snel-klaar-maaltijdsalade met kikkererwtenItaliaanse snel-klaar-maaltijdsalade met kikkererwtenTypisch een gerecht als u na het werk geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Ook heel lekker op warme zomerdagen.…
De geneeskracht van kikkererwtenDe geneeskracht van kikkererwtenKikkererwten komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika. In het Middellandse Zeegebied worden kikkererwten in ruime mate gege…

De geneeskracht van rijstmeelRijstmeel is niet typisch Europees en misschien daarom nog niet doorgedrongen in elk keukenkastje van een Nederlands hui…
Voeding voor een goede spijsverteringHet is niet vaak een geliefd onderwerp, onze spijsvertering. Maar niets is zo vervelend als een slecht werkend spijsvert…
Bronnen en referenties
  • Kikkererwtenpoeder zelf maken: http://moroccanfood.about.com/od/tipsandtechniques/ht/How-To-Make-Chickpea-Gram-Flour.htm
  • Kikkererwtenmeel bloedsuikerspiegel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15483639
  • Structuur brood: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25190845
  • Kikkererwtenmelk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3506409
  • Acrylamide vermindering: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915347
  • Darmperistaltiek kikkererwtenmeel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906185
  • Kikkererwtenmeel gezond: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16096137
  • Foto brood "Chickpea bread and persimmon butter" by CB and GK - http://www.flickr.com/photos/nuttinbutlove/6403761549/. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: CB and GK, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.