De geneeskracht van rijstmeel

Rijstmeel is niet typisch Europees en misschien daarom nog niet doorgedrongen in elk keukenkastje van een Nederlands huishouden. Toch is dat onterecht. Rijstmeel is een product waar je van alles mee kunt doen. Bovenal is het een goede variatie op ander meel. Sommige mensen vinden rijstmeel zo gezond dat ze het een nutraceutical noemen, een stof met hoge voedingswaarde en medicinale waarde. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Ongepolijste rijst / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ongepolijste rijst / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Rijstmeel en vezels

In Zuid-Oost-Azië, Zuid-India en Japan wordt veel rijstmeel gegeten. In Nederland en België kun je dit product kopen in Aziatische winkels. Rijstmeel is een glutenvrije en vegetarische bron van proteïnen en vezels. De site Livestrong wijst erop dat vezelrijke voeding goed is bij diverticulitis, darmziekten, diabetes mellitus type 2 en hoge bloeddruk. Vezels bevorderen de spijsvertering in het algemeen. In zilvervliesrijstmeel zit veel meer vezels dan in witterijstmeel. Zilvervliesrijstmeel bestaat nog niet alom; het ligt niet in alle winkels. Dat moeten we dus zelf maken

Zilvervliesrijstmeel

Soms ligt een product niet in de winkel maar kun je het wel zelf maken. Zilvervliesrijstmeel is zo´n product. De kans is groot dat je alle benodigdheden om dit te maken in huis hebt. Rijstmeel kan zowel worden gemaakt van witte rijst als van zilvervliesrijst. Je kunt het zelf maken door zilvervliesrijst te malen in een koffiemaler of keukenmachine. Meel van zilvervliesrijst bevat veel meer vitaminen, mineralen en flavonoïden dan meel van witte rijst.

Rijstmeel medicinaal aanwenden

Rijstmeel is geen nieuw product. Het wordt in Europa nog weinig gebruikt. Dat is jammer want je kunt er in de keuken zeer veel kanten mee op. Rijstmeel is zeer fijn meel. Je kunt het gebruiken in soepen en sauzen. Maar je kunt het ook medicinaal aanwenden. Rijstmeel is glutenvrij dus het past goed in enkele diëten zoals bij coeliakie of tarwe-intolerantie. Ook mensen met de ziekte van Crohn kunnen bij rijstmeel gebaat zijn.

Rode rijst / Bron: Sengai Podhuvan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode rijst / Bron: Sengai Podhuvan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rijstmeel goed voor cholesterol

Vroeger dacht men dat rijstmeel een van de producten was waaruit alle koolhydraten werden opgenomen. Vanaf 1984 weten we dat dat niet zo is. In de ontlasting van proefpersonen zaten delen onverteerde koolhydraten van rijstmeel. Rijstmeel helpt wel via de ontlasting de lipiden uit het bloed af te voeren die voor oxidatie zorgen. Dat blijkt uit Koreaans onderzoek uit 2013. Ook in het bloed werd minder cholesterol gemeten bij ratten die hun proteïne uit rijstmeel kregen in plaats vanuit melkproducten.

Rijstmeel in ijs

In een poging vetarm vanille-ijs te maken zagen Amerikaanse onderzoekers in 2007 dat het mogelijk is om ijs te maken met behulp van rijstmeel. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het ijs beter van textuur bleef. Het bleef in de koeling langer zacht, zonder die knapperige ijskristallen op je tong te voelen. De onderzoekers maakten gebruik van een jury van acht getrainde mensen die hun smaaksensaties goed in woorden kunnen vatten. De wetenschappers zagen wel dat ijs volgens sommigen een meelsmaak had. Anderen mensen vonden dat het ijs minder zoet was.

Glutenvrij meel

Volgens Braziliaans onderzoek uit 2006 is rijstmeel een product dat prima inzetbaar is als glutenvrij meelproduct. Men zag dat het brood dat met rijstmeel werd gebakken nauwelijks te onderscheiden was van gewoon brood. Het brood moest op een hoge temperatuur gebakken worden, 180 graden met een vochtigheidswaarde van 20%. Dat gaf de grootste gelijkenis met brood.

Rijstmeel beschikt over antioxidanten

Het eten van rijstmeel, maar ook het eten van tarwemeel zorgt voor een grote vermeerdering van het aantal antioxidanten in het lichaam, blijkt uit Pakistaans onderzoek wat werd gepubliceerd in 2012. Deze twee meelsoorten beschikken zelf over antioxidanten.

Rijstmeel als nutraceutical

In 2013 werd er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat rijst zoveel antioxidanten bevat dat er over kan worden nagedacht om rijstmeel altijd als nutraceutical in producten te stoppen. Nutraceuticals zijn voedselsoorten met medicinale werkingen. Het verkleinen van oxidatieve stress door rijstmeel leidt volgens het onderzoek tot een verlaagd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. In dit onderzoek zegt men dat tarwe ongeveer net zo gezond is als rijstmeel.

Inzetbare mogelijkheden van rijstmeel

  • Rijstmeel kun je gebruiken in allerlei bakwaren zoals pannenkoeken, cakes, taarten, poffertjes, muffins, brownies, brood, koekjes, biscuits, pizzabodems.
  • Ook kun je het gebruiken om een zelfgemaakte pasta mee te bereiden.
  • Verder is het inzetbaar als verdikkingsmiddel in sauzen en soepen.
  • Ook kun je er een jus mee maken.
  • Rijstmeel is een goed meel voor in een mix van andere melen.
  • Je kunt een beetje rijstmeel toevoegen aan een pap, havermout of muesli.
  • Rijstmeel kun je gebruiken om beslag mee te maken voor groenten die je een minuutje frituurt.

Rijstmeel als melk

Als je rijstmeel kookt met een ruime hoeveelheid water, verkrijg je een witte substantie ofwel rijstmelk. Deze rijstmelk kun je laten afkoelen en in een fles doen. Als het is afgekoeld is de bewaartijd drie dagen in een koelkast. Rijstmelk kun je gebruiken ter vervanging van room in een soep of als basis voor een milkshake. Het is lekker om ter variatie eens een andere melksoort te gebruiken. Je kunt ook denken aan amandelmelk, havermoutmelk en melk gemaakt van andere soort rijstkorrel die je bij een speciaalzaak of delicatessezaak kunt krijgen. Er is namelijk ook rode rijst en zwarte rijst.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…
Aandoening: CoeliakieAandoening: CoeliakieIemand die Coeliakie heeft, ook wel glutenintolerantie genoemd, kan niet tegen gluten. Gluten zitten in veel soorten pro…
Coeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekCoeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekIn Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met de diagnose coeliakie. De werkelijke prevalentie ligt waarschijnlijk veel ho…
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…

De geneeskracht van kokosmeelIn 1895 maakten mensen al kokosnootbrood. Dat werd aan diabetici gegeven. Kokosbrood is lekker zoet zonder dat er suiker…
De geneeskracht van kikkererwtenpoederKikkererwtenmeel is een gezond product. Er zitten veel proteïnen in wat het bij uitstek geschikt maakt voor mensen die a…
Bronnen en referenties
  • Rijstmeel ziekten: http://www.livestrong.com/article/283135-what-are-the-health-benefits-of-rice-flour/
  • Koolhydraten rijstmeel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6745609
  • Rijstmeel choelsterol: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892493/
  • Glutenvrij: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17249491
  • Rijstmeel vanille-ijs: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17881678
  • Antioxidanten rijstmeel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3397539/
  • Rijstmeel neutraceutical: http://www.scopemed.org/?mno=40541
  • Foto rode rijst: "Rice, red-rice, AIVANAM-like" by Sengai Podhuvan - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Ongepolijste rijst "Unpolished-rice" by Sanjay Acharya - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Sengai Podhuvan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.