De geneeskracht van kokosmeel
In 1895 maakten mensen al kokosnootbrood. Dat werd aan diabetici gegeven. Kokosbrood is lekker zoet zonder dat er suiker in zit. Je kunt van het meel van kokos in combinatie met ei en gist een brood bakken. In de 21e eeuw doet men nog steeds onderzoek naar brood met kokosmeel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
Waarom gebruiken we Latijnse woorden in de wetenschap? Omdat we dan zeker weten over welke plant het gaat. De Latijnse naam van
kokosnoot is
Cocos nucifera. In het Engels spreekt men van coconut. Kokosnootmeel kun je kopen onder de naam coconut flour.
Kokosnoot is veelzijdig
De kokosnoot is een zeer veelzijdig product. Van bakvet tot melk; kokospoeder is een heerlijk middel om aan gerechten of koekjes toe te voegen. Van de bloemen van kokosnoot kan suiker worden gemaakt, kokosbloesemsuiker, niet te verwarren met gula java of palmsuiker. Er wordt ook snoep van gemaakt. In tropische landen aan de kust kun je vaak een kokosnoot kopen om het kokoswater op te drinken. Er is al een legio aan mogelijkheden wat je kunt doen met kokosnoot. Nu wordt het ook mogelijk voor iedereen om de gezondheidsvoordelen van kokosmeel te gebruiken.
Kokosnootmeel verlaagt insulinebehoefte
De glykemische index van producten daalt als er kokosnootmeel wordt in gedaan. Filipijnse onderzoekers zagen in 2003 dat als in een wortelcake of kokosmakroon wat kokosmeel werd gedaan, de GI-waarde daalt. Dan is er minder insuline nodig om het product te verteren. De onderzoekers denken dat de vezels in kokosnoot de suiker langer vasthoudt waardoor het gelijkmatiger wordt opgenomen in het bloed. Er werden gewoon bloedsamples afgenomen via de vingerprikmethode. De onderzoekers zeggen dat met producten als kokosmeel diabetes beter te managen is.
Kokosvlokken beter dan maïsvlokken en havervlokken
Kokosvlokken hebben een grote overeenkomst met kokosmeel. In de V.S. gebruikt men al havervlokken en maïsvlokken voor het ontbijt. Voor een onderzoek gebruikte men kokosnootvlokken om te kijken of dit een gezondheidsverschil teweegbracht. Kokosvlokken en havermoutvlokken deden het cholesterol verlagen maar maïsvlokken niet. Kokosvlokken zijn iets sterker in werking dan havervlokken. Kokosnootvlokken zijn thans een bijproduct in de kokosnootindustrie maar omdat ze zo gezond zijn is het goed er een voedzaam doel voor te vinden. De onderzoekers van dit onderzoek vinden dat kokosvlokken een functionele voedingssoort kan worden. Kokosnootvlokken hadden een goede invloed op de lipidenoxidatie en het cholesterolgehalte. Men denkt dat dat komt door de goede vetten in kokosnoot en door de grote aanwezigheid van vezels.
Vezels in kokosmeel
Het vezelgehalte in kokosmeel is bijzonder hoog. Vezels zitten ook in alle volle granen. Ze kunnen de spijsvertering stimuleren doordat ze de peristaltiek bevorderen. Het innemen van meer vezels wordt gelinkt aan het hebben van een lagere bloeddruk. Verder geven vezels je langer een vol gevoel. Op die manier heb je minder behoefte aan voeding. Daarom wordt vezelrijk eten aanbevolen bij mensen met obesitas. Ook is vezelrijke voeding goed voor mensen met diabetes mellitus type 2. Door de vezels wordt suiker langer vastgehouden. Daardoor ontstaan er minder pieken in het bloedsuikergehalte en hoeft er minder insuline te worden aangemaakt.
Glutenvrij
Kokosnootmeel is glutenvrij. Deze heerlijke meelsoort kun mensen met coeliakie, prikkelbaredarmsyndroom, ziekte van Crohn of tarweintolerantie ook eten. Sommige mensen met prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn verdragen kokosmeel echter minder goed. Terwijl je dit doet maak je eveneens gebruikt van het gewichtsnivellerende effect van kokosmeel.
Eet- en drinktips kokosmeel
Kokosmeel kennen we nog niet door en door. Daarom is het goed om wat gebruikstips tot je te nemen voordat je creatief aan de slag gaat met deze tropische meelsoort.
- Geraspte kokosnoot en kokosnootmeel kun je samen gebruiken voor een deeg voor koekjesmeel.
- Kokosmeel is te gebruiken om een kokosmelk mee te maken.
- Kokosmeel kun je gebruiken om een sauce hollandaise mee te maken.
- Kokosmeel is het ideale meel voor pannenkoeken.
- Kokosmeel kun je uitstekend gebruiken voor koekjes, cakes, taarten, gebak, koeken, brownies en muffins.
- Kokosmeel kun je gebruiken voor het maken van melk. Voeg een liter water toe aan 100 gram kokosmeel. Warm het op in een pan en laat het twee minuten doorkoken. Vervolgens laat je het afkoelen. Als het koud is, stop je het in een karaf of fles. Vervolgens kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Kokosmeelmelk kun je gebruiken als basis voor chocolademelk, als room in de soep, als basis voor een pap en op nog veel meer manieren.
- Kokosmeel kun je gebruiken om een beslag mee te maken waarin je groenten kortstondig frituurt. De vetten in kokosmeel kunnen goed tegen hoge temperaturen als het slechts kort, zeg twee minuten verhit wordt tot 180 graden.