De geneeskracht van loquat

De geneeskracht van loquat Loquat is een fruit dat je zelden aantreft in groentewinkels. Het heeft enige medicinale waarde. Wat veel meer geneeskrachtige eigenschappen heeft zijn de bladeren van loquat. Deze werken onder andere tegen kanker. Verder bevatten ze veel stoffen die in het lichaam worden omgezet tot vitamine A. Deze stoffen zitten eveneens in het vruchtje. Pectine in het vruchtje loquat heeft geneeskrachtige eigenschappen. De bladeren en de zaden bieden geneeskracht maar wel met een aanwijzing. Het zaad moet niet opgegeten worden. Het blad ook niet; bladeren en zaad bieden geneeskracht als ze in minimale vorm worden gebruikt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening loquat / Bron: Philipp Franz von Siebold and Joseph Gerhard Zuccarini, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening loquat / Bron: Philipp Franz von Siebold and Joseph Gerhard Zuccarini, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Waarom zou ik een loquat eten?

Een loquat is niet altijd voorradig in de winkels. Het is leuk om eens iets anders te proberen. Misschien heb je in India als eens een loquat gegeten en zou je het graag vaker willen eten. Dat zijn allemaal redenen om loquat te willen eten. Een andere reden kan zijn dat er veel pectine in zit. Dat maakt dit vruchtje goed voor de spijsvertering.

Algemene informatie loquat

Loquat is een subtropisch fruit dat in overvloed in Noord-India voorkomt. Hij is geel of oranje en heeft 3 tot 7 centimeter als diameter. Het vruchtje heeft een beetje een peervorm. Het wordt rijp aan het einde van het warme seizoen, na het begin van het koude seizoen.

Naamgeving loquat

In de wetenschap gebruiken we Latijn. Dat is omdat we dan zeker weten over welke plant het gaat. In het Latijn zeggen we Eriobotrya japonica tegen de boom waaraan loquats hangen. In het Engels zegt men vaker Chinese plum (Chinese pruim) tegen dit plantje dan loquat. Ze zijn ongeveer net zo groot als een pruim en de kleur en vorm doet er enigszins aan denken, vandaar die naam. Chinese plums worden in China en Chinese winkels in Nederland gedroogd als snoepje verkocht.

Inhoudsstoffen loquat

In loquats zitten veel carotenoïden. Dat zijn stoffen die in het lichaam worden omgezet tot vitamine A. Men zag in 1948 al dat er veel van de carotenoïden zeaxanthine en betacaroteen in loquat zaten. Sinds het begin van de 21e eeuw weten we dat er ook chlorogeenzuur, neochlorogeenzuur, hydroxybenzoïdezuur, feruloylquinidezuur, protocatechuïdezuur, epicatechine, coumaarzuur en ferulazuur in zit. 100 gram loquat bevat 7% van de ADH aan mangaan en 6% van de ADH aan kalium. Koper bevat het voor 5% van de ADH. Vitamine A zit in een ons loquat met 51% van de ADH. Vitamine B6 of pyridoxine zit er met 8% van de ADH in. Andere ADH-percentages zijn 4% of lager. Toch zitten er wel veel verschillende vitaminen en mineralen in dit vruchtje.

Loquatboom / Bron: Bangin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Loquatboom / Bron: Bangin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Loquatblad tegen kanker

De bladeren van de loquatboom hebben meer medicinale waarde dan het fruit. Er zijn in ieder geval meer onderzoeken gedaan naar medicinale stoffen in het blad van deze boom uit de subtropen. Een van de traditionele werkingen is die tegen kanker. Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigt de antikankerwerking van loquatblad. Japanse onderzoekers deden een onderzoek naar de antitumoractiviteit van de bladeren van de loquatboom. Ze vonden enkele stoffen die inderdaad de vorming van kankercellen tegengaan. Ze ontdekten dat de stof roseoside in loquat dezelfde antioxidantwerking heeft als sommige stoffen in groene thee, waarvan gezegd wordt dat het de meeste antioxidanten bevat. Voeding die antioxidanten bevat kan ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen tegengaan en deze ontstekingsoorten kunnen onder andere kanker in ontwikkeling zetten. De onderzoekers zijn blij dat ze enkele losse componenten uit loquatblad hebben kunnen isoleren die actief werken tegen kanker.

Loquatblad bij bronchitis

Volgens Chinees onderzoek uit 2009 kan een stof uit loquatblad de symptomen van bronchitis verminderen doordat een macrofage-soort aan het werk wordt gezet. Macrofagen zijn een onderdeel van het immuunsysteem. Andere bronchitismedicijnen werken weer op een andere manier. Deze werking kan synenergetisch of elkaar versterkend werken. Raadpleeg daarover een natuurarts of fytotherapeut.

Pas op voor loquatzaad!

Het zaad van loquat kan niet worden gegeten. Je moet vermijden ook maar één zaadje op te eten. Er zit cyanide in het zaad. Dat kan leiden tot overgeefneigingen en overgeven. Kinderen en volwassenen moeten worden geadviseerd om de zaden die onbedoeld in de mond komen niet door te bijten en ze uit te spugen.

Loquatzaad is goed voor de nieren

Hoewel de zaden van loquat cyanide bevatten en je ze dus niet moet opeten, kunnen de giftige zaden in minieme vorm medicinale aspecten bieden. Volgens Japans onderzoek uit 2004 is het zaad van loquat nierbeschermend. Uit traditionele geneesmethoden blijkt dat het zaad ontstekingsremmend en slijmvormend is. Als sijmvliezen meer slijm aanmaken betekent dat het lichaam beter beschermd wordt. Dat zijn goede aspecten van loquatzaad. De Japanse wetenschappers gaven het aan ratten met nierproblemen. De nierproblemen bleken sneller te worden opgelost als de ratten een extract van loquat aten.

Pectine, goed voor de darmen

In loquatfruit zit veel pectine. Deze stof zorgt voor een goede spijsvertering. Stoffen die kanker kunnen veroorzaken worden ingepakt in een pectinelaag en verlaten het lichaam. Pectine helpt het slijmvlies van de ingewanden zich beschermen tegen schadelijke
Dwarsdoorsnede loquat / Bron: Oldie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dwarsdoorsnede loquat / Bron: Oldie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
invloeden van gifstoffen. Daarom is pectine goed tegen ontstekingen in de darmen en goed voor de spijsvertering in het algemeen. Daarnaast kan pectine cholesterolniveaus in het lichaam verlagen. Het pectinegehalte levert de belangrijkste medicinale waarde van het vruchtje zelf.

Eet- en drinktips loquat

  • Een loquat kan makkelijk worden gepeld. Let er op dat bij alle recepten die je klaarmaakt het zaad verwijderd wordt.
  • Loquat kun je pellen en door een salade doen. Het kan zowel door een groene salade met komkommer en sla als door een fruitsalade.
  • Loquat kun je lekker als tussendoortje eten.
  • Loquats kunnen als vulling dienen van een taart.
  • Van loquats kan een saus worden gemaakt.
  • Je kunt met kaneel en honing lekkere loquatsiroop maken.
  • Loquat kun je gebruiken voor een ludieke smoothie.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optimaliseer je spijsverteringOptimaliseer je spijsverteringDe spijsvertering is erg belangrijk, want ons lichaam heeft de spijsvertering “nodig” om optimaal te kunnen functioneren…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…
Gezonde spijsvertering: tipsGezonde spijsvertering: tipsEen goede voeding en goede leefgewoonten zijn goed voor een gezonde spijsvertering en de algehele gezondheid. Belangrijk…

De geneeskracht van sorghumDe geneeskracht van sorghumSorghum groeit in Azië, Afrika en Amerika. Het is een graan dat op diverse manieren kan worden ingezet. Omdat zijn gezon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yongxinge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Caratenoïden loquat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1274879/
  • Kanker loquatblad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11929303
  • Nieren loquatzaad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15577213
  • Loquatblad bronchitis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19938219
  • Loquat pectine: http://www.nutrition-and-you.com/loquat-fruit.html
  • Foto Loquat naast schaal: "Eriobotrya japonica4". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Foto Loquatboom: "Eriobotrya japonica (Syria)" by Bangin - Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
  • Foto dwarsdoorsnede: "Eriobotrya japonica3". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Philipp Franz von Siebold and Joseph Gerhard Zuccarini, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Bangin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Oldie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.