Hoe slecht zijn E-nummers?

Wat zijn E-nummers?
Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de EU is toegestaan als toevoeging of additief in voedingsmiddelen. Deze E-nummers zijn de nummers die wel eens slecht in het nieuws komen. Deze toevoegingen hoeven echter niet kunstmatig te zijn, dit wordt vaak wel gedacht. Kleurstof uit rode bieten heeft namelijk ook een E-nummer, deze kleurstof kan als toevoeging weer in andere producten worden gebruikt. De E-nummers die soms als slecht worden gezien en misschien ook ongezond kunnen zijn, zijn de kunstmatige E-nummers.
Niet alle E-nummers zijn slecht
Niet alle E-nummers zijn het zelfde, dus ze zijn niet per definitie allemaal slecht. Er zijn een heleboel E-nummers die volledig uit natuurlijke stoffen bestaan, omdat ze bijvoorbeeld gewonnen worden uit groente of fruit. E162 is dus bijvoorbeeld de volledig natuurlijke kleurstof uit rode bieten, hier is helemaal niks slechts aan. Als een product een E-nummer heeft, betekent dit niet dat het om een slechte stof gaat, vrijwel alle stoffen hebben namelijk een E-nummer. E948 is bijvoorbeeld zuurstof, vanzelfsprekend is dat dit niet slecht is en dat je dit niet kunt vermijden. Eigenlijk geldt voor E-nummers hetzelfde als voor alle voedingsmiddelen: teveel is nooit goed.Alle E-nummers worden getest
Voor producten op de Nederlandse markt geldt dat fabrikanten niet zomaar alles aan producten mogen toevoegen. Alle E-nummers die zijn toegestaan zijn getest op hun schadelijkheid door de Europese Voedsel- en Warenautoriteit. Als E-nummers echt zo ontzettend slecht zouden zijn voor de gezondheid, zouden ze niet toegevoegd mogen worden aan producten of zouden er waarschuwingen op de verpakkingen moeten staan. In hoeverre het binnenkrijgen van E-nummers slecht voor de gezondheid is, hangt ontzettend af van de hoeveelheid die iemand binnenkrijgt en of deze persoon misschien overgevoelig is voor bepaalde middelen. Vooral bij de E-nummers onder de E200 zitten een aantal hele slechte stoffen. Voor deze stoffen is dan ook bepaald dat deze alleen aan een product toegevoegd mogen worden als dit noodzakelijk is, deze zitten dus niet zomaar overal in.Nitriet
Nitriet is een conserveermiddel dat in heel veel producten wordt gebruikt om te zorgen dat het product langer goed blijft. Vaak zit dit in goedkope soorten varkensvlees. Nitriet wordt op de ingrediëntenlijst aangeduid als E249 of E250. Nitriet is niet per definitie slecht voor de gezondheid, maar de stof kan wel in het lichaam worden omgezet in nitrosaminen. Deze stoffen kunnen een rol spelen bij het risico op darmkanker. Nitriet heeft ook goede eigenschappen, de stof schakelt namelijk schadelijke bacteriën uit die anders voedselvergiftiging zouden kunnen veroorzaken.
Sulfiet
Sulfiet en sulfietverbindingen worden op de ingrediëntenlijst aangeduid als E220 t/m E228. Deze E-nummers zitten in bijna alle producten die een kunstmatige zoute smaak hebben. Bij overmatig gebruik kunnen sulfieten ernstige overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
E211
Dit E-nummer is een mengsel van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat. Dit mengsel zit in heel veel snoep. Uit onderzoeken in Groot-Brittannië is gebleken dat dit E-nummer kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen.
Glutamaat
Glutamaat staat op de ingrediëntenlijst als E620 t/m E625. Dit E-nummer zit in veel hartige snacks en in soepen. Glutamaten kunnen bij eenmalige inname al leiden tot hoofdpijn, brandend maagzuur of tintelingen in het lichaam.