Schadelijke E-nummers

E-nummers, Additieven
E-nummers, ook wel additieven genoemd, zijn hulpstoffen die levensmiddelen "verbeteren" door ze bijvoorbeeld meer kleur, aroma of volume te geven. Ook worden ze gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Meestal zijn het chemische verbindingen die bij overmaat schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Ons lichaam kan heel goed omgaan met een klein hoeveelheid schadelijke en giftige stoffen, die worden keurig door ons afweersysteem opgeruimd. Maar als de hoeveelheden te groot worden dan kan dit tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ieder mens reageert weer anders en het hoeft niet te beteken dat, als men van een bepaalde stof erg veel binnen krijgt, men ook daadwerkelijk ziek wordt. Het is net als met roken: roken verhoogt de kans op longkanker maar er zijn mensen die al rokend 90 jaar worden!Onderstaande E-nummers zijn toegestaan in Nederland maar ze kunnen voor heftige bijwerkingen zorgen.
E-Nummer | Vergroot risico op | Zijn terug te vinden in |
---|---|---|
E 385, EDTA | overgeven, diarree en buik- en spierkrampen | mayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas |
E 432, polysorbaat | urineweg infectie, nierproblemen, gewichtstoename, huidaandoeningen en digestieproblemen | ijs, frisdranken, soepen,bonbons, kauwgom, alcoholcocktails en paté |
E 460, microkristalline cellulose | niet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen | namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs |
E 461, methylcellulose | haalt voeding uit het lichaam om verteerd te kunnen worden | mayonaise, halvarine, dieetproducten, ijs, knakworst, kandijkoek, aardappelproducten |
E 621, mononatrium glutamaat | prikkelt smaakpapillen waardoor men meer van het product gaat eten | soepen, frikadellen, rookworst, gemodificeerd zetmeel en knakworst |
E 640, glycine | onvruchtbaarheid en kan de weerstand aantasten | afbakbroodjes, croissants en stokbroden |
E 950, acesufaam | hoog cholesterolgehalte, kanker en leukemie | light drinken, zoetjes, oploskoffie, noga, bonbons, kauwgom, koffiecreamer en vruchtenyoghurt |
E 951, aspartaam | hoog cholesterolgehalte, kanker en leukemie | zoetjes, bonbons, kauwgom, tonic, theedranken, yoghurtdrinks, zacht snoep, geïmporteerde graanproducten |
E 1520, propyleenglycol | nierproblemen en blindheid | margarine, borrelnootjes, alcohol, gebak, vet, olie, snoep, en diepvrieszuivelproducten |
Kleurstoffen
Kleurstoffen kunnen ook vallen onder E-nummers en worden verwerkt in veel voedingsmiddelen. Ook hierbij geldt dat als men er teveel van binnen krijgt, het vervelende tot schadelijke gevolgen kan hebben.Sommige E-nummers zijn zelfs in bepaalde landen verboden maar in Nederland wel toegestaan!
Dit geldt voor E-102, E-123, E-131 en E-154.
E-nummer | Kleurstof | Vergroot risico op |
---|---|---|
E 102, tartrazine | geel | netelroos, last van ogen (verboden in Ostenrijk, Finland en Noorwegen) |
E 104, chinolinegeel | geel | allergie en kanker |
E 107, Geel 2G | geel | hyperactiviteit, slecht slapen, astma en eczeem |
E 120, cochenille | rood | kanker |
E 123, amaranth | rood | kanker (verboden in Frankrijk) |
E 127, erythrosine | rood | schildklieraandoeningen, allergie en kanker |
E 129, allura rood ac | rood | hyperactiviteit, slecht slapen, astma en eczeem |
E 180, rubis pigment | rood | kanker |
E 131, patentblauw | blauw | misselijkheid, bloeddruk problemen en bevingen (verboden in Australië) |
E 132, indogotine | blauw | hoge bloeddruk en kanker |
E 142, briljantzuurgroen | groen | kanker |
E 154, bruin fk | bruin | cystes, weefsel degeneratie en kanker (verboden in Amerika) |
Eet verstandig, eet alles met mate
Bovenstaande tabellen kunnen voor sommige mensen waarschijnlijk behoorlijk angstaanjagend zijn. Maar nogmaals: bedenk wel dat overdaad schaadt! Dat geldt voor alle producten en voedingsmiddelen. Zo kan het drinken van 6 liter water in één keer ook dodelijk zijn! Het eten van een rood gekleurd snoepje veroorzaakt echt niet acuut kanker. Maar continu een teveel aan schadelijke E-nummers binnen krijgen kan op den duur wel schadelijke bijwerkingen opleveren!Daarom is het wel verstandig om het etiket eens goed te bekijken, van producten die u regelmatig consumeert.
E-nummers vermijden
Voorkomen is beter dan genezen. Het zal niet eenvoudig zijn om E-nummers te vermijden maar u kunt het wel zoveel mogelijk beperken.- Let op labels met: "geen kleur- en smaakstoffen"
- Koop producten zonder toevoeging van zoetstoffen
- Koop producten zo veel mogelijk zonder conserveringsmiddelen
- Drink 100% puur sap, geen vruchtensappen met allerlei toevoegingen
- Koop verse groenten en zo min mogelijk uit een blik of pot
- Koop biologische producten
- Logo's van "ik kies bewust" zeggen niets over eventuele aanwezige E-nummers
Het zal niet eenvoudig zijn om E-nummers te vermijden maar met een beetje goede wil, komt u heel ver!