Oplossen en voorkomen van slaapproblemen

Vandaag de dag hebben veel mensen last van lichte slaapproblemen tot werkelijke slaapstoornissen. In dit artikel vind je een korte uitleg over de slaap, slaapproblemen en slaapstoornissen en is uitgebreid tijd besteedt aan simpele oplossingen die je zonder bezoek aan een dokter gerust uit kan proberen alvorens professionele hulp in te schakelen. Slaap is belangrijk in een mensenleven en een oplossing vinden voor een slechte nachtrust is essentieel voor een gebalanceerd leven.

De slaap en zijn fases

De mens heeft vijf slaapfasen die, in een nacht van aht uur, vijf a zes keer herhaald wordt. Naarmate de nacht vordert wordt de slaap steeds minder diep en haalt men soms de diepere slaapfasen niet eens (fase 3 en 4).

Fase 1

Fase 1 duurt ongeveer drie minuten, dit is de fase waarin je langzaam aan in slaap raakt, je bent je niet echt meer bewust van de omgeving maar kunt nog heel makkelijk gewekt worden door een geluid of beweging. In deze fase heb je meestal ook dat gevoel dat bijna iedereen wel ken: Dat je van een stoeprand of fiets valt.

Fase 2

Fase 2 duurt ongeveer een half uurtje, je bent nog steeds makkelijk te wekken, maar als je gewekt word heb je al gauw het gevoel dat je niet eens geslapen hebt.

Fase 3

In deze fase kom je pas echt in slaap, je spieren ontspannen, je hartritme daalt en je ademhaling wordt rustiger en gelijkmatiger.

Fase 4

In fase 4 zijn we in ons diepste slaap, je lichaam is in volkomen rust en als je gewekt wordt heb je meestal geen flauw idee van waar je bent.

REM slaap

REM slaap, staat voor Rapid Eye Movement, een fase op zich, in deze fase vinden de dromen plaats en als je in deze fase gewekt wordt zul je je dromen over het algemeen ook kunnen herinneren. Tijdens de remslaap zijn de hersenen erg actief, in tegenstelling tot de slaap in de andere fasen.

Een mens slaapt in golven van fases, die ongeveer als volgt gaan:
Fase 1 -> fase 2 -> fase 3 -> fase 4 -> fase 3 -> fase 2 -> REM -> fase 2 -> fase 3 -> fase 4 -> fase 3 -> fase 2 -> REM

Dit is hoe de cyclus zich herhaalt in de eerste helft van de nacht. In de tweede helft van de nacht halen we vaak fase 3 en 4 niet eens waardoor de nacht er meer uit ziet als volgt:
Fase 2 -> fase 1 -> Rem -> fase 1 -> fase 2 -> fase 1 -> REM

Slaapproblemen en slaapstoornissen.

Slaapproblemen en slaapstoornissen kunnen een scala aan redenen hebben, teveel om op te noemen in een artikel die bestemd is voor het oplossen van deze problemen. In dit artikel kan je verwachten dat lichte slaapproblemen opgelost kunnen worden, echter, problemen die een emotionele of lichamelijke grondslag hebben dienen professioneel verholpen te worden.

In veel gevallen is een nieuw bed of wat relaxen voor het slapen gaan al voldoende, dit laatste wordt vaak vergeten in het drukke leven van vandaag de dag, maar denk er eens over na: Wat doe jij voor het slapen gaan? Loop je als een kip zonder kop rond om alles toch nog af te krijgen of neem je even de tijd om tot rust te komen? Slaapproblemen hebben vaak een hele simpele reden en een simpele oplossing, door onderstaande oplossingen uit te proberen kun je te weten komen of je een licht slaapprobleem hebt of een serieus slaapprobleem, of zelfs stoornis.

Het oplossen van slaapproblemen

Neem een warm bad of een warme douche

Voordat een mens in slaap kan komen moet het lichaam zich op zijn gemak voelen, dit wil zeggen, geen verkrampte spieren en warm zijn is belangrijk. Zodra het lichaam opwarmt rond de tijd dat het moet slapen schakelt het langzaamaan over in de slaapstand. In de slaapstand wordt het lichaam enkele graden koeler en is de bloedsomloop voornamelijk gefocused op de organen. Door je lichaam op te warmen krijgt je lichaam een seintje dat het veilig is om af te koelen daar een warmtebron ervoor zorgt dat ook andere delen van het lichaam als de organen ook warm blijven. Door onder de douche te gaan staan of een lekker warm bad te nemen versnel je in feite het proces dat in werking wordt gezet door een deken.

Gebruik etherische geuren

De vraag of homeopatische middelen werken laat ik even buiten beschouwing, dit ervaart iedereen anders en is eigenlijk een geheel eigen artikel waard voor hen die hierin geinteresseerd zijn. In dit artikel beperk ik me tot het effect dat homeopatische middelen kunnen hebben op de luchtwegen.

Een mens reageert op zijn zintuigen, één daarvan is de reuk, die relatief gezien niet zo sterk ontwikkeld is als bij vele diersoorten, maar desondanks nog erg functioneel is. Een lekker luchtje maakt dat je je beter voelt, het prikkelt je zintuigen een beetje en bij de juiste luchtjes zal je je ook rustiger gaan voelen. Een aantal voorbeelden van rustgevende geuren, specifiek voor de bevordering van slaap zijn:
  • Lindebloesem
  • Melisse
  • Jasmijn
  • Lavendel

Verder zijn er nog een aantal geuren die rustgevend werken, deze luiden als volgt:
  • Anijs
  • Bergamot
  • Lotus
  • Magnolia
  • Mimosa
  • Patchouli
  • Bulgaarse roos
  • Rozenhout
  • Den
  • Geranium
  • Sinaasappel
  • Vanille
  • Viool
  • Waterlelie

Let wel, ik spreek hier over het gebruik als geur, vele van deze middelen kunnen ook direct (al dan niet onverdund) op het lichaam gebruikt worden, als badolie of massageolie of als douchezeep. Als geur zijn ze volkomen veilig, als direct gebruik op het lichaam, zeker geconcentreerd, raad ik aan om verdere informatie in te winnen daar sommige middelen in bepaalde situaties minder geschikt zijn wegens hun andere werkingen. Dit kan zijn door bepaalde werkingen op de huid welke in sommige situaties perfect zijn en in andere wat minder of zelfs met oog op zwangerschap en bloeddruk. Informeer jezelf dus goed!

Eet niet kort voor je gaat slapen

Aangeraden wordt om tot twee uur voordat men gaat slapen niet te eten, het lichaam heeft een bepaalde tijd nodig om voedsel te verteren, als men vroegtijdig gaat slapen kunnen er twee dingen gebeuren: Het lichaam gaat door met het verteren waardoor je niet zo diep in slaap komt als je anders zou zijn (zie daarvoor kopje douche en bad), het lichaam blijft verteren, vertering houdt het lichaam warm waardoor het niet af kan koelen om in slaapstand te komen, of je lichaam stopt met verteren met als resultaat (lichte) maagklachten.

Speel geen spellen die veel concentratie vergen en kijk geen tv voordat je gaat slapen

Neem, voor je gaat slapen, even de tijd om tot rust te komen, zorg ervoor dat je zeker weet dat, wanneer je je bed in duikt, je hoofd nog niet gevuld zit met de afloop van de actiefilm of nog steeds alert is vanwege die zombie die om de hoek van die muur tevoorschijn kan springen. Neem even de tijd om tot rust te komen, dit kan door middel van verschillende methoden die in dit artikel beschreven zijn. Een mens is van oorsprong een wezen dat in 'het wild' leefde, film- en spelmakers maken hier gretig gebruik van, op zichzelf niet erg, maar houd wel in gedachte dat dit je slaap kan beinvloeden.

Neem je werk niet mee in bed

Veel te doen? Veel te regelen? Veel dingen om niet te vergeten? Neem een schrift, elke dag, tien minuten voordat je klaar bent met je werk, evalueer je dag, bedenk wat je hebt afgerond en schrijf alles op wat je moet onthouden voor de volgende dag, zo maak je je hoofd leeg en hoef je je geen zorgen te maken of over je iets vergeet. Als je toch nog chaotisch bent, leg het schriftje gerust naast je bed zodat je, als je tóch wakker schrikt omdat je iets vergeten bent, dit gelijk op kunt schrijven en niet helemaal je bed uit hoeft te kruipen (en daarbij écht wakker te worden) om je hoofd alsnog leeg te kunnen maken, of je in bed zorgen te lopen maken over het feit dat je morgen misschien dit punt bent vergeten. Streep altijd af wat je al hebt gedaan en stel prioriteiten!

Neem even de tijd voor jezelf

Heb je moeite om tot rust te komen voor de nacht? Neem wat tijd voor jezelf, ook als je een man bent! Je slaat twee vliegen in één klap, je verzorgt kleine lichamelijke probleempjes of verbeterd bijvoorbeeld je huid, wat beiden een licht gevoel van voldoening geeft en je lijdt jezelf af van je dagelijkse beslommeringen, of dit nou werk is of dat drukke spelletje waar je net mee gestopt bent. Neem hier gerust even de tijd voor, steek wat wierrook aan, gebruik wat créme tegen een uitgedroogde huid, knip en vijl je vingers if verwen jezelf gewoon even met etherische olien.

Buiten de bovenstaande redenen zijn er uiteraard nog vele andere redenen waardoor mensen slecht slapen en, met vele redenen gaan ook vele oplossingen gepaard. Dit kan zijn, een nieuw bed of matras of een strak slaap/werk/ontspan schema aanhouden. Een vast eetschema doet soms ook wonderen en bijv. het niet drinken van cafeïne, alcohol of citrus (wat brandend maagzuur kan veroorzaken) kan de slaap ook bevorderen.

Veel problemen zijn makkelijk aan te pakken, andere redenen zijn een kwestie van wetenschap, je moet het maar net even weten om het te kunnen veranderen en weer andere redenen hebben toch echt professionele hulp nodig. Dit kan zijn door middel van medische of psychologische hulp.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Huismiddeltjes tegen slapeloosheidHuismiddeltjes tegen slapeloosheidSlapeloosheid is een vervelende aandoening die je leven overdag flink kan verstoren. Gelukkig zijn er een aantal huismid…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…

Wat is een Déjà vu?Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Het gevoel dat je iets al een keer hebt meegemaakt is voor sommige iets om zich…
Schadelijke E-nummersSchadelijke E-nummersE-nummers, ook wel additieven genoemd, bevinden zich in zeer veel producten. Zelfs levensmiddelen die in eerste instanti…
Bronnen en referenties
  • http://shop.freespirit.nl http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003482.html
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.