Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?

Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank? Een lekker glaasje wijn of een borreltje op zijn tijd past in een gezonde levensstijl, zolang er maar met mate wordt gedronken. Past het drinken van een alcoholische drank echter ook bij een dieet of een poging tot afvallen? Dat hangt erg van de te nuttigen drank en de hoeveelheid drank af. Hoewel over het algemeen gesteld kan worden dat een drank als wijn of cider minder calorieën bevat dan de sterkere dranken zoals rum of whiskey, worden van de laatste soorten ook mindere hoeveelheden genuttigd. De totale hoeveelheid calorieën hangt dan ook niet alleen af van de soort drank, maar ook van de hoeveelheid.

Calorieën in wijn of bier

Een drank als wijn, cider, champagne, glühwein of sangria bevat over het algemeen weinig calorieën in vergelijking met andere sterke dranken. Toch is het nog altijd veel vergeleken met bijvoorbeeld een glas cola. Zo bevat cola rond de 40 Kcal per 100ml, terwijl bijvoorbeeld cider, een van de minst calorierijke dranken, toch al zo'n 50 calorieën bevat. Sangria bevat al 100 Kcal per 100ml. Afhankelijk van het soort wijn, kan daar zelfs nog meer in zitten. Zoete witte wijn bevat bijvoorbeeld rond de 170 Kcal per 100ml; dat is meer dan vier keer zoveel als in dezelfde hoeveelheid cola! Als we dat vergelijken met de hoeveelheid Kcal die een gemiddeld glas bier bevat valt het weer mee; bier bevat zo rond de 50 Kcal per 100ml.

Waarom heeft een drank met alcohol meer calorieën?

Hoe kan het dan dat alcoholische dranken toch significant meer calorieën bevatten dan dranken zonder alcohol, zoals de toch al niet al te caloriearme cola? Dit komt door de alcohol in de drank zelf. De alcohol is energierijk, waardoor de drank als geheel dit ook wordt. Ter vergelijking, bier met zo rond de vier tot vijf procent alcohol zit rond de 50 Kcal per 100ml, terwijl alcoholvrij bier slechts rond de 25 Kcal per 100ml bevat! Dit is ook de reden dat sterkere dranken ook meer calorieën per 100ml bevatten. Waar bier zo rond de 50 Kcal zit, zit whisky op het vijfvoudige en amaretto zelfs op bijna het achtvoudige per 100ml! De extra calorieën van whisky komen door het hogere alcoholpercentage, terwijl amaretto niet alleen een hoger alcoholpercentage heeft maar ook nog eens een hoog gehalte aan suiker bevat.

Hoewel veel alcoholische dranken een oorsprong vinden in een suikerrijke grondstof, wordt deze suiker veelal omgezet in alcohol. Het kan echter ook dat de smaak van een alcoholische drank vereist dat er naderhand suiker wordt toegevoegd, dit is bijvoorbeeld het geval bij amaretto. Hierdoor wordt deze sterke drank dus nog rijker aan calorieën dan anders het geval zou zijn.

Gevaarlijke calorieën uit alcohol

Naast het gegeven dat alcohol energierijk is, is er nog iets aan de hand met de calorieën uit alcohol. Waar het grootste deel van de energie die men verbruikt normalerwijze uit voeding komt, waarbij een vol gevoel ervoor zorgt dat we stoppen met eten, zorgt alcohol er juist voor dat dit volle gevoel niet zo snel optreedt en er meer gedronken kan worden. Door alcohol te drinken wordt vocht namelijk afgedreven en ontstaat een dorstig gevoel. Hierdoor krijgen we meer calorieën binnen dan we anders binnen zouden moeten krijgen. Deze overtollige energie wordt opgeslagen als vet, waarbij het bekende bierbuikje bij mannen kan ontstaan.

Calorieën uit bier, wijn en sterke drank

In onderstaande tabel zijn de verschillende energetische waardes per soort drank benoemd, oplopend van caloriearme naar calorierijke dranken. Zoals eerder genoemd valt het op dat de sterkere dranken ook meer kilocalorieën bevatten.

Soort drank Kcal per 100ml
Alcoholvrij bier 27
Cider 50
Bier 50
Rode wijn 82
Champagne 87
Rosé wijn 100
Droge witte wijn 100
Sangria 100
Glühwein 105
Sherry 111
Martini 120
Rode port 150
Vermouth 150
Zoete witte wijn 170
Bessenjenever 184
Cognac 228
Rum 231
Advocaat 238
Wodka 243
Whiskey 250
Bacardi 300
Sambuca 333
Bailey's 334
Amaretto 388

Verschillen

Hoewel er in de tabel verschillende waardes staan voor rode, witte en rosé wijn, wil dit niet zeggen dat iedere wijn eenzelfde waarde heeft als het van dezelfde categorie is. De waardes uit de tabel zijn dan ook richtwaardes. Zo kan het best zijn dat een zoetere witte wijn meer calorieën bevat dan een wat minder zoete witte wijn. Ook de sterke dranken kunnen licht afwijken in kilocalorieën. Dit komt onder andere doordat sommige merken meer alcohol bevatten dan anderen. Zo bestaan er bijvoorbeeld soorten wodka met wel 70% alcohol. In de tabel is uitgegaan van een gemiddelde waarde aan alcohol, dus bij wodka van 40%.

Mixdrank en calorieën

Mixdrankjes zijn weer een aparte categorie, aangezien deze de calorieën uit frisdrank combineren met de calorieën uit sterke drank. Om tot het energetische gehalte van een mixdrank te komen is het voldoende om beide bij elkaar op te tellen, hoewel er vaak minder dan een standaardeenheid aan frisdrank gebruikt wordt in een mixdrank. Dit laatste is het geval omdat er naast de sterke drank ook vaak ijs in het glas gedaan wordt, waardoor er simpelweg niet veel frisdrank in het glas past en de mixdrank als bijkomend voordeel voor sommigen sterker smaakt. Over het algemeen kan gesteld worden dat mixdrankjes een hoog calorisch gehalte hebben.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst en Oud & Nieuw: welke lekkernijen liever vermijden?Kerst en Oud & Nieuw: welke lekkernijen liever vermijden?Tijdens de feestdagen doen we ons massaal te goed aan alle lekkernijen. Of het nou streekgebonden of landelijke recepten…
Afvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonicaAfvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonicaWat is fijner dan muziek maken en tegelijkertijd afvallen? Al musicerend op de trekharmonica vliegen de grammetjes, en n…
Diëten met alcoholische drankenDiëten met alcoholische drankenAls je probeert om gewicht te verliezen hou je waarschijnlijk de voedingswaarden bij van alles wat je eet. Maar besteed…

Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor stevige botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D ervoor da…
Afkomen van dat hongergevoelAfkomen van dat hongergevoelJe hebt net een flinke maaltijd op en een kwartier later begint je maag alweer plotseling te knorren. Het komt voor dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://wijvallenaf.nl/calorieen-bier-wijn-en-andere-dranken
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.