Whey eiwitshakes: whey concentraat of whey isolaat?

Whey eiwitshakes: whey concentraat of whey isolaat? Eiwitshakes bestaan voor het grootste gedeelte uit whey. Whey (Nederlands: wei) is een restproduct bij het maken van kaas. Eiwitshakes kunnen bij fitness worden gebruikt als aanvulling op de voeding en voor herstel van de spieren na de training. Ook is het mogelijk zijn om whey eiwitshakes te verwerken in een dieet door het hoge aantal eiwitten tegenover relatief lage aantal calorieën. Whey is te verkrijgen in verschillende smaken zodat er voor iedereen een shake is die bij die persoon past. Ten slotte is whey zowel in de fysieke winkel als online verkrijgbaar.

Waarom whey eiwitshakes?

Veel mensen vinden eiwitshakes niet nodig of vergelijken het met bijvoorbeeld anabolen. Echter is whey een natuurlijk product dat vroeger door boeren aan hun kinderen werd gegeven omdat het zo voedzaam is. Bij het opbouwen van spiermassa heb je ongeveer twee gram eiwit per kilo vetvrije massa nodig. Uit normale voeding is dit soms lastig te halen en dan kan een eiwitshake uitkomst bieden om deze relatief hoge hoeveelheid eiwit toch in te kunnen nemen. Ten slotte zijn eiwitshakes een manier om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen en alsnog een lage calorie-inname te behouden, zoals bijvoorbeeld handig kan zijn in een dieet.

Whey vervanging van normale voeding?

Welke eiwitshake je ook kiest, de eiwitshakes zijn een aanvulling op de dagelijkse voeding. Het is dus geen vervanger voor de dagelijkse voeding, maar een extraatje voor als het moeilijk is om aan het goede aantal eiwitten te komen om gezond af te vallen of aan te komen. Dit betekent dat whey eiwitshakes dus geen wondermiddellen zijn om af te vallen of aan te komen. Bepaalde bouwstoffen zijn nodig om op een gezonde manier kilo’s te verliezen of spieren op te bouwen en de eiwitshakes helpen daarbij.

Whey concentraat of whey isolaat?

Grofweg kunnen de eiwitshakes worden opgedeeld in twee categorieën, namelijk; whey concentraat en whey isolaat. De soort die van toepassing is op jou heeft te maken met het doel waar je naar streeft. Deze twee soorten whey verschillen in puurheid. Puurheid betekent de percentuele hoeveelheid eiwit die erin zit (per 100 gram).

Whey concentraat

Whey concentraat is hetgeen dat overblijft bij het produceren van kaas. Wat overblijft in de filter bij de kaasproductie wordt gedroogd tot een poeder en dit is het whey concentraat. Het bevat een hoog percentage eiwit en is erg gezond. Vaak bevat whey concentraat 30 tot 90 gram eiwit per 100 gram.

Whey isolaat

Whey isolaat is whey concentraat met een extra bewerking. Hierdoor is het percentage eiwit nog hoger dan bij whey concentraat. Vaak bevat whey isolaat meer dan 90 gram eiwit per 100 gram.

Welke eiwitshake kiezen?

De keuze voor een soort eiwitshake is afhankelijk van je doel. Hier geldt wel hoe puurder het eiwitpoeder, hoe hoger de prijs. Voor amateursporters voldoet whey concentraat vaak al. Hierbij zit er ook een aanzienlijke hoeveelheid eiwit in een shake. Alleen voor amateurs met een erg streng dieet kan whey isolaat handig zijn. Deze eiwitshake is meer geconcentreerd en hierdoor hoeft er minder gram te worden ingenomen voor dezelfde hoeveelheid eiwit. Dit scheelt daarom ook in calorieën.

Smaken

Whey is te verkrijgen in verschillende smaken. Veel mensen vinden de neutrale smaak niet erg lekker, daarom zijn er naast de neutrale smaak onder andere de smaken; chocolade, vanille, aardbei en banaan. Veel webshops bieden ook kleine verpakkingen aan waarmee je alle smaken kunt uitproberen. Je krijgt dan van alle smaken een klein zakje, waarna je een grotere zak kunt bestellen van de smaak die je het lekkerste vindt. Zo kun je zelf uitproberen welke smaak bij jou past en zit je niet meteen vast aan een hele grote zak whey eiwitpoeder. Met wat je het whey eiwitpoeder mixt heeft ook invloed op de smaak. Sommigen drinken het met water, maar de ervaring leert dat het met melk toch beter smaakt dan met water. Meestal gebruik je één schepje poeder, dus dan kun je nog zoveel melk/water toevoegen als je lekker vindt.

Waar zijn whey eiwitshakes verkrijgbaar?

Whey is op veel verschillende plaatsen te verkrijgen. Fysieke winkels die het aanbieden zijn onder andere De Tuinen en Vitaminstore. Het nadeel is echter dat de whey eiwitshakes in deze winkels vaak duurder zijn dan op internet. Echter krijg je wel advies van professionals die je begeleiden bij je aankoop. Online zijn er erg veel mogelijkheden voor het kopen van whey eiwitshakes. Zo zijn Body & Fitshop en XXL Nutrition bekende online aanbieders. Online zijn de shakes aanzienlijk goedkoper en daarnaast krijg je, als je een grotere verpakking koopt, er ook vaak een gratis shakebeker bij die je natuurlijk nodig hebt om je shakes te maken.

Wanneer de whey eiwitshake innemen?

Tussen sporters bestaat vaak de discussie wanneer een whey eiwitshake moet worden ingenomen. In principe maakt het op dagen dat je niet traint niet heel veel uit wanneer je de shake inneemt. De eiwitten in een eiwitshake worden als het ware opgeteld bij het totale aantal eiwitten dat je neemt op die dag. De whey eiwitten worden echter wel heel snel opgenomen. Hierdoor kan het op trainingsdagen wel handig zijn om de eiwitshake meteen na de training in te nemen. Die versnelt het herstel van de spieren en helpt hierdoor mee aan een snellere spiergroei.

Lees verder

© 2016 - 2022 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste eiwitshake of whey shakeDe beste eiwitshake of whey shakeMensen die veel aan krachttraining doen kunnen haast niet zonder: een goede eiwitshake, ook wel whey shake genoemd. Het…
Whey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey (in het nederlands wei) eiwit wordt verkocht als een voedingssupplement en is populair onder krachtsporters en body…
Een shakebeker voor eiwitshakes kopenEen shakebeker voor eiwitshakes kopenEen shakebeker is een soort bidon, maar dan speciaal voor het prepareren van eiwitshakes of whey shakes. Ze hebben een a…
De voordelen, nadelen en gevaren van eiwitshakesDe voordelen, nadelen en gevaren van eiwitshakesVeel sporters gebruik eiwitshakes om hun spieren te ontwikkelen, af te vallen, beter te kunnen presteren of juist te her…

Alfaliponzuur: bescherming van het zenuwstelsel bij diabetesAlfaliponzuur: bescherming van het zenuwstelsel bij diabetesAlfaliponzuur komt van nature voor in cellen in het menselijk lichaam. Het heeft diverse belangrijke functies in bijvoor…
Gezonde voeding voor de lever: knoflook, walnoten en avocadoGezonde voeding voor de lever: knoflook, walnoten en avocadoGezonde voeding voor de lever; het draait allemaal om een ​​gezonde levensstijl, waaronder gezonde voeding.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WDnet Studio, Pexels
  • https://www.fit.nl/voedingssupplementen/whey-concentraat-whey-isolaat
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.