Alcoholvrij bier, hoe gezond is dat eigenlijk?
Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Men gaat er algemeen vanuit dat het gezonder is dan gewoon bier omdat het weinig of geen alcohol bevat en dus ook minder calorieën. Met name sporters vallen na een training graag terug op de alcoholvrije variant. De meeste alcoholvrije bieren classificeert men immers als isotone dranken. Isotoon betekent dat de vloeistof eenzelfde osmose-gehalte heeft als bloed. Maar is alcoholvrij bier wel écht zo gezond?
Alcoholvrij bier bevat weinig calorieën
Positief aan alcoholvrij bier is in ieder geval dat het relatief weinig calorieën bevat. Er is natuurlijk een grote verscheidenheid aan alcoholvrije bieren, maar doorgaans bevat een halve liter alcoholvrij bier niet meer dan pakweg 120 calorieën en dat is slechts de helft van normaal bier. Ook in een vergelijking met menige frisdrank brengt alcoholvrij bier het er goed vanaf: zo bevat een halve liter appelsap bijvoorbeeld 150 en een halve liter
cola zelfs 215 calorieën. Feit is dat men 120 calorieën door middel van sportieve training relatief snel kan afbreken: zo
verbrandt een 80 kilogram zware man dat aantal calorieën al na 10 minuten intensief joggen. Na het sporten is daarom een alcoholvrij biertje als verfrissing zeker toegestaan. Maar eerlijk is eerlijk, wie wil afvallen door te sporten, kan beter water drinken.
Geliefd bij sporters
Alcoholvrij bier is een isotone drank
Maar niet alleen vanwege het relatief lage aantal calorieën is alcoholvrij bier populair onder sporters. Ook omdat de meeste alcoholvrije bieren worden gerekend tot de isotone dranken. Een drank heet isotoon als die qua samenstelling van haar zouten, even geconcentreerd is als ons lichaamsvocht. Daardoor laten zich na het sporten dat vocht alsook mineralen weer heel snel compenseren. Vaak is op het bierflesje expliciet aangegeven dat het een isotone drank betreft.
Maltrodextrine
Alcoholvrij bier is voor sporters ook geschikt vanwege de maltodextrine-inhoud. Dit koolhydraatmengsel zorgt ervoor, dat de door het bewegen geleegde glycogeenvoorraad, weer wordt aangevuld. En het is bekend dat maltodextrine nu eenmaal minder suiker bevat dan bijvoorbeeld appelsap.
Magnesium, kalium en B-vitamines
Positief voor sporters is bovendien dat alcoholvrij bier magnesium bevat dat krampen kan voorkomen. En behalve magnesium bevat gerstesap ook nog kalium en verschillende B-vitamines. Helaas valt het natriumgehalte voor sporters wat laag uit.
Sneller herstellen na een training
Alcoholvrij bier wordt vooral aanbevolen bij duursporten zoals lopen en fietsen. Het is niet alleen een uitstekende dorstlesser, maar het smaakt ook erg lekker na de zoete energierepen en sportdranken die duursporters tijdens hun trainingsactiviteiten meestal gebruiken. Maar misschien wel het voornaamste: alcoholvrij bier laat sporters
sneller herstellen van een inspanning.
Alcoholpercentage niet gelijk aan nul
Alcoholvrij bier mag dan, als we de naam mogen geloven, suggereren dat het géén alcohol bevat, die claim is niet altijd terecht. In veel soorten alcoholvrij bier zit nog steeds alcohol, zij het in zeer kleine hoeveelheden. Het alcoholpercentage moet in Nederland minder dan 0,1 procent bedragen. Dronken worden, kan je bij een dergelijke hoeveelheid alcohol niet. In een aantal Europese landen echter, zijn de regels met betrekking tot het alcoholgehalte van alcoholvrij bier minder streng. Zo mogen alcoholvrije bieren in België en Duitsland bijvoorbeeld 0,5 procent alcohol bevatten. Er gaan dan ook stemmen op om bieren met een laag gehalte aan alcohol niet langer aan te duiden met de term “alcoholvrij” maar met de naam “alcoholarm".
Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
Bij de productie van alcoholvrij bier kunnen in principe twee methoden worden onderscheiden:
- bij de eerste methode wordt het fermentatieproces dermate vroeg gestopt, dat er überhaupt geen alcohol wordt gevormd;
- bij de tweede methode wordt het bier eerst bereid als normaal bier. Vervolgens wordt daaraan door middel van destillatie de alcohol onttrokken.
Overigens is er een grote verscheidenheid aan biersoorten op de markt met de aanduiding alcoholvrij, elk met zijn eigen smaakkenmerken. Een glaasje Amstel Radler bijvoorbeeld, heeft door de toevoeging van vruchtensap-concentraten (citroen sinaasappel) meer weg van frisdrank dan van bier. Een alcoholvrij bier van Jupiler daarentegen, benadert de typische biersmaak al heel wat meer.
Hoe gezond is alcoholvrij bier?
Alcoholvrij bier is in velerlei opzicht gezonder dan gewoon bier:
- het bevat minder calorieën en de lever wordt door de ontbrekende alcohol minder belast;
- bovendien heeft alcoholvrij bier ook een positief effect op het immuunsysteem. Daarvoor zouden de polyfenolen in het bier verantwoordelijk zijn. Die doden virussen en bacteriën, vangen vrije radicalen af en hebben ook een ontstekingsremmende werking.
- Maar eerlijk is eerlijk, zulke polyfenolen komen ook in veel andere voedingsmiddelen voor, bijvoorbeeld in appels, aubergine, uien of bosbessen. De aanwezigheid van polyfenolen is dus geen excuus om liters alcoholvrij bier te drinken.
Alcoholvrij bier taboe voor jichtpatiënten
In het algemeen geldt, dat men zich zonder bezwaar af en toe tegoed kan doen aan een alcoholvrij biertje. Maar beter is het om zijn behoefte aan vocht voornamelijk met
water af te dekken. En voor jichtpatiënten is alcoholvrij bier sowieso taboe. Het bevat namelijk evenveel purines als gewoon bier. Aangezien purines kunnen bijdragen aan het ontstaan van een jichtaanval, kunnen jichtpatiënten beter van bierconsumptie afzien, ongeacht of dat alcoholvrij is of niet.
Alcoholvrij bier tijdens de zwangerschap
Tijdens de
zwangerschap gunnen veel vrouwen zich van tijd tot tijd een glaasje alcoholvrij bier. Doorgaans is dit onschadelijk, maar de consumptie ervan moet wel beperkt blijven. Zoals hiervoor al vermeld, zijn er op de Nederlandse markt ook buitenlandse merken alcoholvrij bier te koop, merken die vaak toch grotere hoeveelheden alcohol bevatten.