Is diksap gezond?

Is diksap gezond? Diksap is geconcentreerd sap van 100% fruit dat je waarschijnlijk als kind wel eens hebt gedronken in plaats van limonade. Diksap staat erom bekend dat het gezonder is dan limonade, maar is dat eigenlijk wel zo? Is het wel verantwoord om je zelf en je kinderen veel diksap te laten consumeren? Dus, is diksap gezond?

Wat is diksap?

Diksap is sap dat bestaat uit 100% fruit. Het sap is volledig geconcentreerd en ingedikt door het water er volledig uit te onttrekken. Dit ingekookte fruit zit bomvol natuurlijke suikers, hierdoor smaakt het net zo zoet als limonade.

Is diksap gezond of ongezond?

Suikers in diksap

In 200 ml aangelengde diksap zit bijna 15 tot 25 gram suiker, dit kan per merk verschillen. Dit is ongeveer evenveel als in Coca Cola. Bij diksap is al het vocht uit het fruit gehaald zodat er bijna alleen maar verschillende suikers als fructose, glucose en sacharose overblijven. Het klinkt misschien gezonder omdat deze suikers uit fruit komen, maar omdat de drank geconcentreerd is heeft het precies hetzelfde effect op het lichaam als geraffineerde suikers. Deze suikers hebben meerdere negatieve effecten op het lichaam. Zo worden de suikers, indien je niet meteen begint met sporten, omgezet in lichaamsvet. De suiker zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor wordt er veel insuline aangemaakt. Deze insuline brengt de bloedsuikerspiegel snel omlaag waardoor het stresshormoon adrenaline wordt aangemaakt. Bovendien zorgt deze lage bloedsuikerspiegel voor een behoefte aan suikers waardoor de vicieuze cirkel zich continu herhaalt.

Voedingswaarde

Diksap bestaat puur uit suikers. Geen vet, eiwitten of vezels. Door het indikken en koken van het vruchtensap gaan alle vitamines, mineralen en vezels uit het fruit verloren. Verder bevat diksap rond de 30 calorieën per 100 milliliter (verschilt per merk), dit aantal ligt iets onder het aantal calorieën dat in frisdrank zit. Maar erg goed is diksap dus niet voor je en ook niet voor je kind.

Slecht voor het gebit

Eén van de dingen waar suikers negatief om bekend staan is het feit dat ze erg slecht voor je gebit zijn. Hierbij zijn diksap en limonade even slecht voor het gebit. Ze laten beide een suikerlaagje achter op het gebit. Dit laagje suiker maakt het glazuur kapot en kan gaatjes veroorzaken.

Diksap vs limonade

Limonadesiroop bestaat vooral uit suiker, kleur- en geurstoffen. Je zou denken dat het minder gezond is dan diksap omdat er veel minder fruit in zit. Maar dit is niet zo. Van het fruit in diksap is alleen de suiker nog over en het is dus net zo slecht als geraffineerde suiker. Het ligt aan de merken die je koopt maar in een glas van 200 ml limonade (dus limonadesiroop plus water) zit ongeveer 15 tot 25 gram suiker. Dit is dus evenveel als diksap. Op het gebied van calorieën zitten de twee ook erg dichtbij elkaar.

Wat is een alternatief?

Diksap en limonade zijn dus even slecht als cola, maar wat is een vervanging voor deze twee dranken? Het simpelste antwoord is water of thee. Water is in principe de enige drank die het lichaam nodig heeft, maar je kiest juist voor diksap of limonade omdat het een lekkerdere smaak heeft dan water. Als je niet echt fan van thee bent kun je wel water smaakvoller maken door er plakjes limoen in te doen. Limoen is tevens erg gezond dus hier heb je dan direct voordeel van.

Conclusie

De conclusie is dat zowel diksap als limonade erg slecht voor je zijn en dus ook voor je kinderen. Het is beter om gewoon water of thee te drinken, daarmee kun je zeker niet de fout in gaan. Diksap bestaat zo goed als alleen uit suikers en bevat geen vitamines, mineralen of vezels, en mist hiermee alle gezondheidsvoordelen van vers fruit.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baobab poeder als alternatief voor limonadeBaobab poeder als alternatief voor limonadeVeel ouders geven hun kinderen limonade als zogenaamd gezond alternatief voor frisdranken. Ook limonade zit echter boord…
Kruisbessen voor jam of diksapDe kruisbes behoort tot de ribesfamilie. Hij wordt ook wel kroezel, stekelbes, klapbes of knoeper genoemd. De kruisbes k…
Overgewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoontenOvergewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoontenIn onze moderne consumptiemaatschappij is er eten en drinken in overvloed. Kinderen profiteren daarvan, maar zijn evenze…
10 alternatieven voor frisdrankenDe meeste frisdranken bevatten veel additieven (zoals suikers en kunstmatige aroma's en bewaarmiddelen) waardoor ze niet…

Verschillende soorten koolhydraten als (goede) energiebronVerschillende soorten koolhydraten als (goede) energiebronVoor de energievoorziening kunnen proteïnen zorgen. Daarbij geeft het lichaam de voorkeur aan koolhydraten en vetten als…
Zijn tarwekiemen gezond?Zijn tarwekiemen gezond?Tarwekiemen zijn eetbare kernen van een tarwekorrel. De zaden kun je zelf kiemen, maar het is natuurlijk makkelijker om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.diksap.nl./wat-is-diksap/
  • http://www.ecomama.nl/voeding/wat-diksap-is-diksap-gezond/
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/dranken/diksap-is-een-gezond-drankje-voor-peuters-denk-ik.aspx
  • http://moniquevandervloed.nl/diksap-gezond/
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/kinderen-en-jongeren/is-diksap-gezond.aspx
  • http://www.optimalegezondheid.com/suiker-stresshormoon-adrenaline/
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 03-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.