Zijn tarwekiemen gezond?

Zijn tarwekiemen gezond? Tarwekiemen zijn eetbare kernen van een tarwekorrel. De zaden kun je zelf kiemen, maar het is natuurlijk makkelijker om de tarwekiemen te kopen. Anno 2016 zijn tarwekiemen niet bij iedere supermarkt verkrijgbaar. Bij natuurwinkels zijn ze over het algemeen wel te koop. Maar zijn tarwekiemen eigenlijk gezond?

Wat zijn tarwekiemen?

Een tarwekiem is de kern van een tarwekorrel, de opslagplaats van alle voedingsstoffen. De kiemen van een plant zijn de zaden waaruit uiteindelijk een nieuwe plant groeit, hierdoor bevatten ze veel voedingstoffen. Deze heeft de nieuwe plant nodig voor zijn ontwikkeling. Naast dat tarwekiemen een nieuwe plant tot leven kunnen brengen zijn ze ook eetbaar. Je kunt zelf je zaden kiemen, maar ze zijn ook verkrijgbaar in natuurwinkels. Ze smaken een beetje zoet.

Zijn tarwekiemen gezond of ongezond?

Eiwit

100 gram tarwekiemen bevatten wel 27 gram eiwit. Dit is een enorme hoeveelheid. Eiwitten zijn erg belangrijk aangezien ze als bouwstof voor het lichaam gelden. Ze zorgen ervoor dat de spieren onderhouden worden. Ook zijn eiwitten erg belangrijk als je probeert af te vallen, ze geven je namelijk langer een verzadigd gevoel dan koolhydraten waardoor je dus minder last van eetbuien hebt.

Voedingswaarde

Tarwekiemen bevatten 391 calorieën per 100 gram, dit klinkt veel, maar je hoeft er niet zoveel van te eten. Bovendien bevatten ze zoveel calorieën omdat tarwekiemen rijk zijn aan voedingsstoffen. Tarwekiemen bevatten ook 45 gram koolhydraten, maar hiervan is 0 gram suiker. Dit zijn dus de koolhydraten die je lichaam nodig heeft voor energie en niet de suikers die je alleen maar een energieboost geven waarna je een suikerdip krijgt. Ook bevatten tarwekiemen 9,5 gram vet per 100 gram. Gelukkig is 1,7 gram hiervan maar verzadigd vet. Te veel verzadigd vet is niet goed voor je aangezien het je slechte cholesterol laat stijgen en dit verhoogt je kans op hart- en vaatziekten.

Vezels

Tarwekiemen bevatten wel 8 gram vezels per 100 gram. Vezels zijn erg goed voor het lichaam. Vezels zijn namelijk goed voor de spijsvertering. Ook reguleren vezels het slechte cholesterol en verlagen hiermee de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien leveren vezels een vullend gevoel zonder calorieën en helpen hiermee met afvallen.

Vitaminen

Tarwekiemen zitten vol met vitamines, zo zijn ze één van de beste bronnen van vitamine E. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt hiermee alle cellen in het lichaam tegen schadelijke stoffen. Verder bevatten tarwekiemen veel vitamine B1 en B6. Vitamine B1 is belangrijk voor de goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B6 is belangrijk voor een goede stofwisseling, een gezonde groei en de werking van bepaalde hormonen. Verder is vitamine B6 nodig om bloed aan te maken en voor een goed werkend zenuwstelsel en immuunsysteem.

Mineralen

Tarwekiemen barsten van de mineralen. Zo bevatten ze om mee te beginnen ijzer. IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, een stofje dat essentieel is voor de zuurstoftransport via het bloed. Ook zitten tarwekiemen vol met fosfor. Fosfor geeft net als calcium stevigheid aan de botten. Dan zit er ook nog calcium in, die dus ook stevigheid geeft aan de botten, een essentiële vitamine voor als je botontkalking wilt voorkomen. Verder zit er magnesium in, een mineraal dat belangrijk is voor veel verschillende functies, zoals het goed werken van de spieren, het metabolisme en de botopbouw. Als laatste zit er ook nog kalium in, een mineraal dat de vochtbalans en de bloeddruk regelt.

Conclusie

De conclusie is dat tarwekiemen enorm gezond voor je zijn, ze zitten bomvol met voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Ze bevatten veel eiwitten en vezels waardoor ze voor een vol gevoel zorgen. Ook bevatten tarwekiemen antioxidanten zoals vitamine E die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, stoffen die lichaamscellen kunnen beschadigen. Dus een goed idee kan zijn om af en toe wat tarwekiemen te consumeren. Je kunt ze bijvoorbeeld door de muesli doen of er zoals noten zo nu en dan een handjevol van eten.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pasta’s voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Smoothies tegen slapeloosheidSmoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Smoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarSmoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarMooi, soepel, vol en glanzend haar krijg je door het eten van proteïnen en vitamine B. Deze bevinden zich onder andere i…
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…

Is diksap gezond?Is diksap gezond?Diksap is geconcentreerd sap van 100% fruit dat je waarschijnlijk als kind wel eens hebt gedronken in plaats van limonad…
Orthorexia nervosa, symptomen en behandelingOrthorexia nervosa, symptomen en behandelingOrthorexia nervosa is een eetstoornis waarbij er sprake is van een obsessie voor gezonde voeding. Symtomen zijn onder an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thamizhpparithi Maari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://sapas020.wordpress.com/2012/05/25/het-oude-superfood-tarwekiemen/
  • http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=139
  • https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/waarom-zijn-dieetgoeroes-fan-van-eiwitten
  • http://www.xandrabaktbrood.nl/groente-2/tarwekiemen-zijn-gezond-en-lekker/
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=810
  • https://www.gezondheidsnet.nl/cholesterol/onverzadigde-en-verzadigde-vetten
  • https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/waarom-zijn-vezels-belangrijk
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 03-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.