Moedermelk kopen, verkopen en doneren

Moedermelk kopen, verkopen en doneren Moedermelk is belangrijk voor pasgeboren baby's. Daarnaast is er echter ook vraag naar onder volwassenen. Zo wordt het onder meer door bodybuilders en andere fanatieke sporters gebruikt vanwege het vermeende positieve effect op de ontwikkeling van de spiermassa. In Nederland is het verboden om moedermelk commercieel te verhandelen. Wel is het mogelijk moedermelk te kopen in het buitenland, waar de handel niet altijd verboden is. Moeders die te veel melk aanmaken kunnen deze ook doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank.

Inhoud


Over moedermelk

Moedermelk is melk die in de borst van moeders wordt aangemaakt en die gebruikt wordt om zuigelingen mee te voeden. De moedermelk is voor pasgeborenen een belangrijke bron van voedingsstoffen en speelt bovendien een belangrijke rol bij het op gang brengen van het afweersysteem. De meest gangbare manier voor een kind om de moedermelk te drinken is door het rechtstreeks geven van borstvoeding. Het is daarnaast ook mogelijk om de melk te kolven en later via de fles toe te dienen. Dit is handig voor moeders die overdag werken of geen borstvoeding kunnen of willen geven doordat het kind niet goed uit de borst drinkt of het geven van borstvoeding pijnlijk is voor de vrouw. Als een moeder geen of onvoldoende moedermelk aanmaakt - wat bijvoorbeeld nogal eens voorkomt bij te vroeg geboren baby's - is het ook mogelijk voor een kind om de moedermelk van een andere moeder te drinken. Dit kan iemand zijn die zelf te veel moedermelk aanmaakt of iemand waarvan het kind is overleden.

Moedermelk kopen vanwege effect op de spieren

Het is niet erg gangbaar dat volwassenen moedermelk drinken. Het is niet aangetoond dat moedermelk nog effect heeft op het afweersysteem van volwassenen. Ook al is smaak subjectief, moedermelk wordt overwegend als minder lekker gezien dan koemelk of andere dierlijke of plantaardige melk. Daarnaast is er natuurlijk ook onvoldoende moedermelk beschikbaar om er een product van te maken dat in de winkels verkrijgbaar is. Er zijn echter overwegingen die maken dat er ook onder volwassenen vraag is naar moedermelk. Het gaat dan met name om bodybuilders en andere mensen die fanatiek aan krachttraining doen en om die reden de melk van moeders willen kopen. Dit heeft te maken met een vermeende positieve invloed op de ontwikkeling van spiermassa. Ook al is er anno 2020 niet of nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt, fora op bodybuilding-websites staan bol van de commentaren van mannen die zeggen dat moedermelk voor hen het beste supplement is dat er te krijgen is en dat het hen helpt om sterkere spieren te kweken.

Verkoop via internet

Door de grote vraag naar moedermelk onder sporters is er in het buitenland een levendige handel in de melk ontstaan. Het wordt in onder meer Amerika veelal via niet-officiële kanalen verkocht zoals Craigslist en websites voor bodybuilders. Doorgaans wordt een prijs per ounce betaald. Het Algemeen Dagblad bracht in maart 2018 het verhaal van de Cypriotische Rafaela Lamprou. Zij merkte dat ze na haar bevalling veel meer borstmelk aanmaakte dan haar kind nodig had, bewaarde de overtollige melk in de vriezer en plaatste op internet een oproep waarin ze vroeg of ze er anderen wellicht een plezier mee kon doen. Tot haar verbazing reageerden niet alleen andere moeders maar ook onder meer mannen die de voedingsrijke vloeistof zagen als een manier om hun spiermassa beter tot ontwikkeling te brengen. Rafaela begon met het verkopen van haar melk en verdiende daar in korte tijd al 5.000 mee. De kopers stuurt ze een verklaring waarin ze aangeeft dat ze gezond is, niet rookt en geen alcohol drinkt. In Cyprus is de handel in moedermelk net zoals in diverse andere landen niet verboden.

Moedermelk verkopen mag niet in Nederland

In Nederland is het verboden om moedermelk commercieel te verhandelen. De Nederlandse wet schrijft voor dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen. Bij moedermelk kan die garantie niet gegeven worden omdat via de melk bacteriële besmettingen en overdraagbare ziektes kunnen worden doorgegeven. Waar door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in Nederland streng wordt toegezien op de voedselveiligheid van onder meer plantaardige en dierlijke melk is er geen controlemechanisme voor moedermelk. Volwassenen die moedermelk van vreemden consumeren - wat an sich niet verboden is - moeten zich er dus van bewust zijn dat ze hiermee een risico nemen.

Moedermelk doneren

Waar het commercieel verhandelen van moedermelk in Nederland illegaal is, bestaat er wel de mogelijkheid om overtollige moedermelk te doneren. Dit kan bij de Nederlandse Moedermelkbank. De door het VUMc in Amsterdam opgezette moedermelkbank heeft tot doel donormelk te verstrekken aan moeders die zelf geen of onvoldoende moedermelk aanmaken om hun baby te voeden en die toch moedermelk boven flesvoeding prefereren. Moeders kunnen zich hier aanmelden als donor, waarna ze een uitgebreide screening doorlopen. Hierdoor kan de Moedermelkbank de veiligheid van de gedoneerde moedermelk wel garanderen. Donoren krijgen daarna uitgebreide instructies voor het afkolven van de melk. Flesjes en etiketten worden hiervoor gratis afgeleverd en de melk wordt wekelijks bij de donoren thuis opgehaald op een nader overeen te komen tijdstip dat schikt. De gedoneerde melk wordt daarna door de Moedermelkbank gescreend en gepasteuriseerd vooraleer het bij de ontvanger terecht komt.

Andere melkproducten die goed zijn voor de spieren

Bodybuilders en andere fanatieke sporters die teleurgesteld zijn dat het in Nederland niet mogelijk is om via legale kanalen aan moedermelk te komen kunnen overwegen om in plaats daarvan te kiezen voor dierlijk colostrum als alternatief. Colostrumpoeder is een product gemaakt van biest, de overgangsmelk of eerste melk van een koe. Het bevat hoge concentraties probiotica en belangrijke vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium en zink. Vanwege de positieve gezondheidseffecten wordt het ook wel gebruikt door sporters om hun uithoudingsvermogen te verbeteren en het herstel van hun spieren na een zware training te ondersteunen.
© 2018 - 2022 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moedermelk bewaren en opwarmenVoor sommigen gaat de borstvoeding zo goed, dat zij tussendoor mooie hoeveelheden kunnen afkolven om op te slaan en late…
Whey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey (in het nederlands wei) eiwit wordt verkocht als een voedingssupplement en is populair onder krachtsporters en body…
Bodybuilden: van hobby tot sportBodybuilden: van hobby tot sportBodybuilden is niet altijd zo populair geweest: in feite was er een man die bodybuilden in de aandacht bracht. Waarom be…

Concentratie verbeteren met supplement DMAEConcentratie verbeteren met supplement DMAEDMAE is een supplement dat gebruikt kan worden om de concentratie en andere cognitieve functies te verbeteren. In het li…
Gebruik van salie in de keuken en in de kruidengeneeskundeGebruik van salie in de keuken en in de kruidengeneeskundeSalie kent vele varianten. Het kruid echte salie (Salvia officinalis) wordt al eeuwen in de kruidengeneeskunde, maar ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Artemtation, Pixabay
  • https://www.ad.nl/ad-werkt/rafaela-24-verdient-duizenden-euro-s-door-moedermelk-aan-mannen-te-verkopen~a689dbfc/
  • https://munchies.vice.com/nl/article/9ag7b8/bodybuilders-kopen-massaal-moedermelk-op-de-zwarte-markt
  • https://www.wallstreetdaily.com/2014/07/21/athletes-drinking-breast-milk/
  • http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=138482993
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.