Concentratie verbeteren met supplement DMAE

Concentratie verbeteren met supplement DMAE DMAE is een supplement dat gebruikt kan worden om de concentratie en andere cognitieve functies te verbeteren. In het lichaam wordt de stof omgezet in choline, wat een precursor van de neurotransmitter acetylcholine is. Inname van een DMAE-supplement geniet de voorkeur boven een choline-supplement vanwege de goede opneembaarheid. Naast mensen die hun concentratie willen verbeteren geniet DMAE ook gretig aftrek onder fanatieke sporters vanwege de vermeende positieve invloed op de zuurstofopname in de hersenen die verschillende cognitieve functies een impuls geeft.

DMAE


Wat is DMAE?

DMAE is een afkorting die staat voor 2-dimethylamino-ethanol, ook wel geschreven als dimethylaminoëthanol. Het gaat om een organische verbinding die bereid wordt door de reactie van etheenoxide met dimethylamine. DMAE wordt in het lichaam omgezet tot choline, wat een precursor van de neurotransmitter acetylcholine is. Acetylcholine is betrokken bij de impulsoverdracht van verschillende zenuwcellen. DMAE komt in kleine hoeveelheden voor in onze hersenen en in een aantal organismen waaronder pijlinktvissen en vissen. Het kent daarnaast ook diverse toepassingen in de cosmetica- en geneesmiddelenindustrie. Tevens wordt het verwerkt in supplementen die tot doel hebben het verbeteren van het concentratievermogen en andere cognitieve functies.

Het belang van acetylcholine

Acetylcholine is van groot belang voor het functioneren van het brein. Deze neurotransmitter wordt ook wel gezien als de belangrijkste drager van gedachten en het geheugen. Waar de meeste neurotransmitters worden opgebouwd uit aminozuren, wordt acetylcholine opgebouwd uit de B-vitamine choline. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat choline het brein scherper en alerter maakt en kan helpen concentratieproblemen op te lossen bij zowel kinderen als volwassenen. De neurotransmitter acetylcholine is betrokken bij het concentratievermogen, focus en het vermogen afleidingen te negeren.

Een van de onderzoeken die dit ondersteund, uitgevoerd aan de Boston University School of Medicine, legde tevens bloot dat de inname van voldoende choline de kans verhoogt dat men op latere leeftijd 'goed bij de tijd blijft'. Uit MRI-scans bleek namelijk dat mensen met een bovengemiddelde choline-inname minder tekenen vertoonden van hyperintensiteit van witte stof in de hersenen. Hyperintensiteit van witte stof wordt geassocieerd met dementie op latere leeftijd (Poly, C. et al, 2011).

Waarom DMAE gebruiken in plaats van choline?

Als acetylcholine - dat wordt opgebouwd uit choline - zo belangrijk is, waarom zou je dan een DMAE-supplement innemen en niet gewoon een choline-supplement? Er wordt vaak gekozen voor een DMAE-supplement vanwege de goede opneembaarheid ervan. Aangeraden wordt om een dosis van tussen de 300 en 1.200 mg DMAE per dag in te nemen. Je kunt dan aan de lage kant beginnen en de dosis opbouwen. Volg hiervoor altijd de instructies in de bijsluiter op. Het duurt circa twee weken voor de eerste effecten op de concentratie en andere cognitieve functies merkbaar zijn.

Wie is gebaat bij gebruik van DMAE-supplementen?

Zoals gezegd komt DMAE in kleine hoeveelheden voor in het menselijk brein. Wie zijn of haar concentratie wil verhogen kan er voor kiezen DMAE als supplement in te nemen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je moet studeren voor een belangrijk examen of wanneer je meer in het algemeen behoefte hebt aan een beter concentratievermogen. Vanwege de invloed op de hersenen op de langere termijn kan het echter ook voor de toekomst verstandig zijn DMAE toe te voegen aan je dieet. DMAE is daarnaast een supplement dat gretig aftrek vindt onder fanatieke sporters. Dit heeft te maken met de vermeende positieve invloed van DMAE op de zuurstofopname die belangrijk is tijdens het sporten. Hiervoor is weinig ondersteuning te vinden in de wetenschappelijke literatuur, behalve een studie uit 1991 waarin positieve effecten te bespeuren zijn. In dit onderzoek werd DMAE echter gecombineerd met enkele vitaminen en mineralen (Pieralisi, G. et al, 1991).

Sporters die in competitief verband aan sport doen, doen er verstandig aan om te controleren of een supplement met DMAE gebruikt mag worden. Bij bepaalde sporten kan het nu of in de toekomst beschouwd worden als een niet toegestaan prestatiebevorderend middel waardoor gebruik ervan een overtreding van het dopingreglement zou kunnen inhouden.

Verkrijgbaarheid DMAE

DMAE is zowel in poeder als capsules verkrijgbaar bij diverse drogisterijen en webshops. DMAE is onder meer verkrijgbaar van de merken AOV, Haya Labs, NOW Foods, Puritan's Pride en Swanson.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Choline: functie en bronnen van de voedingsstofCholine: functie en bronnen van de voedingsstofCholine is een belangrijke voedingsstof voor verschillende lichamelijke functies. Zo is choline een belangrijke bouwstee…
Lecithine, voedsel voor de hersenenLecithine, voedsel voor de hersenenLecithine is een wasachtige stof die tegenwoordig vaak wordt verkregen uit sojabonen. Lecithine komt voor in alle lichaa…
Trillende invloed van acetylcholine op het lichaamTrillende invloed van acetylcholine op het lichaamNeurotransmitters worden door de zenuwen afgegeven, zodat lichamelijke functies in gang worden gezet. Om spieren te kunn…

Onbekende vrucht: pepino of meloenpeerOnbekende vrucht: pepino of meloenpeerEr zijn van die vruchten die we misschien wel eens ergens gezien hebben, maar we kunnen ze niet altijd direct thuisbreng…
Moedermelk kopen, verkopen en donerenMoedermelk kopen, verkopen en donerenMoedermelk is belangrijk voor pasgeboren baby's. Daarnaast is er echter ook vraag naar onder volwassenen. Zo wordt het o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katerina Knizakova, Pixabay
  • https://academic.oup.com/ajcn/article/94/6/1584/4598197 (Poly, C. et al, 2011).
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1954639 (Pieralisi, G. et al, 1991).
  • https://nootriment.com/dmae-bitatrate/
  • https://www.reuters.com/article/us-choline-memory/choline-rich-diet-tied-to-sharper-memory-idUSTRE7AM2RE20111123
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.