Onbekende vrucht: pepino of meloenpeer

Onbekende vrucht: pepino of meloenpeer Er zijn van die vruchten die we misschien wel eens ergens gezien hebben, maar we kunnen ze niet altijd direct thuisbrengen. De pepino of meloenpeer is er zo een. Geen reguliere vrucht die je in alle supermarkten ziet, maar onder hobbytelers geniet deze vrucht zeker bekendheid en de speciaalzaak heeft deze vrucht meestal wel in het schap liggen. Wat is het voor vrucht, is het een gezonde vrucht en hoe is deze toe te passen in ons eetpatroon?

Pepino, de basis

De pepino, officieel solanum muricatum, beter bekend als de meloenpeer, is een zacht zoete vrucht. De naam geeft direct de smaak van de vrucht aan. Het zacht zoete vruchtvlees onder de dunne schil, welke lichtgeel van kleur is, smaakt naar een combinatie van meloen en peer. De vorm is veelal ovaal, qua afmeting is de pepino gemiddeld zo’n 9 bij 12 centimeter. Soms zie je deze vrucht ook nagenoeg rond.

Bron: Lozère, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Lozère, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De plant is afkomstig uit de nachtschadefamilie, officieel solanaceae en de takken zijn vaak slap van structuur. Liggend op de grond kunnen de takken zeker één meter lang worden. De mooie paars-witte bloemetjes hangen aan kleine trosjes aan de takken. De planten worden al heel lang in de berggebieden van Zuid-Amerika, Colombia, Ecuador en Peru gekweekt. Inmiddels vinden we de planten ook in Nieuw-Zeeland en Australië en tenslotte ook in het Oost-Afrikaanse gebied, voornamelijk Ethiopië. In Nederland zijn er telers in het kassengebied van het Westland, die de pepino ook kweken.

Zelf kweken

Deze plant leent zich bij uitstek om zelf te kweken. Tussen januari en april kan je gaan zaaien. Als de plantjes pakweg vijf centimeter zijn, kunnen ze verpot worden en rond half mei kunnen ze naar buiten (het moet dan wel boven de tien graden Celsius zijn tijdens de nachtelijke uren). De plantjes bij voorkeur op een zonnige plek zetten. Natuurlijk kun je ze ook binnen verder laten groeien. Omdat de plant ‘liggend’ groeit, heeft deze wel wat ruimte nodig. Hier moet je rekening mee houden als je de plantjes gaat verpotten.

Het is geen snel groeiende plant en verwacht dus niet direct vruchten. Laat je ze plantjes groot worden in de kas, dan leveren ze over algemeen net iets meer vruchten af. Als ze eenmaal vruchten geven, zit je ergens in augustus. Rond die periode zijn de planten plukrijp.

Bron: PhotoMIX Company, PixabayBron: PhotoMIX Company, Pixabay

Hoe toe te passen in de maaltijd?

De meloenpeer kan je door het zacht zoete vruchtvlees gewoon als geschilde vrucht eten. Je kunt de vrucht ook met schil half doorsnijden en dan het vruchtvlees er uit lepelen. Verder is de meloenpeer te verwerken als jam voor op de boterham, in uiteenlopende gerechten en gewoon uitgeperst als sapje te drinken (bijvoorbeeld gemengd met het nat van de komkommer en wat sinaasappelsap). Enkele voorbeelden hoe de pepino in gerechten te verwerken is.

Salade

Een lentesalade met wat gemengde sla, wat gehalveerde gele tomaatjes en walnoten, enkele kleine bolletjes geitenkaas, een beetje verse basilicum en flink wat blokjes pepino, maakt de salade lekker fris. Prima als lunch met enkele stukjes volkoren stokbrood of met witvis als diner.

Tussendoortje

Als tussendoortje kun je de meloenpeer in stukjes verdelen en mengen met wat andere vruchten in een kleine vruchtencocktail. Bijvoorbeeld kiwi, banaan en aardbeien om nog wat zoetigheid toe te voegen. Het geheel maak je net iets wranger van smaak door er wat trosjes kleine rode besjes aan toe te voegen. Niet te veel, om het niet te laten overheersen.

Bron: Thue, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Thue, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Dessert
Als fris nagerecht is de meloenpeer (in kleine stukjes) prima te combineren met:
  • een bolletje vanille-ijs
  • een bolletje citroenijs
  • enkele pitloze kersen
  • wat vruchtennat
  • wat chocolade snippers
  • een toefje slagroom, aangemaakt zonder suiker

Voorgerecht

Als voorgerecht is de vrucht prima te combineren in een viscocktail met bijvoorbeeld krab. Maak met wat truffelmayo en wat kleine stukje krab een saus, voeg wat peper en zout naar smaak toe en sprenkel er wat druppels citroen overheen. Doe er wat stukjes meloenpeer in en wat grotere stukjes krab. Een blaadje munt maakt het geheel af. De krab is ook te vervangen door bijvoorbeeld rivierkreeft.

Gezondheidsaspecten

De pepino, gemiddeld niet meer dan zo’n tachtig kilocalorieën, bevat een beperkte hoeveelheid vitamine B en een ruimte hoeveelheid vitamine C (35 mg per 100 gr.). Verder zit er ook ijzer en calcium in de vrucht. Met name de grote hoeveelheid vitamine C is opvallend.

Tot slot

Deze relatief onbekende exotische fruitsoort is op verschillende manieren te combineren bij uiteenlopende gerechten. De vrucht, bevat opvallend veel vitamine C en heeft een frisse zacht zoete smaak. Daarmee is de vrucht een aanvulling op een gezond voedingspatroon.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe teel je een meloenpeerHoe teel je een meloenpeerDe vruchten lijken een klein beetje op gekleurde (paas)eieren, hebben de schil van een appel en zien er van binnen als e…
Exotisch fruit: tamarillo, Kaapse kruisbes en pepinoExotisch fruit: tamarillo, Kaapse kruisbes en pepinoDe tamarillo, Kaapse kruisbes en pepino zijn leden van de illustere nachtschadefamilie. Veel familieleden zijn uiterst g…
Hoe gezond is de grapefruit?Hoe gezond is de grapefruit?Grapefruit is niet meer weg te denken uit al het fruit waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Toch krijgt grapefruit minde…
Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruitPassievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruitPassievrucht (ook wel bekend als passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok in warme kli…

Vitamines: soorten en noodzakelijke dagelijkse hoeveelheidVitamines: soorten en noodzakelijke dagelijkse hoeveelheidVitamines komen slechts in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken waardoor er ook maar weinig vitamines in het mens…
Concentratie verbeteren met supplement DMAEConcentratie verbeteren met supplement DMAEDMAE is een supplement dat gebruikt kan worden om de concentratie en andere cognitieve functies te verbeteren. In het li…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thue, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepino_(vrucht)
  • https://www.tuinadvies.nl/artikels/pepino_meloenpeer_fruit
  • Afbeelding bron 1: Lozère, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: PhotoMIX Company, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Thue, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.