Onbekende vrucht: pepino of meloenpeer

Pepino, de basis
De pepino, officieel solanum muricatum, beter bekend als de meloenpeer, is een zacht zoete vrucht. De naam geeft direct de smaak van de vrucht aan. Het zacht zoete vruchtvlees onder de dunne schil, welke lichtgeel van kleur is, smaakt naar een combinatie van meloen en peer. De vorm is veelal ovaal, qua afmeting is de pepino gemiddeld zo’n 9 bij 12 centimeter. Soms zie je deze vrucht ook nagenoeg rond.
Zelf kweken
Deze plant leent zich bij uitstek om zelf te kweken. Tussen januari en april kan je gaan zaaien. Als de plantjes pakweg vijf centimeter zijn, kunnen ze verpot worden en rond half mei kunnen ze naar buiten (het moet dan wel boven de tien graden Celsius zijn tijdens de nachtelijke uren). De plantjes bij voorkeur op een zonnige plek zetten. Natuurlijk kun je ze ook binnen verder laten groeien. Omdat de plant ‘liggend’ groeit, heeft deze wel wat ruimte nodig. Hier moet je rekening mee houden als je de plantjes gaat verpotten.Het is geen snel groeiende plant en verwacht dus niet direct vruchten. Laat je ze plantjes groot worden in de kas, dan leveren ze over algemeen net iets meer vruchten af. Als ze eenmaal vruchten geven, zit je ergens in augustus. Rond die periode zijn de planten plukrijp.

Hoe toe te passen in de maaltijd?
De meloenpeer kan je door het zacht zoete vruchtvlees gewoon als geschilde vrucht eten. Je kunt de vrucht ook met schil half doorsnijden en dan het vruchtvlees er uit lepelen. Verder is de meloenpeer te verwerken als jam voor op de boterham, in uiteenlopende gerechten en gewoon uitgeperst als sapje te drinken (bijvoorbeeld gemengd met het nat van de komkommer en wat sinaasappelsap). Enkele voorbeelden hoe de pepino in gerechten te verwerken is.Salade
Een lentesalade met wat gemengde sla, wat gehalveerde gele tomaatjes en walnoten, enkele kleine bolletjes geitenkaas, een beetje verse basilicum en flink wat blokjes pepino, maakt de salade lekker fris. Prima als lunch met enkele stukjes volkoren stokbrood of met witvis als diner.
Tussendoortje
Als tussendoortje kun je de meloenpeer in stukjes verdelen en mengen met wat andere vruchten in een kleine vruchtencocktail. Bijvoorbeeld kiwi, banaan en aardbeien om nog wat zoetigheid toe te voegen. Het geheel maak je net iets wranger van smaak door er wat trosjes kleine rode besjes aan toe te voegen. Niet te veel, om het niet te laten overheersen.

Als fris nagerecht is de meloenpeer (in kleine stukjes) prima te combineren met:
- een bolletje vanille-ijs
- een bolletje citroenijs
- enkele pitloze kersen
- wat vruchtennat
- wat chocolade snippers
- een toefje slagroom, aangemaakt zonder suiker
Voorgerecht
Als voorgerecht is de vrucht prima te combineren in een viscocktail met bijvoorbeeld krab. Maak met wat truffelmayo en wat kleine stukje krab een saus, voeg wat peper en zout naar smaak toe en sprenkel er wat druppels citroen overheen. Doe er wat stukjes meloenpeer in en wat grotere stukjes krab. Een blaadje munt maakt het geheel af. De krab is ook te vervangen door bijvoorbeeld rivierkreeft.