Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit
Passievrucht (passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok en dit in warme klimaten, waaronder Zuid-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en India. Er bestaan meer dan vijfhonderd soorten van deze kleine en ronde fruitsoort en hun uiterlijk varieert sterk. Passievrucht bevat een zachte pulp en veel zaden in een harde schil. De schil van de in Nederland en België bekende passievrucht is paars tot bruin en heeft mogelijk een verschrompeld en ingedroogd uiterlijk (van de lange reis doordat ze geïmporteerd zijn). Om een passievrucht rauw te eten, snijden mensen deze vrucht in twee en gebruiken ze een lepel om de inhoud (zaden en pulp) op te eten. Passievrucht is ook te vinden in sappen, yoghurt, jam, snoep, frisdrank, desserten, … De zoete pulp en zaden die in de vrucht te vinden zijn, zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen en bieden een aantal voordelen voor de gezondheid.
Voedingsstoffen in passievrucht
Passievrucht is een heilzame vrucht met een gezond voedingsprofiel. Het bevat een hoog gehalte aan vitamine A, dat belangrijk is voor de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem, en vitamine C, dat een belangrijke
antioxidant is.
Eén vrucht zonder de schil bevat de volgende voedingsstoffen in milligram (mg), internationale eenheden (IU) of gram (g):
- 0,29 mg ijzer
- 1,9 g vezels
- 2 mg calcium
- 229 IU vitamine A
- 5 mg magnesium
- 5,4 mg vitamine C
- 63 mg kalium
Passievrucht bevat ook fosfor, niacine en vitamine B6, die een gezond lichaam nodig heeft.
Goede bron van vezels
Passievruchtpulp bevat veel voedingsvezels. Vezels helpen bij de regulatie van het spijsverteringsstelsel en houden de darm gezond, waardoor het mogelijk is om
constipatie en
darmstoornissen te voorkomen. Vezels verlagen bovendien het
cholesterolgehalte en stimuleren de hartgezondheid.
Lage glycemische index
Passiefruit is een tropische vrucht met een lage glycemische index-waarde. Dit betekent dat het na het eten geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt, waardoor het een goede optie is voor patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte). De meeste vruchten hebben een lage glycemische index-waarde. Uitzonderingen hierop zijn meloen en
ananas.
Ondersteunt de gezondheid van het hart
Passievrucht bezit het
hartgezonde kalium. Daarnaast heeft passievrucht weinig zout aan boord. Wanneer mensen passievrucht eten met de zaden, bevat deze fruitsoort veel vezels, die helpen om overtollig cholesterol uit de binnenkant van de bloedvaten te verwijderen (vasodilatatie). Een vezelrijke voeding vermindert het risico op
hartaandoeningen. Bovendien is het mogelijk om de bloeddruk te normaliseren dankzij het eten van passievrucht. Een zoutarme, kaliumrijke voeding helpt de bloeddruk te verlagen.
Rijk aan antioxidanten
Passievrucht is rijk aan antioxidanten. Dit zijn stoffen die helpen om schadelijke vrije radicalen in het lichaam op te ruimen. Antioxidanten spelen een vitale rol bij het gezond houden van het lichaamssysteem. Wetenschappers weten dat antioxidanten de bloedstroom naar de
hersenen en het zenuwstelsel verbeteren. Ze verminderen ook de cellulaire stress en verminderen ontstekingen in het lichaam, die beiden verband houden met ziekten, zoals hartaandoeningen en de
ziekte van Alzheimer.
Verbetert de gezondheid van de botten
Passievrucht is rijk aan mineralen, zoals ijzer, koper, magnesium en fosfor en daarom is deze fruitsoort belangrijk voor het verhogen van de botmineraaldichtheid en botsterkte. Sommige van deze mineralen zijn essentieel bij het creëren van extra botmateriaal, het versterken van bestaande botmaterie en het versnellen van herstel. Hierdoor kan het eten van passiefruit bijdragen aan de symptomen van
osteoporose en de bijbehorende
pijn en
ontsteking te elimineren, te voorkomen of te verlichten.
Verbetert de insulinegevoeligheid
In zaden van passievruchten bevindt zich een verbinding die mogelijk de insulinegevoeligheid van een persoon verbetert. Hierdoor vermindert het risico op vele ziekten, waaronder
diabetes mellitus. Verder wetenschappelijk onderzoek is nog wel nodig anno oktober 2020.
Versterkt het immuunsysteem
Passievrucht is rijk aan vitamine C, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door het lichaam te helpen bij het absorberen van meer ijzer uit plantaardig voedsel. Dankzij vitamine C kan het lichaam ook beter infecties bestrijden.
Vermindert angst
Passievrucht is een magnesiumrijke fruitsoort. Magnesium is een belangrijk mineraal dat gekoppeld is aan verminderde stress en angst. Onderzoekers moeten echter verdere wetenschappelijke studies uitvoeren om deze stellingen te bevestigen.
Bijwerkingen van passiefruit
Voor de meeste mensen is passiefruit volkomen veilig om te eten. Sommige mensen hebben echter mogelijk een
allergie voor de vrucht. Een arts diagnosticeert allergieën met behulp van verschillende allergietesten. Sommige mensen met een
latexallergie reageren mogelijk ook op passievrucht (kruisreactiviteit). Sommige eiwitten in latex lijken namelijk op deze in passievrucht. Mensen met een latexallergie moeten voorzichtig zijn bij het eten van passiefruit totdat ze weten of ze ook op de vrucht reageren.
Lees verder