Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit

Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit Passievrucht (ook wel bekend als passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok in warme klimaten, zoals Zuid-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en India. Er zijn meer dan vijfhonderd soorten van deze kleine, ronde vrucht, en hun uiterlijk varieert aanzienlijk. De passievrucht heeft een zachte pulp en veel zaden, allemaal omgeven door een harde schil. De schil van de passievrucht die in Nederland en België wordt verkocht, is vaak paars tot bruin en kan een verschrompeld en ingedroogd uiterlijk hebben door de lange reis tijdens de import. Om een passievrucht rauw te eten, snijd je de vrucht door de midden en gebruik je een lepel om de pulp en zaden op te eten. Passievrucht is ook een populaire ingrediënt in sappen, yoghurt, jam, snoep, frisdrank, desserts en meer. De zoete pulp en zaden zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen, wat diverse voordelen voor de gezondheid biedt.

Voedingsstoffen in passievrucht

Passievrucht is een voedzame vrucht met een gezond voedingsprofiel. Het is bijzonder rijk aan vitamine A, die belangrijk is voor de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem, en vitamine C, die bekend staat om zijn krachtige antioxidant eigenschappen.

Een passievrucht zonder schil bevat de volgende voedingsstoffen per 100 gram:
  • 0,29 mg ijzer
  • 1,9 g vezels
  • 2 mg calcium
  • 229 IU vitamine A
  • 5 mg magnesium
  • 5,4 mg vitamine C
  • 63 mg kalium

Passievrucht bevat daarnaast fosfor, niacine en vitamine B6, die allemaal belangrijk zijn voor een gezond lichaam.

Goede bron van vezels

De pulp van de passievrucht is rijk aan voedingsvezels. Vezels spelen een cruciale rol in de regulatie van het spijsverteringsstelsel en dragen bij aan een gezonde darmfunctie, wat helpt bij het voorkomen van constipatie en darmstoornissen. Daarnaast verlagen vezels het cholesterolgehalte en bevorderen ze een gezonde hartfunctie.

Lage Glycemische Index

Passievrucht heeft een lage glycemische index (GI), wat betekent dat het na consumptie geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). De meeste vruchten hebben een lage glycemische index, hoewel meloenen en ananas enkele uitzonderingen zijn.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Passievrucht bevat het hartgezonde mineraal kalium en heeft een laag zoutgehalte. De vezels in de passievrucht helpen bij het verwijderen van overtollig cholesterol uit de bloedvaten (vasodilatatie), wat het risico op hartaandoeningen vermindert. Bovendien kan het eten van passievrucht bijdragen aan het normaliseren van de bloeddruk, dankzij het kalium en de lage hoeveelheid zout.

Rijk aan antioxidanten

Passievrucht is rijk aan antioxidanten, stoffen die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Antioxidanten spelen een essentiële rol in het behoud van een gezond lichaamssysteem. Ze verbeteren de bloedcirculatie naar de hersenen en het zenuwstelsel, verminderen cellulaire stress en verlagen ontstekingen die verband houden met ziekten zoals hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer.

Verbetert de gezondheid van de botten

Passievrucht is een rijke bron van mineralen zoals ijzer, koper, magnesium en fosfor, wat bijdraagt aan een hogere botmineraaldichtheid en botsterkte. Deze mineralen zijn essentieel voor de opbouw van botten, het versterken van bestaande botstructuren en het versnellen van herstelprocessen. Regelmatige consumptie van passievrucht kan helpen bij het verlichten van symptomen van osteoporose en de bijbehorende pijn en ontsteking.

Verbetert de insulinegevoeligheid

De zaden van de passievrucht bevatten verbindingen die mogelijk de insulinegevoeligheid verbeteren. Dit kan helpen om het risico op ziekten zoals diabetes mellitus te verminderen. Verdere wetenschappelijke studies zijn echter nog nodig om deze bevindingen te bevestigen (anno oktober 2020).

Versterkt het immuunsysteem

Passievrucht is rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die het lichaam helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vitamine C versterkt het immuunsysteem door de opname van ijzer uit plantaardig voedsel te bevorderen. Hierdoor kan het lichaam beter infecties bestrijden.

Vermindert angst

Passievrucht is een magnesiumrijke vrucht, en magnesium is een mineraal dat in verband wordt gebracht met verminderde stress en angst. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn verdere wetenschappelijke studies nodig om de impact van magnesium op angst te bevestigen.

Bijwerkingen van passievrucht

Voor de meeste mensen is het consumeren van passievrucht volledig veilig. Sommige mensen kunnen echter een allergie voor deze vrucht ontwikkelen. Allergieën worden meestal vastgesteld door middel van allergietests. Personen met een latexallergie kunnen ook een reactie op passievrucht ervaren door kruisreactiviteit; sommige eiwitten in latex lijken namelijk op die in passievrucht. Mensen met een latexallergie dienen voorzichtig te zijn met het eten van passievrucht totdat ze zeker weten of ze er ook op reageren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
De gezondste fruitsoortenDe gezondste fruitsoortenEen goede gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend maar dit wil niet zeggen dat wij geen invloed op onze gezondheid kun…
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…
Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abri…

Zink: functie, aanbevolen inname, zink in voeding en tekortZink: functie, aanbevolen inname, zink in voeding en tekortZink is een sporenelement dat nodig is voor een gezond immuunsysteem. Een gebrek aan zink of een zinktekort kan je vatba…
Koper: functie, gezondheidsvoordelen en aanbevolen innameKoper: functie, gezondheidsvoordelen en aanbevolen innameKoper is een essentieel sporenmineraal dat nodig is om te overleven. Koper wordt aangetroffen in alle lichaamsweefsels e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MissSuki, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 februari 2019:
  • 13 Surprising Benefits Of Passion Fruit + How To Eat It, https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-passion-fruit-for-skin-hair-and-health/#gref
  • 9 Surprising Passion Fruit Benefits, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/passion-fruit.html
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • TIP: 5 REDENEN WAAROM JE PASSIEVRUCHTEN MOET ETEN, https://www.annic.com/lifestyle/tip-5-redenen-waarom-je-passievruchten-moet-eten/
  • What are the health benefits of passion fruit?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324383.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.