Makreel: gezondheidsaspecten en gerechten

Makreel: gezondheidsaspecten en gerechten De makreel is een bekende vissoort die behoort tot de baarsachtigen. Een vissoort die herkenbaar is aan de blauwgroene rug en het ook op menig bord goed doet. Wat weten we eigenlijk over deze bekende vissoort makreel? Waar komt deze vis voor, hoe gezond is de makreel en hoe kan de makreel goed in een recept verwerkt worden?

Makreel, basisinformatie

De makreel zoals wij deze kennen, wordt ook wel Atlantische makreel genoemd. Het is een straalvinnige vis die valt binnen de baarsachtigen. De officiële naam is Perciformes. Het is een karakteristieke vis met twee relatief grote rugvinnen, enkele kleine vinnen en geen zwemblaas (wat redelijk ongewoon is). De staart heeft de vorm van een halve maan. Hij plant zich voort in de maanden mei en juni en een vrouwtje kan tot 450.000 eitjes afzetten. Binnen een jaar kunnen het vissen van twintig centimeter worden.

De makreel komt in verschillende wateren voor, te weten:
  • Oostzee
  • Zwarte zee
  • Middellandse zee
  • Noordzee
  • Atlantische oceaan

Een echt grote makreel vangen kan qua gewicht tot 3400 gram oplopen, deze is daadwerkelijk gevangen. De ultieme leeftijd voor een makreel is zeventien jaar oud, maar meestal halen makrelen deze leeftijd echter niet en is het afhankelijk van het gebied hoe oud ze worden. Gemiddeld zit de makreel qua grootte tussen de dertig en vijftig centimeter. De meeste mensen herkennen de makreel aan de groenblauwe rug.

Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Vraatzuchtig
De makreel zwemt relatief hoog, net onder het wateroppervlak. Hier wordt ook het eten gezocht. De makreel is een flinke eter en leeft van onder andere:
  • garnaalachtigen
  • vislarven
  • kreeftachtigen (kleine soorten)
  • organismen in plankton

Gezondheidsaspecten

Makreel hoort tot de vette vissen en die bevatten veel vitaminen B12. Maar makreel bevat meer, namelijk ook vitamine A, B6, C, D en K en anti-oxidanten. De mineralen die in de makreel zitten zijn:
  • calcium
  • fosfor
  • kalium
  • magnesium
  • natrium
  • selenium

Makreel wordt ook nogal eens gerookt, maar omdat dit proces veelal chemisch plaatsvindt, er worden dan chemische stoffen gebruikt voor het rookproces, geniet deze manier van de makreel consumeren niet de voorkeur.

Immuunsysteem

De voedingsstoffen in de makreel versterken de organen en de omega 3-vetzuren vormen onder meer een uitstekend ontstekingsremmend middel. Verder helpt het hart- en vaatziekten te verminderen en zegt men dat het helpt het risico op bepaalde kankersoorten te verkleinen. Nu is gezonde voeding altijd goed voor het lichaam en is regelmatig een vette vis, zoals de makreel, een prima ingrediënt voor een evenwichtig voedingspatroon. In hoeverre de makreel ook bepaalde kankersoorten daadwerkelijk 'buiten de deur houdt' is lastig te zeggen.

Makreel op het bord

De makreel is een populaire vissoort in de viskraam. De meeste viskramen hebben makreel in het assortiment. Vaak ligt makreel in schap in de vorm van gestoomde vis, dit omdat makreel erg snel aan bederving onderhevig is. Helaas blijken toch veel viskramen gerookte vis als gestoomde vis te verkopen en dan is de kans groot dat het eerder genoemde chemische proces er weer aan te pas gekomen is. Je moet wel zeker weten dat het echt gestoomd is. Bij enige twijfel is het toch verstandiger gewoon verse makreel te nemen.

Makreel is een 'gemakkelijke' vissoort die met veel gerechten prima te combineren is. Enkele voorbeelden.

In de salade

Een eenvoudige salade met wat ijsbergsla, kappertjes, trostomaatjes, sjalotjes en wat pijnboompitjes, maak je op smaak met een vers schoongemaakte makreel. Breng de makreel nog wat extra op smaak door na het schoonmaken aan de vis nog wat tuinkruiden - naar eigen smaak - toe te voegen. Meng het geheel goed en doe er een scheutje goede olijfolie (extra vergine) bij. Heerlijk met geroosterd brood en echte boter of tuinkruidensmeersel.

Bron: Mrlobster, PixabayBron: Mrlobster, Pixabay
Alleen vis
Alleen een visje eten, kan natuurlijk ook. Makreel kan je prima rauw eten. Je brengt een vers schoongemaakte makreel eenvoudig op smaak door er een gesnipperde rode ui aan toe te voegen. Verder een afgestreken eetlepel truffelmayonaise of gewone mayonaise, wat kleingemaakte verse bieslook, een mespuntje sambal en wat peper en zout naar smaak. Overigens kan de vis klaargemaakt zoals genoemd ook lekker smaken als deze even op de barbecue wordt gelegd.

Ovenschotel

Je kunt verschillende ovenschotels met makreel maken, bijvoorbeeld met broccoli. Kook 600 gram aardappelen met een beetje zout en snij er plakjes val. Zorg dus dat je een stevige aardappel neemt. Kook intussen ook de broccoli. De makreel maak je schoon en verdeel je in kleine stukjes. Smelt wat boter en voeg al roerend wat bloem toe, laat dit ongeveer één minuut inkoken. Langzaam breng je het met een scheutje melk aan de kook. Dan op laag vuur zetten en rustig laten binden (blijven roeren). Doe nu de gekookte broccoli er doorheen en laat het op laag vuur zo'n vijf minuten staan. Dan de makreel er voorzichtig bij doen en wat geraspte oude kaas.

Beboter de ovenschaal en leg de plakjes aardappel erin. Giet nu voorzichtig het mengsel uit de pan in de ovenschaal. Strooi er tenslotte nog wat geraspte kaas overheen en zet het vijf minuten in de hete grill.

Tot slot

De makreel is een vis die veel voorkomt en is een graag geziene gast op menig bord. Deze uitermate gezonde vis, is prima te verwerken in allerlei gerechten.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makreel: gezonde vetten, veel mineralen en vitaminesMakreel: gezonde vetten, veel mineralen en vitaminesVis is een product dat zeer regelmatig op het menu zou moeten staan maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Vis is…
De vijf snelste vissoortenDe vijf snelste vissoortenVissen zijn niet alleen de meest voorkomende bewoners van de zee, maar zijn daarnaast ook de snelste bewoners. Bepaalde…
Voedingsbronnen rijk aan vitamine DVitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de botvorming. Als het…
Verschillende soorten makreel en het filerenDe makreel is een zoutwater vis en verkrijgbaar in verschillende varianten van gestoomde tot verse makreel. Makreel is z…

Sterilisator voor babyflessen: verschillende soortenSterilisator voor babyflessen: verschillende soortenMet een sterilisator speciaal voor babyflessen zorg je ervoor dat de flessen na elke voeding vrij gemaakt worden van sch…
Onbekende vrucht: JambolanOnbekende vrucht: JambolanDe jambolan is een boom met veelal meerdere stammen en voor veel mensen nogal riekende bladeren. De gezonde exotische vr…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.