Onbekende vrucht: Ugli

Onbekende vrucht: Ugli Het Engelse ‘ugly’ wat ‘lelijk’ wil zeggen, is de naam van een vrucht die qua uiterlijk ook niet als ‘mooi’ betiteld kan worden. Het uiterlijk doet echter niets af aan de smaak van deze relatief onbekende maar gezonde citrusvrucht. Waar komt de ugli vandaan, hoe is deze toe te passen en wat voor smaak heeft de ugli?

Ugli, de oorsprong

Hoewel wel eens anders gedacht, komt de ugli niet voort uit een gecultiveerd veredelingsproces. De vrucht is rond de periode van de Tweede Wereldoorlog ontdekt in Jamaica en valt binnen de tangelo-groep. Dit is een soort verzamelnaam voor citrusvruchten, die voortkomen uit verschillende combinaties citrusvruchten. Overigens is dit niets nieuws, want ver voor de huidige jaartelling (ruim 1000 jaar) komen we al tangelo’s tegen in Azië, met name Zuidoost-Azië kent er verschillende.

De ugli, die in Jamaica inmiddels grootschalig gekweekt wordt, is een kruising van de grapefruit, de sinaasappel en de mandarijn (om precies te zijn de tangarine, een specifieke mandarijnsoort). De vrucht groeit aan een boom die gemiddeld tussen de vier en vijf meter hoog wordt. De naam dankt de vrucht aan zijn uiterlijk, want in Jamaica noemde men de vrucht ‘oe-glie’ wat in het Engels eenvoudig naar ‘ugly’ omgebogen is.

De grootste afzetmarkten voor de ugli zijn:
  • Europa (met name West- en Zuid-Europese landen)
  • Canada
  • Verenigde Staten

Bron: Jonathan Kovaciny, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jonathan Kovaciny, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat voor soort vrucht is het?

De vrucht is net iets groter dan de grapefruit en heeft veel weg van een wat lelijke en misvormde grapefruit. De schil is onregelmatig van structuur en gelig groen of gelig bruin van kleur en soms heeft de vrucht een vage oranje kleur (dan is de vrucht meestal iets rijper). De vrucht zit losjes in de schil en dat maakt de ugli gemakkelijk te schillen.

De vrucht bestaat uit twaalf partjes omgeven door wat een wat bitter vlies. Dit laatste kan je beter niet opeten, want het haalt de smaak van de ugli weg. Verder zitten er vrijwel geen pitten in, de smaak is zacht zoet met een ietwat zurige nasmaak en de vrucht is goed rijp erg sappig. De smaak van de ugli komt het dichtste bij de mandarijn.

De vrucht is van oudsher voornamelijk te koop in de speciaalzaak in de maanden november/december tot mei. Inmiddels is er ook een zomeroogst en dat wil zeggen dat de vrucht tijdens de warme maanden ook in Nederland te koop is.

Gezondheid

De ugli is zonder meer gezond en zorgt voor ruim zeventig procent van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit er calcium en fosfor in deze citrusvrucht. De vrucht bevat ook voedingsvezels en telt slechts zo’n veertig tot vijftig kilocalorieën. De vrucht is goed tegen nierstenen.

Bewaren

De ugli kan zowel in als buiten de koelkast bewaard worden. In de groente- en fruitlade moet je de vrucht rond de tien graden houden. Buiten de koelkast is de ugli een week houdbaar, in de koeling net iets langer.

Toepassing

Natuurlijk is de ugli te eten zoals je bijvoorbeeld de sinaasappel pelt en in partjes eet (vergeet niet het vlies ervan af te halen!). Maar de vrucht kan ook zoals de grapefruit leeg gelepeld worden. In dat geval moet je de ugli doormidden snijden en het wat bittere vlies weghalen. Met een plastic fruit lepeltje lepel je vervolgens het vruchtvlees eruit.

De partjes kunnen natuurlijk ook onderdeel uitmaken van een lekkere fruitcocktail of combineer het vruchtvlees met wat roomijs op een mooie zomerse dag. Het is prima te combineren met fruitsoorten zoals:
  • aardbeien
  • kiwi’s (gele en groene)
  • bananen
  • bessen (rode en blauwe)

Bron: Rabensteiner, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Rabensteiner, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wil je een zomerse salade net wat frisser maken, dan kan dit ook prima met wat partjes van de ugli. Voeg aan enkele partjes van de ugli de volgende ingrediënten toe:
  • gemende sla
  • pijnboompitten of salademix
  • trostomaatjes
  • witte kaas (brokkelen)
  • chalotjes
  • truffelolie

Wil je er iets van vlees bij, bak dan wat spekjes uit en meng deze er ietwat lauw doorheen. Maak het af met wat verse peper naar smaak.

Tot slot

De relatief onbekende vrucht ugli is er een die wel degelijk iets toevoegt aan hetgeen er al is aan citrusvruchten. De smaak is een duidelijke combinatie van de grapefruit, sinaasappel en mandarijn. De sappige vrucht past in een gezond voedingspatroon, is prima zo te eten en lekker in een cocktail of salade.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ugli, een lelijke citrusvruchtEen Ugli is een lelijk stuk fruit. Vandaar de gekozen naam. De Ugli is een kruising tussen een Grapefruit, Sinaasappel e…
De verschillende soorten citrusfruitDe verschillende soorten citrusfruitCitrusfruit is er in verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfruit komt uit de regio Zuidoost A…
Djeroek poeroet gezond?Djeroek poeroet gezond?De bladeren van de djeroek poeroet zijn erg gezond voor je. Ze zijn een geweldig product voor gezonde tanden en tandvlee…
Waar zijn sinaasappels goed voor?Waar zijn sinaasappels goed voor?De sinaasappel is een vrucht van de sinaasappelboom en het is een citrusvrucht. De sinaasappel komt uit het zonnige Span…

Aantal calorieën in McDonald's-productenAantal calorieën in McDonald's-productenIn Nederland zijn er anno 2018 245 McDonald's-restaurants waar zo'n 3 miljoen gasten per week komen eten. Het fastfoodre…
Sterilisator voor babyflessen: verschillende soortenSterilisator voor babyflessen: verschillende soortenMet een sterilisator speciaal voor babyflessen zorg je ervoor dat de flessen na elke voeding vrij gemaakt worden van sch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dysmorodrepanis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ugli
  • http://www.ourfood.nl/ingr/grfr_krsp/citrus/ugli.html
  • http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/veugli.html
  • Afbeelding bron 1: Jonathan Kovaciny, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Rabensteiner, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.