Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en koken
De trend van duurzaam leven zet zich ook door in onze keuken. Duurzaam betekent gericht op de toekomst. Eenderde van de CO2-uitstoot van een gezin hangt samen met eten: productie, aanschaf, verbruik en afval. Duurzaam eten betekent dus duurzaam koken én duurzaam kopen: geen ingevlogen aardbeien of uit de kas, maar Hollandse aardbeien van de grond. De productie hiervan kost veel minder energie en is dus duurzamer. Duurzame aardbeien vind je dus alleen in mei/juni.
Jaarlijks gooien we per persoon 52 kilo aan voedsel weg dat nog gebruikt had kunnen worden. De productie, aanschaf en het
afval hiervan veroorzaakt een
CO2-uitstoot die makkelijk vermeden had kunnen worden. Het scheelt ook nog eens in de kosten, want in euro’s gaat het per jaar om 125 euro per persoon dat ongebruikt wordt weggegooid.
Duurzaam kopen
Het is belangrijk dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Koop niet te veel
bederfelijke producten in één keer én let op de
houdbaarheidsdatum.
Koop zoveel mogelijk producten zonder overbodige
verpakkingen. Liever één kilo kip die je deels invriest, dan vier keer 250 gram. Niet al het
plastic om groente is overbodig: het plastic om een komkommer of broccoli zorgt ervoor dat de groente langer vers blijft.
Koken
Kook afgemeten porties van groente, vlees, vis, aardappelen, rijst of pasta. Als je toch restjes over hebt, kan je daar wellicht de volgende dag nog iets mee.
Vlees
Voor de duidelijkheid:
Biologisch voedsel betekent alleen maar dat het dier een fijner leven heeft gehad en dat er op groente en fruit geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Maar
biologisch vlees is wel duurzamer dan ‘normaal’ vlees, omdat de dieren die een biologisch leven leiden minder mest produceren. Maar de productie van vlees en ander dierlijke producten kost meer energie dan groenet of fruit, omdat voor één kilo vlees circa drie tot vijf kilo plantaardig voedsel nodig is.
Vis
Biologische vis bestaat niet, omdat je nooit weet wat de vis gegeten heeft, maar duurzame vis bestaat wel degelijk. De duurzame visserij gaat overbevissing tegen, houdt rekening met de seizoenen en vist met een hengels of speciale netten, zodat de bijvangst minimaal is.
Groenten
Bespoten groenten van het Nederlandse platteland zijn duurzamer dan biologische groenten uit het zuiden van Europa, omdat deze ingevlogen moeten worden. Fruit uit de kas gebruikt weer net zoveel energie als fruit dat in Zuid-Europa buiten groeit en ingevlogen wordt.
Hollandse groenten van de grond veel minder belastend voor het milieu dan alle ingevlogen en in kas gekweekte groenten. Een kilo groente uit een
kas kost twaalf keer zoveel
energie als een kilo groente uit de
grond. Een kilo groente uit de kas is dan nagenoeg gelijk aan een kilo groente ingevlogen uit het buitenland.
Seizoen
Dat betekent dus dat als je op dit gebied duurzaam wil leven, je rekening moet houden met wat het seizoen aan Hollandse groente en fruit levert. Maar in het geval van een
tomaat is het vaak: of de kas of uit het buitenland. Dan is in de winter de buitenlandse tomaat een duurzamere keuze, maar in de zomer toch weer de Hollandse tomaat.
Fruit
Sommige fruitsoorten per boot worden aangeleverd en daardoor minder belastend zijn voor het milieu dan de ingevlogen of in kas gekweekte fruitsoorten. Fruit als appels, bananen, kiwi’s meloenen en ananas worden vaak per boot vervoerd, evenals buitenlandse aardappels.