InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en koken

Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en koken

Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en koken De trend van duurzaam leven zet zich ook door in onze keuken. Duurzaam betekent gericht op de toekomst. Eenderde van de CO2-uitstoot van een gezin hangt samen met eten: productie, aanschaf, verbruik en afval. Duurzaam eten betekent dus duurzaam koken én duurzaam kopen: geen ingevlogen aardbeien of uit de kas, maar Hollandse aardbeien van de grond. De productie hiervan kost veel minder energie en is dus duurzamer. Duurzame aardbeien vind je dus alleen in mei/juni. Jaarlijks gooien we per persoon 52 kilo aan voedsel weg dat nog gebruikt had kunnen worden. De productie, aanschaf en het afval hiervan veroorzaakt een CO2-uitstoot die makkelijk vermeden had kunnen worden. Het scheelt ook nog eens in de kosten, want in euro’s gaat het per jaar om 125 euro per persoon dat ongebruikt wordt weggegooid.

Duurzaam kopen

Het is belangrijk dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Koop niet te veel bederfelijke producten in één keer én let op de houdbaarheidsdatum.

Koop zoveel mogelijk producten zonder overbodige verpakkingen. Liever één kilo kip die je deels invriest, dan vier keer 250 gram. Niet al het plastic om groente is overbodig: het plastic om een komkommer of broccoli zorgt ervoor dat de groente langer vers blijft.

Koken

Kook afgemeten porties van groente, vlees, vis, aardappelen, rijst of pasta. Als je toch restjes over hebt, kan je daar wellicht de volgende dag nog iets mee.

Vlees

Voor de duidelijkheid: Biologisch voedsel betekent alleen maar dat het dier een fijner leven heeft gehad en dat er op groente en fruit geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Maar biologisch vlees is wel duurzamer dan ‘normaal’ vlees, omdat de dieren die een biologisch leven leiden minder mest produceren. Maar de productie van vlees en ander dierlijke producten kost meer energie dan groenet of fruit, omdat voor één kilo vlees circa drie tot vijf kilo plantaardig voedsel nodig is.

Vis

Biologische vis bestaat niet, omdat je nooit weet wat de vis gegeten heeft, maar duurzame vis bestaat wel degelijk. De duurzame visserij gaat overbevissing tegen, houdt rekening met de seizoenen en vist met een hengels of speciale netten, zodat de bijvangst minimaal is.

Groenten

Bespoten groenten van het Nederlandse platteland zijn duurzamer dan biologische groenten uit het zuiden van Europa, omdat deze ingevlogen moeten worden. Fruit uit de kas gebruikt weer net zoveel energie als fruit dat in Zuid-Europa buiten groeit en ingevlogen wordt.

Hollandse groenten van de grond veel minder belastend voor het milieu dan alle ingevlogen en in kas gekweekte groenten. Een kilo groente uit een kas kost twaalf keer zoveel energie als een kilo groente uit de grond. Een kilo groente uit de kas is dan nagenoeg gelijk aan een kilo groente ingevlogen uit het buitenland.

Seizoen

Dat betekent dus dat als je op dit gebied duurzaam wil leven, je rekening moet houden met wat het seizoen aan Hollandse groente en fruit levert. Maar in het geval van een tomaat is het vaak: of de kas of uit het buitenland. Dan is in de winter de buitenlandse tomaat een duurzamere keuze, maar in de zomer toch weer de Hollandse tomaat.

Fruit

Sommige fruitsoorten per boot worden aangeleverd en daardoor minder belastend zijn voor het milieu dan de ingevlogen of in kas gekweekte fruitsoorten. Fruit als appels, bananen, kiwi’s meloenen en ananas worden vaak per boot vervoerd, evenals buitenlandse aardappels.
© 2008 - 2018 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam consumeren is bewust consumerenDuurzaam consumeren is jezelf een bewuste houding aanmeten als het gaat om wat je koopt en waarom. Duurzaam consumeren d…
Eet naar verbruik van energieEet naar verbruik van energieHet is niet alleen belangrijk om energierijk voedsel te eten, maar op te letten voor voedsel dat veel energie kost om te…
Duurzaamheid: duurzaam bouwen van huisDuurzaamheid: duurzaam bouwen van huisEr wordt steeds meer duurzaam gebouwd. Een belangrijke reden daarvoor is dat het ook steeds goedkoper wordt om duurzaam…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Duurzaam ondernemen als verdienmodelDuurzaam ondernemen als verdienmodelTen onrechte denken veel ondernemers dat duurzaam ondernemen per definitie gepaard gaat met hogere kosten en lasten. Vre…

Reageer op het artikel "Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en koken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Eva, 06-02-2014 10:14 #1
Ik zie enkele onjuistheden staan in die artikel:
"Biologisch voedsel betekent alleen maar dat het dier een fijner leven heeft gehad" --> biologisch zegt ook wat over geen antibiotica, biologisch geteeld voer zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
"Biologische vis bestaat niet" --> er is wel biologische kweekvis
"De duurzame visserij [… ] vist met een hengel in plaats van netten --> dat is echt niet juist. De MSC visserij vist gewoon met sleepnetten en andere reguliere methoden m.u.v. zeebaars (die wel met hengels)
"Bespoten groenten van het Nederlandse platteland zijn duurzamer dan biologische groenten uit het zuiden van Europa, omdat deze ingevlogen" --> dit is appels met peren vergelijken: het één gaat over bestrijdingsmiddelen en het ander over CO2 Reactie infoteur, 15-02-2014
Dank voor je reactie. Ik heb de bron voor dit artikel na al die jaren niet meer paraat, maar op basis daarvan is dit artikel geschreven. Ik zal het verhaal over hengels/netten aanpassen.

Infoteur: Jour
Laatste update: 15-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!