Natrium Chloride, het nut en de gevaren ervan
Natrium Chloride wordt in de volksmond meestal keukenzout genoemd. Teveel Natrium Chloride kan zeer gevaarlijk zijn. Je zou keukenzout kunnen vervangen door keukenkruiden. Lees hier meer over wat Natrium Chloride is en hoe je het gebruik ervan kunt minderen.
Wat is Natrium Chloride?
Natrium Chloride (keukenzout) wordt bij de bereiding van voedsel vaak gebruikt als
smaakversterker en conserveermiddel. Conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid van het voedsel.
Keukenzout
Keukenzout moet in Nederland voldoen aan de eisen van de warenwet. Één van deze eisen is dat het
keukenzout uit minimaal 95% Natrium Chloride moet bestaan.
Functies
- zorgt er voor dat al onze cellen goed blijven functioneren
- helpt de zuurbasis in lichaamsvloeistoffen te reguleren vanaf de buitenkant van de cellen
- helpt de bloeddruk te regelen
- is noodzakelijk voor het goed functioneren van spieren en zenuwen
Gevolgen van een teveel aan Natrium Chloride
Sommige berichten geven aan dat jaarlijks 5000 mensen sterven aan een overdosis
Natrium Chloride. Teveel Natrium Chloride kan namelijk hart- en herseninfarcten als gevolg hebben. Verder wordt een overschot aan Natrium Chloride in verband gebracht met hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Er zullen dus veel mensen zijn die bovengenoemde klachten hebben waarbij geen verband wordt gelegd met een overdosis Natrium Chloride. Er zullen dus naast de circa 5000 dodelijke slachtoffers veel meer slachtoffers zijn die rondlopen met klachten die het gevolg zijn van een overdosis Natrium Chloride.
Smaakversterker
Het teveel aan Natrium Chloride komt vaak niet doordat we zelf teveel keukenzout gebruiken tijdens het koken maar de voedingsmiddelen industrie gebruikt Natrium Chloride als
smaakversterker zoals ze dit ook doen met suiker.
Bronnen
Al het plantaardige en dierlijke voedsel bevat van nature kleine hoeveelheden Natrium Chloride. De grootste boosdoeners die ervoor zorgen dat we er teveel van binnen krijgen zijn kant-en-klaar producten voor de oven, magnetron en stoommaaltijden.
Verder krijgen we via brood, beleg, pizza’s, koek snacks en dergelijke veel Natrium Chloride binnen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Er is door de EU geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Natrium Chloride vastgesteld, maar algemeen wordt ongeveer 1 gram per dag aanbevolen. Gemiddeld gebruiken we met z’n allen ongeveer 10 tot 12 gram per dag. Dit is dus een gigantische overdosis Natrium Chloride die we iedere dag binnen krijgen. Het is dus ook niet gek dat er jaarlijks veel slachtoffers zijn van een teveel aan Natrium Chloride.
Keukenkruiden
Het gevaar van een overdosis Natrium Chloride wordt mijns inziens enorm onderschat. Je zou ook kunnen overwegen om minder keukenzout te gebruiken en als vervanger hiervoor
keukenkruiden gaan gebruiken.