Natrium Chloride, het nut en de gevaren ervan

Natrium Chloride, het nut en de gevaren ervan Natrium Chloride wordt in de volksmond meestal keukenzout genoemd. Teveel Natrium Chloride kan zeer gevaarlijk zijn. Je zou keukenzout kunnen vervangen door keukenkruiden. Lees hier meer over wat Natrium Chloride is en hoe je het gebruik ervan kunt minderen.

Wat is Natrium Chloride?

Natrium Chloride (keukenzout) wordt bij de bereiding van voedsel vaak gebruikt als smaakversterker en conserveermiddel. Conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid van het voedsel.

Keukenzout

Keukenzout moet in Nederland voldoen aan de eisen van de warenwet. Één van deze eisen is dat het keukenzout uit minimaal 95% Natrium Chloride moet bestaan.

Functies

  • zorgt er voor dat al onze cellen goed blijven functioneren
  • helpt de zuurbasis in lichaamsvloeistoffen te reguleren vanaf de buitenkant van de cellen
  • helpt de bloeddruk te regelen
  • is noodzakelijk voor het goed functioneren van spieren en zenuwen

Gevolgen van een teveel aan Natrium Chloride

Sommige berichten geven aan dat jaarlijks 5000 mensen sterven aan een overdosis Natrium Chloride. Teveel Natrium Chloride kan namelijk hart- en herseninfarcten als gevolg hebben. Verder wordt een overschot aan Natrium Chloride in verband gebracht met hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Er zullen dus veel mensen zijn die bovengenoemde klachten hebben waarbij geen verband wordt gelegd met een overdosis Natrium Chloride. Er zullen dus naast de circa 5000 dodelijke slachtoffers veel meer slachtoffers zijn die rondlopen met klachten die het gevolg zijn van een overdosis Natrium Chloride.

Smaakversterker

Het teveel aan Natrium Chloride komt vaak niet doordat we zelf teveel keukenzout gebruiken tijdens het koken maar de voedingsmiddelen industrie gebruikt Natrium Chloride als smaakversterker zoals ze dit ook doen met suiker.

Bronnen

Al het plantaardige en dierlijke voedsel bevat van nature kleine hoeveelheden Natrium Chloride. De grootste boosdoeners die ervoor zorgen dat we er teveel van binnen krijgen zijn kant-en-klaar producten voor de oven, magnetron en stoommaaltijden.
Verder krijgen we via brood, beleg, pizza’s, koek snacks en dergelijke veel Natrium Chloride binnen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Er is door de EU geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Natrium Chloride vastgesteld, maar algemeen wordt ongeveer 1 gram per dag aanbevolen. Gemiddeld gebruiken we met z’n allen ongeveer 10 tot 12 gram per dag. Dit is dus een gigantische overdosis Natrium Chloride die we iedere dag binnen krijgen. Het is dus ook niet gek dat er jaarlijks veel slachtoffers zijn van een teveel aan Natrium Chloride.

Keukenkruiden

Het gevaar van een overdosis Natrium Chloride wordt mijns inziens enorm onderschat. Je zou ook kunnen overwegen om minder keukenzout te gebruiken en als vervanger hiervoor keukenkruiden gaan gebruiken.
© 2008 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chloor (mineraal): symptomen van een tekort en functieChloor (mineraal): symptomen van een tekort en functieChloor of chloride is een mineraal dat vooral voorkomt in keukenzout (de triviale naam voor natriumchloride of NaCl). Sa…
Chloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenChloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenOm gezond te blijven heeft ons lichaam verschillende voedingstoffen nodig. Vitamines en mineralen ondersteunen de werkin…
De invloed van zout op ons lichaamDe belangrijkste bron van zout in ons eten is keukenzout. Iedereen heeft het in de kast staan en gebruikt het dagelijkse…
Scheikunde - De soorten bindingen en stoffenIn dit artikel worden de verschillende stoffen en bindingen in de scheikunde toegelicht. Welke stof heeft welke binding?

Voedingsvezels en gewicht verliezenVoedingsvezels zijn heel belangrijk om verstopping en een opgezette buik te voorkomen en te verhelpen. Voedingsvezels he…
Geelwortel, meer dan specerijGeelwortel, Curcuma longa, is een robuust, overblijvend tropisch kruid uit de gemberfamilie, inheems in Zuid Azië. Net a…
Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.