De gojibes, een klein maar zeer gezond besje
Gojibessen zijn nog niet zo lang verkrijgbaar in Nederland, maar de Chinezen wisten het allang: de Gojibes is zeer gezond en bevat veel gezonde voedingsstoffen
Onbekende soort
De
Gojibes is in Nederland nog maar kort bekend. Er is nog niet zoveel onderzoek naar gedaan, maar inmiddels is uit de onderzoeken die wel zijn gedaan gebleken dat een extract van gojibessen kan helpen bij de verlaging van het bloedsuikergehalte en het triglyceridengehalte. Ook zou de werking van dit extract de snelheid van de ontwikkelingen van kankercellen vertragen.
Antioxidanten en andere voedingsstoffen
Gojibessen zijn zeer rijk aan
antioxidanten.
Antioxidanten geven het lichaam bescherming tegen hartproblemen, vertragen het verouderingsproces en beschermen tegen sommige vormen van kanker. Naast antioxidanten zitten de Gojibessen vol met andere
voedingsstoffen, zoals bètacaroteen en zeaxanthines. Deze stoffen zijn goed voor de ogen en helpen oogproblemen die te maken hebben met ouderdom te voorkomen. De Gojibessen zijn ook zeer rijk aan
vitamine C, veel meer nog dan in sinaasappels aanwezig is.
Hoe ziet een Gojibes er uit en waar zijn ze te koop?
De Gojibes is een bes die in gedroogde vorm wordt verkocht. De vrucht is afkomstig uit China. De kleur is bleekrood en de smaak lijkt het meest op de rozijn. De Gojibessen worden in de traditionele Chinese geneeskunde sinds vele eeuwen geleden al gebruikt. De Chinezen gebruiken de bessen voor een goede bloedsuikerspiegel, tegen vermoeidheid, een
gezonde bloeddruk, verbetering van de ogen en de bloedsomloop en bevordering van de afweer. De Gojibessen zijn te koop bij natuurvoedingswinkels, o.a. bij de Tuinen.
Hoe gebruik je de Gojibes en hoeveel moet je ervan eten?
De Gojibes wordt in gedroogde vorm verkocht. Wanneer je er iedere dag een handje van eet krijg je voldoende van de kostbare
voedingsstoffen van de Gojibes binnen. Verder kun je ze koken in heet water, als thee drinken of je kunt een tinctuur gemaakt van Gojibessen kopen en deze gebruiken.
Je kunt Gojibessen verwerken in gerechten, vooral in gerechten waar normaalgesproken rozijnen in verwerkt worden lenen zich goed voor de Gojibes, bijvoorbeeld in muesli, yoghurt, salades, rijstgerechten, stoofschotels en in gerechten met couscous. Als lekkere snack kun je ook Gojibessen omhuld met een laagje pure chocola kopen. Heb je voorkeur om de Gojibes als supplement te gebruiken, dan kun je kiezen voor capsules.
Fruit
De Gojibes is fruit, dus je kan ze gewoon eten als je dagelijkse portie fruit. Je kunt gerust iedere dag één stuk fruit per dag vervangen door een handje Gojibessen. Wanneer je last krijgt van winderigheid bij het eten van een dagelijkse portie Gojibessen, kies dan voor sap of een tinctuur.
Beroemdheden zweren bij Gojibessen
De Gojibes is ook ontdekt door beroemdheden. Het is al vermeld dat Madonna, Liz Hurley en Kate Mos regelmatig Gojibessen gebruiken.