Gezond eten, weet wat u eet

Gezond eten, weet wat u eet Weet wat u eet, of u nu een dieet volgt of niet het is altijd belangrijk te weten wat u nu precies eet. Welke producten bevatten veel vet, hoeveel caloriën en/of Kcal, koolhydraten en eiwitten. Dit is belangrijk om te zorgen dat uw lichaam goed kan functioneren en u minder kans maakt op ziektes en/of aandoeningen tengevolge van een slecht eetpatroon en verkeerde eetgewoonte, denk hierbij aan bv.uw cholesterol en overgewicht etc. Maak bewuste keuzes voor het samenstellen van uw maaltijden.

Vet

Dit is voor het menselijk lichaam belangrijk, want vetten bevatten veel energie, maar ook veel vitamines, zoals vitamine E, vitamine D en vitamine A. Ook bevatten ze vetzuren die essentieël zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam, zoals alfalinoleen zuur en linol zuur. 20 tot 40 procent van de energiebehoefte wordt bij een normaal en gezonde eetgewoonte uit het vet gehaald. Wel is belangrijk om te kiezen voor voeding met een zo laag mogelijk gehalte aan verzadigde vetten en zo min mogelijk of geen transvetten. Er zijn verschillende soorten vetten de verzadigde vetten, transvetten en de onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten en de transvetten zorgen voor problemen in het menselijk lichaam , dit verhoogt het cholesterol in uw bloed en wordt de kans op hartziekten en vaatziekten vergroot, Let bij uw keuze van producten zoveel mogelijk op door te kiezen voor vetten die vloeibaar en zacht zijn, of kies voor magere soorten, bv. magere melk ipv volle melk, of magere soorten vlees en/of vleeswaren. Onverzadigde vetten helpen het menselijk lichaam om het cholesterol gehalte positief te beïnvloeden. Door op te lettten en/of een dieet te volgen kunt u minder verzadigde vetten consumeren en kunt u de kans op hartziekten en vaatziekten aanzienlijk verlagen. Transvetten zijn zachte vetten die door fabricage processen zich omvormen onverzadigde vetten naar verzadigde vetten. Vis is rijk aan onverzadigde vetzuren vooral vette vis, en het is ook verstandig om 2 keer per week vis te eten.

Calorieën

Wat zijn Calorieën, dit is een benaming in eenheden voor energie, maar tegenwoordig gebruikt men de eenheid Joule als officiële aanduiding in de wetenschap, maar op verpakkingen van produkten wordt nog altijd het aantal calorieën aan gegeven per 100gr van dat product, dus de hoeveelheid energie dat product per 100 gr bevat. Vaak wordt het per duizend calorieënaangegeven omdat één calorie erg wienig is, dus in Kcaloreën afgekort Kcal. 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water, 1 graden in temperatuur te laten stijgen (onder standaard condities). Een calorie is gelijk aan 4,18 joule. De behoeft aan energie van een man is ongeveer 2500 Kcal. perd dg en van vrouwen ongeveer 2100 Kcal. per dag.

Vitamines

Dit zijn voedingsstoffen die organisch zijn en bevinden zich in dieren en planten en het menselijk lichaam heeft van deze stoffeen kleine hoeveelheid nodig om goed te kunnen functioneren, dit is erg belangrijk voor het goed functioneren van de organen maar ook speelt het een grote rol in de energie voorziening van het menselijk lichaam. Als er voldoende afwissling is in de dagelijkse gezonde voeding, dus voldoende verse groente en fruit, melkprodukten (zuivel) en vlees of gevogelte zult u voldoende vitamines binnen krijgen maar soms is het weleens nodig om een vitamine extra in te nemen in bijv de winter of als u wat meer prestaties van uw lichaam vergt.

Mineralen

Mineraal is een substantie van anorganische afkomst en zijn erg belangrijk voor het goed functioneren van de stofwisseling. Deze komen vaak maar in hele kleine getalen voor. Deze zijn nodig om het lichaam een goed skelet te laten vormen, de botten en het gebit, bv calcium ook zijn er die een funtie vervullen in de vochthuishouding van het menselijk lichaam of vormen bestanddelen in enzymsystemen of weefsels. Ook in de hormoon huishoudingkan het een belangrijke functie vervullen. Sporenelementen zijn in nog veel kleinere hoeveelheden nodig voor het goed funtioneren maar zeker zo belangrijk, bv. koper, selenium en chroom.

Koolhydraten

Koolhydraten vormen voor het menselijke lichaam de belangrijkste vorm van energie en caloreën voorziening en die in de vorm van glycogeen de energie kan opslaan in de spiercellen. Er bestaan 2 soorten koolhydraten de zogenaamde snelle kolhydraten en de langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten worden vrijwel direkt in het bloed opgenomen en de andere hebben wat langere tijd nodig voor het in het bloed wordt opgenomen, Makklelijk verteerbaar voedsel bevatten snelle koolhydraten denk hierbij aan bv een sportdrank, fruit- en vruchtendranken, deze kunt u nemen als u een prestatie van uw lichaam heeft gevergt, om het glycogeen gehalte in uw spieren en lever weer snel aantevullen. En zal de insuliine zorgen voor spieropbouw tegelijkertijd met Insuline Growth Factor, dit is een groeihormoon dat zorgt voor spiergroei. Als u geen lichaamlijke prestatie hebt geleverd en deze snelle koolhydraten eet of drinkt zal uw lichaam een groot deel van deze energie omzetten in vet en zal insuline zorgen voor vetopslag. De langzame koolhydraten beinvloeden de insulinespiegel bijna niet en kuun op elk moment worden gegeten. Honger gevoel wordt lange tiojd niet gevoeld omdat deze zorgen voor een langere tijd van toevoer van suikers via de darmstelsel, deze kun je bv. vinden in bruin brood, granen en aardappelen.

Eiwitten

Uit aminozuren opgebouwde moleculen die vrij groot zijn,zijn eiwitten, dit voedingswit zit in voeding van plantaardige afkomst maar ook in voeding van dierlijke afkomst, Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig voor niuew weefsel opbouw, groei en het herstellen van weefsel wat beschadigd is. Van eiwitten zult u niet in gewicht toenemen, en worden vaak gebruikt als vervanger van koolhydraten om ingewicht aftenemen, afvallen maar danuw vet percentage verlagen. Er zijn twee soorten eiwitten de snelle, deze wordt snel in uw bloedbaan opgenomen en de langzame eiwitten, duurdt dus langere tijd voor opname in uw bloedbaan. Snelle eiwitten zijn eiwitten die bij het maken van producten zijn overgebleven zoals bv. bij het maken van kaas, yoghurt of ook wel Wei eiwitten. Goed voor de herstel van spieren na intensief sporten. Langzame eiwitten zijn grondstoffen voor de bouwstenen voor spiermassa, zolas bijv. zuivel,ei,vis en vlees. Voor opbouw van spierwefsel zijn 24 verschillende aminozuren nodig, het menselijk lichaam is zelf instaat om er 16 aantemaken, dit zijn de niet-essentieële aminozuren, de overige 8 zijn essentiële aminozuren die het menselijk lichaam vanbuitenaf binnen moet krijgen door wat er wordt gegeten.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Weight gainer, de manier om (spier)massa aan te komenWeight gainer, de manier om (spier)massa aan te komenEen Weight gainer is een voedingssupplement en het helpt met het aankomen van (spier)massa. Mensen die moeite hebben met…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…

Zelf koken: echt veel lekkerder en beslist vers!Zelf koken: echt veel lekkerder en beslist vers!Je hebt niet altijd zin om aan het eind van lange dag de keuken in te duiken. Daarom wil je je wel eens laten verleiden…
Cordyceps voor de conditieIn 1993 werd Cordyceps even wereldnieuws. Tijdens de Nationale Spelen van China verpletterden Chinese atletes met onwaar…
Ckonemann (58 artikelen)
Laatste update: 20-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.