InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Avocado: van Fatfood naar Fitfood, by Karl Noten

Avocado: van Fatfood naar Fitfood, by Karl Noten

De avocado is vooral bekend omdat het een van de weinige ‘vette’ vruchten is. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit lijkt negatief, maar juist deze vetzuren zijn cholesterolverlagend. In de afgelopen 10 jaar is ons een vetfobie aangepraat, waardoor de avocado op de ‘rode lijst’ terechtgekomen is. Inmiddels zijn we weer wakker geschud en weten we dat we vetten nodig hebben om te leven.

Afvallen & avocado’s

De stelling dat de avocado een vette vrucht is en daarom ongezond is, is onjuist. Ook de gedachte dat avocado niet thuis hoort in een dieet om af te vallen en dat je van avocado eten dik wordt, blijkt niet juist te zijn. De avocado is eigenlijk een volledige maaltijd omdat het zowel eiwitten, vetten als koolhydraten bevat. Vooral voor vegetariërs is het een goede bron van eiwitten. In een gezond voedingspatroon horen ook voldoende vetten. Een vetarm dieet blijkt echt niet meer gewichtsverlies te geven dan een matig vet dieet. Het gaat uiteindelijk om de juiste hoeveelheid calorieën. Wanneer je wilt afvallen, blijkt het eten van avocado’s het effect niet te beïnvloeden, zolang de totale hoeveelheid calorieën in de gaten gehouden wordt. [1]

Minder kans op kanker

De avocado bevat naast enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook veel bio-actieve stoffen waaronder alpha- en bèta-caroteen, luteïne en vitamine E. Vooral deze zogenaamde fytochemicaliën maken dat het eten van avocado preventief werkt bij kanker en mogelijk bescherming biedt tegen prostaatkanker én slokdarmkanker. [2]

Ook bevat de avocado voedingsvezels. Aangetoond is dat voedingsvezels de darmwerking en de stoelgang bevorderen. De avocado bevat ook vitamine C. Vitamine C geeft je afweersysteem weer een boost. Daarnaast bevat het ook nog Vitamine E. Vitamine E blijkt zenuwschade te verminderen bij mensen die een chemokuur krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. [3]

Sportvoeding

Avocado geeft de nodige dosis energie, is licht verteerbaar en de snelle koolhydraten en eiwitten zorgen in een lekkere fruitmix voor snel herstel na het sporten. De aanwezige vitamine C is vooral voor sporters een belangrijke antioxidant. Het verlaagt het gehalte vrije radicalen dat vrijkomt tijdens het sporten en vermindert de spierschade.

Avocado ‘in the mix’

Je kunt avocado op brood eten of verwerken in sausjes. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Guacamole saus. Maar je kunt ook een groente- of fruitmix behoorlijk upgraden door er avocado aan toe te voegen. De volle smaak zorgt voor een lekkerder geheel en het geeft bovendien ook een upgrading van het gezondheidseffect! De meeste fruit- en groentesoorten die caroteen bevatten zijn vetarm. Hierdoor is de opname van caroteen moeizamer. Door het toevoegen van avocado aan een fruit- of groentemix blijkt de opname van lycopeen en bèta-caroteen respectievelijk 4.4 en 2.5 maal toe te nemen. [4]

Is rijp en zacht beter?

Avocado’s koop je onrijp en hard in winkel. Door deze te laten liggen wordt het vanzelf rijp. Maar wat is nu gezonder, hard of zacht? Het maakt in principe niet uit of je een groene harde avocado eet of een rijpe zachte. De werkzame stoffen in het vruchtvlees blijven gelijk. [5]

Zo zie je maar. Reden genoeg om de avocado als Fitfood te profileren. Avocado past dus goed bij een gezonde leefstijl.

Tips

  • Avocado bij voorkeur rauw eten.
  • Bewaar de avocado in de koelkast.
  • Aangebroken avocado met pit bewaren.
  • Besprenkel het vruchtvlees met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Appels, peren en bananen scheiden ethyleengas af waardoor avocado sneller rijpt wanneer je deze er naast plaatst.
  • Nooit te lang verwarmen omdat het anders bitter van smaak wordt.

Avocadosalade met pijnboompitten (2 personen)

Benodigdheden: 2 rode uien, 20 cherrytomaatjes, 1 avocado, 200 gram kalkoenfilet, 200 gram sla, 1 bosje verse basilicum, 2 el pijnboompitten, zout, peper, cajunkruiden, 3 el olijfolie, 2 tl mosterd, 1,5 el rode wijn azijn, 1 dl sinaasappelsap.

Bereiding:

Snijd de kalkoenfilet in dunne reepjes en bestrooi ze met de cajunkruiden. Verhit 1 el olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de kalkoenfilet in circa 15 minuten bruin en gaar. Keer de kalkoenfilet regelmatig. Schil de avocado, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in de lengte in plakken. Was de tomaatjes en snij ze in vieren. Snipper de uien. Doe de sla in een ruime kom en voeg de tomaatjes en uien toe.

Roer de azijn, overige olijfolie, mosterd en sinaasappelsap door elkaar. Breng dit op smaak met zout en peper. Meng dit door de sla. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Verdeel ze samen met de avocado over de salade. Lekker met bruin stokbrood.
© 2009 - 2019 L0rre, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…
Hoe maak je chunky guacamole? Het recept!Hoe maak je chunky guacamole? Het recept!Hoe maakt je lekkere chunky guacamole? Het recept vind je hier. Guacamole is een lekkere dipsaus voor bijvoorbeeld dorit…
Is avocado gezond?Is avocado gezond?Is avocado gezond? Ja, deze fruitsoort is erg goed voor uw gezondheid. Meer dan gezond zelfs! Avocado bevat namelijk een…
Een gezonde, koolhydraatarme saladeEen gezonde, koolhydraatarme saladeMisschien volgt u een koolhydraatarm dieet om wat kilo’s af te vallen of omdat u diabetes heeft. Of misschien bent missc…
Frisse maaltijdsalade met spinazie en avocadoFrisse maaltijdsalade met spinazie en avocadoEen lekkere maaltijdsalade is een gezonde en makkelijke manier om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Dit recept…
Bronnen en referenties
  • 1. Pieterse Z, Jerling JC, Oosthuizen, W, Kruger HS, Hanekom SM, Smuts CM, Schutte AE.: Substitution of high monounsaturated fatty acid avocado for mixed dietary fats during an energy-restricted diet: effects on weight loss, serum lipids, fibrinogen, and vascular function.Nutrition 2005 Jan;21(1):67-75. 2. Ding H, Chin YW, Kinghorn AD, DÁmbriosio SM.: Chemopreventive characteristics of avocado fruit. Semin Cancer Biol.2007 Oct;17(5):386-94. Epub 2007 May 17;Lu QY, Arteaga JR, Zhang Q, Huerta S, Go VL, Heber D.: Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: role of lipid-soluble bioactive substances. Nutr Biochem.2005 Jan;16(1):23-30. 3. J Clin Oncol, 2003; Neurology, 2005; Support Care Cancer, 2006], de kans op ALS te verminderen [Annals Neurology, 2005; Amyotroph Lateral Scler Other Motor Neuron disord. 2001; J Neural Transm 2005; BBC News Health, 2006 4. Unlu NZ, Bohn T, Clinton SK, Schwartz SJ.: Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. J Nutr. 2005 Mar;135(3):431-6 5. Ashton OB, Wong M, McGhie TK, Vather R, Wang Y, Requejo-Jackman C, Ramankutty P, Woolf A.B.: Pigments in avocado tissue and oil.J Agric Food Chem.2006 Dec 27;54(26):10151-8.

Reageer op het artikel "Avocado: van Fatfood naar Fitfood, by Karl Noten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: L0rre
Gepubliceerd: 11-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!