Voordelen van avocado-olie voor de gezondheid
Avocado’s zijn vruchten die bomvol gezonde vetten zitten en die een hoog aantal calorieën hebben. Met name in diëten die zich richten op een hoge vetinhoud is de avocado een graag geziene gast. Daarnaast hebben avocado’s een zachte, smeuїge structuur wat ervoor zorgt dat ze gemakkelijk tot salsa's en dips zijn te verwerken. In combinatie met hun hoge vetinhoud biedt dit juist dat beetje extra in een plantaardig dieet. Avocado-olie is de olie die wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de avocado door het vruchtvlees te destilleren. Dit is redelijk uitzonderlijk, want over het algemeen worden oliën verkregen uit de pit, zaad of de noot van een plant en niet uit het vruchtvlees.
Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.
Productiewijze avocado-olie
De productiewijze van de avocado-olie hangt af van het beoogde gebruik. Indien de olie bestemd is voor uitwendig gebruik wordt de olie van geur en kleur ontdaan. De olie die dan geproduceerd wordt is niet geschikt voor consumptie. Indien echter de geproduceerde avocado-olie bedoeld is als bakolie kan men deze olie zowel voor verzorgings- als consumptiedoeleinden gebruiken. In dit artikel wordt met de aanduiding avocado-olie de bakolie bedoeld, die zowel voor verzorgings- als consumptiedoeleinden geschikt is.
Verbetert de weerstand in het algemeen
Vitaminen worden in twee groepen verdeeld: water-oplosbaar (vitamine C en de vitaminen van het B-complex) en vitaminen die in vet oplosbaar zijn (A, D, E en K). Advocado-olie kan een drager zijn van de vet-oplosbare vitaminen als de olie gecombineerd wordt met andere voedingsmiddelen. Advocado-olie zelf bevat de vitamines A, E en K. Avocado-olie verbetert bijvoorbeeld de absorptie van carotenoïden (lijkend op vitamine A) en vitamine E. Deze vitaminen spelen een belangrijke rol bij de werking van het menselijke immuunsysteem.
Bestrijdt hartziekten
Oliezuur (cis-9-octadeceenzuur) of oleïne is het onverzadigde vetzuur dat het meest in de natuur voorkomt. Oleïne is een enkelvoudig onverzadigd omega-9-vetzuur met één dubbele binding. Omega-9 vetzuren zijn wat minder bekend omdat deze vetzuren door het menselijk lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Avocado-olie bevat bijna 70% oleïne. Extra inname van oleïne kan een verbetering van de gezondheid en de levensduur van het hart tot gevolg hebben. Oleïne biedt namelijk bescherming tegen de opbouw van afzettingen in de bloedvaten (plaques) en bijgevolg beschermt extra inname van oleïne tegen coronaire hartziekten.
Houdt de ogen gezond
Luteïne is een van de vele stoffen die in avocado-olie aanwezig zijn. Luteïne is een carotenoïde die in een hoge concentratie voorkomt in je ogen: in de gele vlek (macula) en in de lens van je oog. Luteïne is een antioxidant en inname beschermt je ogen tegen oxidatieve stress. Dientengevolge verlaagt deze stof de kans op aandoeningen van je oog zoals staar en leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.
Verbetert gewrichtsgezondheid en bestrijdt artritis
Artitis is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten. Artrose is een vorm van artritis die het meest voorkomt. Daarbij wordt ook het kraakbeen in gewrichten afgebroken. Extracten die gemaakt zijn van een derde avocado-olie en twee derde sojaolie kunnen de pijn en stijfheid die met artrose gepaard gaan verminderen.
Handhaaft mondgezondheid op gevorderde leeftijd
Een verlichting van de artritisklachten heeft ook invloed op je mondgezondheid. De mond- tand- en botgezondheid wordt beїnvloed door een goede balans tussen opname en afgifte van mineralen. Stoffen die in avocado-olie aanwezig zijn blokkeren eiwitten die bot- en tandmineralen afbreken. Als je het gehalte aan calcium en kalium (de mineralen) op hetzelfde niveau kunt houden heeft dit een positieve invloed op je tanden, tandvlees en botten tot op gevorderde leeftijd.
Bestrijdt veroudering en ernstige ziekten
De antioxidanten in avocado-olie verminderen de kans op celschade. Celschade is de belangrijkste oorzaak van veroudering, de vermindering van de werking van de organen en de ontwikkeling van kanker.
Vermindert risico op prostaatkanker
Fytosterolen zijn plantaardige stoffen die op cholesterol lijken en die zich bevinden in de celmembranen van een aantal planten, waarvan ook de avocado. Fytosterolen verlagen de kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.
Verbetert de gezondheid van de huid
Bij extern gebruik op de huid is avocado-olie vochtinbrengend en stimuleert de aanmaak van collageen. Verder heeft avocado-olie een ontstekingsremmende werking en daardoor een heilzame werking op ontstekingen en vlekjes van je huid.
Bijwerkingen en andere zorgen
Aanwezigheid van persin
Het belangrijkste punt van aandacht is de aanwezigheid van persin. De avocado produceert dit gif om schimmelvorming te voorkomen. Dit gif zit in de pit, maar komt in een lagere concentratie toch in het vruchtvlees voor. Bij mensen komen met name allergische reacties op persin voor omdat de concentratie van deze stof in avocado-olie door het destillatieproces wat hoger is. Let ook op bij huisdieren: het eten van bladeren, schors, huiden of zaden van de vrucht is gevaarlijk.
Waar op te letten bij de aankoop van avocado-olie
Kies geen 'op avocado-olie gebaseerde' producten. Deze producten zijn kleurloos en geurloos gemaakt en bevatten te veel chemische stoffen. Een goede, koudgeperste avocado-olie zal groen van kleur zijn. Als je avocado-olie koopt die ook voor consumptie geschikt is kun je deze ook voor cosmetische doeleinden gebruiken.