De sportdrankjes

De sportdrankjes De sportdrankjes zijn traditioneel in het leven geroepen voor de sporters, maar inmiddels worden de sportdrankjes door veel mensen gebruikt en is het allang geen typisch sporters drankje meer. Toch is het voor sporters ook altijd nog goed opletten welk drankje te gebruiken.

Oorsprong

Als we terug gaan naar de oorsprong dan deed het sportdrankje dat voor de sporter wat deze nodig had na een intensieve training, nl. vocht en koolhydraten aanvullen. Er waren enkele gespecialiseerde merken die nauwelijks in de supermarkt te koop waren (bijvoorbeeld sportkantines hadden de drankjes uiteraard wel).

Wat is er te koop?

De diversiteit onder de sportdrankjes (en gels) is inmiddels erg groot geworden en het is dus van belang te kijken welk drankje het beste zijn werk kan doen. Zo zijn er de dorstlessende drankjes en de energiedrankjes, maar beide hebben – zo zegt de naam immers al – een andere functie.

Dorstlesser

De dorstlesser is er eerst en vooral om de dorst te lessen en het vocht aan te vullen. Dit neemt niet weg dat deze drankjes ook wat koolhydraten kan bevatten (per liter zit er al snel 50 tot 70 gram koolhydraten in). Dit omdat het een zacht smaakje geeft, wat door sporters op prijs wordt gesteld en daarnaast laten koolhydraten het vocht sneller in de darmen opnemen. Verder zit er een beperkte hoeveelheid natrium in deze drankjes.

Let wel, het hebben van dorst is een signaal wat eigenlijk vreemd genoeg te laat komt. Je moet het echte dorstgevoel eigenlijk voor zijn. Lastig alleen dat we het in het dagelijkse leven redelijk goed onder de knie hebben, maar tijdens het sporten de signalering niet goed werkt en we met een echt dorstgevoel komen te zitten.

Energiedrank

De energiedrankjes bevatten meer koolhydraten, zeker zo’n 80 gram aan koolhydraten per liter. Het drankje blijft langer in de maag en wordt langzaam opgenomen in het lichaam. Volg de hoeveelheden goed op de verpakking.

Wanneer wat te gebruiken?

Als je een uur of langer ‘regulier’ sport is het goed een dorstlesser mee te nemen, maar is de training ook minimaal een uur maar veel intensiever, dan is een energiedrank over het algemeen aan te bevelen. De hoeveelheid die genuttigd wordt heeft uiteraard ook te maken met de buitentemperatuur.

Samenvattend

Het is dus afhankelijk van de persoonlijke situatie welke drankje het beste voor je werkt, lees altijd goed op de verpakkingen wat er precies in zit en probeer eerst een drankje uit, alvorens deze in grote aantallen aan te schaffen. Smaakjes kunnen sterk uiteenlopen ook al heeft het de naam van een bepaalde vrucht. Vermijd de normale suikerhoudende en koolzuurhoudende drankjes (ook al zitten er koolhydraten in).
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verslavende werking van energiedrankEnergiedrank is tegenwoordig een erg populaire drank. Het wordt veel gedronken door jongeren en heeft een stimulerende w…
Hoe gezond is energiedrankHoe gezond is energiedrankEnergiedrank is zeer geschikt voor topsporters. Maar hoe zit het met recreatiesporters? Er zijn veel misverstanden over…
Wat doet energiedrank met je lichaam?Veel mensen drinken met regelmaat een blikje energiedrank. Maar wat zit er nou eigenlijk in zo'n blikje? Kan energiedran…
Sportdrank: wat zit erin?Sportdrank: wat zit erin?Alles wat je doet kost energie, en het is ook niet vreemd dat sporten meer energie kost dan huiswerk maken. Gelukkig hee…

Smoothies: voordelen & nadelen van smoothiesSmoothies: voordelen & nadelen van smoothiesSmoothies zijn drankjes vol met kleine stukjes fruit en andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld melk, honing en groenten.…
Te mager zijn, maar ondanks ondergewicht niet aankomenTe mager zijn, maar ondanks ondergewicht niet aankomenVoor lichtgewicht personen is het soms moeilijker er een kilo bij te krijgen, dan voor zware mensen een kilo af te valle…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.