Sportdrank: wat zit erin?
Alles wat je doet kost energie, en het is ook niet vreemd dat sporten meer energie kost dan huiswerk maken. Gelukkig heeft een mens ook erg veel energie. Daarvan is 97% opgeslagen als vet. Het nadeel van vet is dat het lang duurt voordat er energie uit vrijkomt. Daarom haal je tijdens het sporten vooral energie uit koolhydraten, in de vorm van suikers. Helaas voor alle Dam tot Damlopers is na drie kwartier hardlopen die koolhydraatvoorraad wel zo’n beetje leeg. Tijd voor een flesje sportdrank?
Wanneer, wat en waarom?
Als je pas begint met drinken tijdens de training ben je eigenlijk al te laat, je hebt dan al energie opgebruikt. Beter kun je vijf minuten voor de training of wedstrijd alvast iets drinken. Zo heb je alvast energie binnen. Bovendien zet je maag een beetje uit, en dat zorgt er ook voor dat je tijdens de training het vocht sneller opneemt. Toch helpt het niet om gewoon een paar glazen water te drinken voor je begint, want dat duurt langer voordat het is opgenomen.
De drie soorten sportdrank
Met alleen een sportdrankje voor en tijdens het sporten ben je er nog niet. Want er zijn eigenlijk drie soorten sportdrank. Je hebt hyper- , hypo- en isotone sportdranken. De eerste soort, hypertoon, is eigenlijk geen sportdrank maar een energiedrankje. Hypertone dranken hebben veel meer deeltjes dan het water in je lichaam (de osmotische waarde is veel hoger). Daarom wordt het langzaam opgenomen en helpt het pas na lange tijd. Dit soort drankjes kun je het beste ná het sporten gebruiken. Kraanwater valt onder de hypotone sportdranken, er zitten minder deeltjes in de drank dan in het water in je lichaam (dus de osmotische waarde is lager). Dit zorgt ervoor dat deze drank vrij snel uit je maag gaat. De laatste soort is een isotone sportdrank. Deze drankjes worden gebruikt als je snel vocht nodig hebt en omdat de osmotische waarde gelijk is aan die in het lichaam kun je hem snel opnemen. Als je snel water nodig hebt is het ook nog belangrijk dat je de sportdrank lekker vindt. Uit onderzoek is gebleken dat je maag sneller leegt als je het drankje lekker vindt.
Genoeg soorten dus, maar wat zit er allemaal in?
Veruit het grootste deel is gewoon water zodat het vocht dat je kwijtraakt met zweten weer snel aan kunt vullen. Als je niet genoeg water binnen zou krijgen, kan het lichaam zichzelf niet meer genoeg afkoelen en raak je oververhit.
Naast water zitten er ook koolhydraten in. Koolhydraat klinkt heel belangrijk en moeilijk maar is niets anders dan een suiker. Uit suiker kan heel snel energie vrijgemaakt worden. Bij het verbranden van suikers wordt in je lichaam ATP gevormd (adenosinetriphosphate). Dit ATP kan worden opgeslagen of weer worden omgezet in ADP en een losse fosfaat. Bij deze omzetting komt veel energie vrij die het lichaam goed kan gebruiken tijdens een flinke inspanning. Ook de eiwitten die in zo’n sportdrank zitten zorgen voor energie en zijn vooral belangrijk voor spieren. Als het lichaam te weinig eiwitten heeft, gaat het namelijk spieren afbreken omdat daar veel eiwit in zit.
Er zitten ook nog mineralen en vitaminen in een sportdrank. De belangrijkste mineralen zijn ijzer, kalium, natrium, calcium, fosfor en magnesium. IJzer kan zuurstof aan rode bloedcellen binden zodat het overal in je lichaam kan komen. Kalium en natrium vormen een pomp die ATP kunnen transporteren. Calcium, fosfor en magnesium zijn belangrijk voor de opbouw van botten en spieren en voor het vrijmaken van energie.
Ook de vitaminen in zo’n sportdrankje zijn vaak betrokken bij het vrijmaken van energie. Verschillende soorten vitamine B zorgen dat er genoeg rode bloedstoffen worden aangemaakt en dat afval via het bloed kan worden vervoerd. Vitamine C zorgt vooral voor de opbouw van het lichaam en ook vitamine E is daar erg belangrijk voor. Die helpt vooral tijdens het herstel dat je geen kramp of hartproblemen krijgt.
Nut of noodzaak?
Natuurlijk allemaal heel handig, maar niet onmisbaar tijdens je wekelijkse halfuurtje hardlopen. Als je gewoon gezond eet en daarbij gezond beweegt, heb je al deze voedingsstoffen allang binnen en hoef je niet aan zo’n zoet sportdrankje. Het is namelijk wel heel slecht voor je tanden!