Gezond afvallen, hoe moet dat?

Bij gezond afvallen hoort niet alleen gezonde voeding, maar ook een zeker mate van beweging. Maar maak u geen zorgen, er zijn geen geen sportieve hoogstandjes voor nodig om af te vallen. Drie keer in de week 30 minuten sporten heeft al een positief effect op de gezondheid en helpt bij het afvallen. Bovendien zal het uw figuur ook verbeteren.

Gezond afvallen, welke voeding is het beste?

Iedereen, die al lang met overgewicht te maken heeft, weet dat diëten geen oplossing is. Vooral de radicale diëten zijn zeer slecht voor de gezondheid en stofwisseling. De goede oude methode, 'eet de helft' is weliswaar voor korte tijd een oplossing, maar door het gebrek aan voedingsstoffen ontstaat er de zgn. geeuwhonger en het dieet wordt onderbroken. Heb je een dieet doorstaan, ontstaat meestal het jojo-effect. De stofwisseling is door het dieet verminderd en het lichaam slaat na het dieet vet op en men komt weer aan. Om langdurig af te vallen, moet je afstand nemen van de diëten en proberen gezond te eten.

Niet te weinig eten

In de verleden tijd werden vaak 800-1000 calorieën bij een dieet voorgeschreven. Intussen is men er achter gekomen, dat dit te weinig is. Men moet zo'n 1200-1600 calorieën tot zich nemen, gelet op lichaamsgewicht en activiteit. Calorieën tellen is echter niet noodzakelijk. Een goede (basis)voeding is gezond, toereikend voor het lichaam en dus is calorieën tellen helemaal niet nodig.

Gezond afvallen door vetarm eten

Het zichtbare vet aan vlees en worst moet er af gesneden worden. Verkies liever magere vlees- en worstsoorten. Gebruik bij het braden niet veel boter, grillen en stomen zijn vetarme alternatieven voor frituren of braden. In plaats van room kan men voor het binden van sausjes ook melk gebruiken. Gebruik kaas- en melkprodukten met een laag vetgehalte. Het lichaam heeft maar weinig vet nodig. Hiertoe kun je het beste plantaardige olie gebruiken, zoals lijnolie, olijfolie of raapzaadolie. De dressing in salade kun je ook prima combineren met een theelepel olie. Als tussendoortje zijn noten erg goed. Die bevatten waardevolle vetzuren en leveren chroom, een belangrijk mineraal om vet af te bouwen.

Gezond afvallen met vis

Veel vissoorten zijn mager en passen dus zeer goed in een gezonde voeding. Zeevis levert waardevolle omega 3 vetzuren en belangrijke eiwitten. Vis bevat veel jodium, wat weer goed is voor de schildklier. Aanvullend kan men ook zout met jodium gebruiken.

Gezond afvallen met groente, fruit en salade

Het is het beste om 5 porties groente en fruit per dag te nemen. Dat lijkt veel, maar het kan goed over de hele dag verdeeld worden. Hoeveel is eigenlijk een portie? Een portie is ongeveer 100-150 gram. Dat hoef je niet af te wegen om er zeker van te zijn, dat je genoeg krijgt. Eet bij iedere maaltijd verse groente en fruit. Bij het ontbijt een stuk fruit en 's middags moet je bord voor twee derde met groente of salade gevuld zijn. Bij ieder sneetje brood met beleg een tomaat of stuk komkommer en als tussendoortje is fruit of rauwkost aanbevolen. Zo kom je probleemloos aan de aanbevolen hoeveelheden.

Volkoren produkten

Eet volkoren brood, volkoren rijst en volkoren pasta. Het smaakt net zo goed als de 'witte' varianten, ze zorgen er echter sneller voor dat je vol bent en ze bevatten meer vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Drie maaltijden per dag

Als je wilt afvallen, moet je proberen 3 maaltijden per dag te eten. Begin de dag in ieder geval met ontbijt, die maaltijd moet je nooit overslaan. Het ontbijt brengt de stofwisseling op gang en geeft energie voor de dag. Probeer tussendoortjes weg te laten en wanneer dat echt niet gaat, neem dan gezonde snacks zoals rauwkost of noten.

Iedere dag 3 liter drinken

Het is het beste calorie-arme dranken te drinken. Water is het beste, thee gaat ook. Vermijd teveel vruchtensap of limonade.

Beperken van koolhydraten

Als je koolhydraten (suikers) eet, kun je het beste volkoren produkten nemen en minder meelprodukten of aardappelen eten. Probeer 's avonds af te zien van fruit en koolhydraten. Alleen als je 's avonds nog sport kun je koolhydraten eten.

Niet snoepen en weinig alcohol

Als je wilt afvallen, laat dan het snoepen en de alcohol achterwege. Overbodig dit te noemen? Misschien wel, maar het is toch goed is de mensen er aan te herinneren en er tegen te waarschuwen. Veel mensen eten heel gezond, maar snoepen teveel tussendoor of drinken regelmatig alcohol en verkleinen daardoor het succes van afvallen.
© 2009 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen? Voorkom een vitaminetekortAfvallen? Voorkom een vitaminetekortBen jij aan het lijnen? Pas dan heel goed op dat je geen vitaminetekort krijgt. Veel mensen die proberen af te vallen he…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Waarom afvallen niet luktWaarom afvallen niet luktVeel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verli…

Beauty: gezonde voeding en bewegen  doen!Beauty: gezonde voeding en bewegen doen!We worden er haast mee doorgegooid, maar bewegen lijkt het toverwoord van de laatste jaren. We moeten de westerse samenl…
De gezonde eigenschappen van psylliumvezelsDe gezonde eigenschappen van psylliumvezelsVezels zijn goed voor je gezondheid, vooral voor je darmen. Het eten van extra vezels bevordert de spijsvertering en gaa…
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.