De gezonde eigenschappen van psylliumvezels

De gezonde eigenschappen van psylliumvezels Vezels zijn goed voor je gezondheid, vooral voor je darmen. Het eten van extra vezels bevordert de spijsvertering en gaat constipatie tegen. Psylliumvezels zijn een zeer goede toevoeging aan het dagelijkse voedsel.

Constipatie

Veel mensen hebben last van constipatie (verstopping). Men kan moeilijk naar de wc en men heeft last van harde ontlasting. Als oplossing voor constipatie wordt het eten van veel vezels aangeraden. Vaak krijgt men het advies meer volkorenproducten, groenten en fruit te eten. Niet altijd heeft het eten van vezelrijk voedsel het gewenste effect. Er wordt dan vaak overgegaan op laxeermiddelen, maar deze zijn niet gezond en niet bedoeld voor structureel gebruik. Bij mensen die de huisarts bezoeken met constipatie, zal de huisarts waarschijnlijk een product voorschrijven wat extra vezels bevat. Door één of twee maal daags een zakje van deze vezels op te lossen in water en op te drinken, komen er voldoende vezels in het lichaam om de doorgang van ontlasting in de darmen te bevorderen. De voorgeschreven vezels kunnen op basis van tarwevezels zijn samengesteld. Maar psylliumvezels zijn nog beter, omdat deze, in tegenstelling tot tarwevezels oplosbaar zijn. Voor het gebruik van psylliumvezels hoef je niet naar je huisarts, deze zijn gewoon te koop bij drogisten en apotheken. Je kunt bij verstopping eerst proberen of psylliumvezels helpen.

Wat is het nut van psylliumvezels?

Vezels kunnen niet door het lichaam worden verteerd. Hierdoor zorgen vezels in onze voeding ervoor dat de darmen goed werken en niet verstopt raken. In tegenstelling tot tarwevezels of vezels uit andere granen, zijn psylliumvezels oplosbaar. Hierdoor zijn psylliumvezels ook voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) een goed middel. Psylliumvezels kunnen namelijk ook bij diarree de rust in de darmen terugbrengen, terwijl ze bij verstopping juist zorgen voor een zachtere ontlasting, waardoor de stoelgang gemakkelijker verloopt. Bij PDS hebben mensen last van diarree afgewisseld met verstopping. Onderzoek heeft uitgewezen dat metsen met PDS vaak weinig vezelrijk voedsel verdragen. Psylliumvezels worden echter veel beter verdragen en kunnen de klachten door het prikkelbare darm syndroom aanzienlijk verminderen.

Hebben psylliumvezels nog meer goede eigenschappen?

Naast een positief effect op de darmwerking, heeft het gebruik van psylliumvezels ook een positief resultaat op het cholesterolgehalte in het bloed. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen baat hebben bij het dagelijks gebruik van psylliumvezels. Let wel: psyllium is geen wondermiddel wat een verhoogd cholesterol ineens tot een normaal niveau kan brengen. Een gezonde leefwijze en het opvolgen van de voorschriften van de arts, alsmede regelmatige controle van het cholesterolgehalte blijven belangrijk.

Voor diabetespatiënten kan het gebruik van psylliumvezels wat meer balans in de bloedsuikerspiegel geven, doordat men een regelmatigere stoelgang heeft. Voor mensen die willen afvallen kan psyllium helpen het hongergevoel te verminderen en door een betere darmwerking zal het lichaam iets minder vetten opslaan. Om echt af te vallen moet vanzelfsprekend worden overgegaan op een gezonde leefwijze door middel van gezond eten en voldoende lichaamsbeweging.

Hoe gebruik je psylliumvezels?

Psylliumvezels zijn afkomstig van het zaad van de psylliumplant. Deze vezels zijn bewerkt tot een inneembare poedervorm. Om de vezels in te nemen roer je de voorgeschreven hoeveelheid door een glas water of vruchtensap. Er ontstaat dan een gelachtige substantie die je meteen moet opdrinken. Meteen daar achteraan drink je nog een extra glas water of vruchtensap. Er zijn diverse soorten psylliumvezels verkrijgbaar. Bij de apotheek of via de huisarts kun je Metamucil verkrijgen. Deze verpakking bevat kant en klare sachets. Bij drogisterijen en natuurvoedingswinkel kun je psylliumvezels krijgen in potjes of busjes (b.v. Colon Clean), je moet dan de benodigde hoeveelheid zelf afmeten in eetlepels. Het gebruik van psylliumvezels betekent niet dat je vezelrijke voedingsmiddelen kunt laten staan, het is geen vervanging voor voeding. Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon met volkorenproducten, groenten en fruit blijft net zo belangrijk.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
De geneeskracht van psyllium husk vezelsPsyllium husk vezels zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant die we in het Latijn plantago ovata noeme…
Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingWat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingStel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblaz…

Gezond afvallen, hoe moet dat?Bij gezond afvallen hoort niet alleen gezonde voeding, maar ook een zeker mate van beweging. Maar maak u geen zorgen, er…
Water drinken om gezond te blijvenWater drinken om gezond te blijvenWat je met water al niet kunt doen. Afwassen? Ramen zemen? Ja inderdaad. Maar, wist je dat ons lichaam, dat voor 65% uit…
Reactie

G. Nuisker, 20-11-2010
Prachtige verhalen maar wat is psyllium? Is het plantaardig en zo ja van welke plant
Wat is een inuline vezel? Uit fruit? plantaardig? Het klikt goed want ik heb een tarwe allergie. Maar ik ga niet iets innemen als ik niet weet wat het is. Reactie infoteur, 21-11-2010
Psylliumvezels komen van psylliumzaad en inuline van de wortel van bepaalde planten. Ze zijn dus allebei plantaardig, maar niet afkomstg van tarwe.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.