Gezond en lekker afvallen
Dat willen we allemaal, gezond en lekker eten en toch even wat kilo’s kwijt voor de zomer. Of als je wat meer overgewicht hebt, een goed begin maken – wat stimuleert - en relatief snel wat kilo’s kwijt te raken. Je eet gezond en lekker en valt ook nog wat kilo’s af.
Basis
De basis ligt in het gebruik van eiwitten en goede vetten. South Beach, Dr. Frank of Dukan … allemaal methodes die gebaseerd zijn op een afname van de koolhydraten, veel eiwitten en t gebruik van goede vetten (binnen alle redelijkheid).
Vaak begin je behoorlijk radicaal en aangezien je lichaam eerst de koolhydraten op gaat souperen die in het lichaam zijn opgeslagen, zal je snel afvallen. Meestal wel goed om hier een multivitamine bij te gebruiken, want in de radicale fase behoren fruit en groenten meestal niet tot het palet aan voedingsmiddelen. In de tweede fase mogen groenten weer toegevoegd worden en kom je langzaam weer in een totaal gezond eetplan. Niet getreurd, want er zijn nog genoeg mogelijkheden om lekker te eten en toch die kilo’s kwijt te raken.
Pannenkoekjes
Pannenkoekjes die voedzaam zijn én lekker, een goed begin van de dag of een prima voedende lunch. Voeg bij onderstaand recept desgewenst wat zoetstof toe om de pannenkoek lekker zoet te maken. Een beetje magere jam mag ook, maar daarmee smokkel je eigenlijk. Wil je de pannenkoek wat hartiger, denk dan aan bijvoorbeeld een eetlepel Huttenkase.
Ingrediënten
- 2 eetlepels haverzemelen
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 2 eetlepels magere yoghurt
- 2 eieren
- olijfolie
Bereiding
Maak een beslag van de haverzemelen, de gebroken lijnzaad, de magere yoghurt en klop de eieren los. Doe intussen wat olijfolie in een hapjespan (spat iets meer dan gewone vloeibare boter, dus rekening mee houden!) en doe daarna het beslag in de pan. Als de pannenkoek vorm begint te krijgen kan de gewenste toevoeging erbij, maar deze mag ook koud bij de pannenkoek geserveerd worden.
Vis
Vis is gezond en past prima in een aantal dagen koolhydraten vrij eten. Je kunt zelfs bovenstaand pannenkoekje bakken en daarnaast een stukje zalm of koolvis bakken. Als je liever geen olijfolie gebruikt omdat het spat, neem dan altijd vloeibare boter. Maak de moot vis in kleine stukjes, voeg er wat kruiden aan toe voor extra smaak en neem dit als maaltijd.
Op de dagen dat je wat groeten mag is het prima te combineren met wat broccoli of spinazie. Laat je jezelf nog geen koolhydraten toe, combineer het dan met een gebakken ei.
Ei
Bak 2 of 3 eieren die je vooraf geklutst hebt. Doe er wat kruiden bij tijdens het bakken en voeg vervolgens de klein gemaakte vis toe. Laat deze lekker ietwat knapperig worden in de pan en zorg ervoor dat de eieren lekker bruin aan de onderkant worden. Vermijd zout, maar wat peper of andere kruiden zijn prima.
Vlees
Ingrediënten
- 2 eieren
- 2 eetlepels magere yoghurt
- 150 gram mager runder gehakt
- 1 eetlepel Hüttenkäse
- olijfolie
Bereiding
Vlees alleen kan een beetje saai zijn, maar combineer het met ei en het wordt plots een stuk lekkerder. Kluts weer wat eieren en doe er wat magere yoghurt bij. Vervolgens in de pan gieten (bij voorkeur met olijfolie, maar anders vloeibare boter) en laat het even garen in de hapjespan. Doe er dan bijvoorbeeld rul gemaakt rundergehakt bij en verdeel dat over het ei. Een klein beetje Hüttenkäse er overheen en enkele minuten laten staan.
Ben je een stapje verder en mag je wat groenten, voeg dat wat spinazie toe of maak wat broccoli klaar welke je vervolgens pureert en daarna toevoegt aan het rundergehakt met ei.
Tot slot
Bedenk bij iedere andere vorm van eten of je het vol overgave doet, je enkele kilo’s kwijt wil en je na leert denken over je manier van eten en je niet volstopt met slechte suikers, vetten en koolhydraten die je toch al op verschillende manieren binnenkrijgt (zoals brood, aardappelen, pasta en rijst). Alles in balans, dus ook op deze manier eten. Zonder koolhydraten niet langer als een week en daarna in alle rust wat groenten en wat fruit en zuivel toevoegen. Dit zijn ingrediënten die altijd goed zijn en zo kom je weer in je normale patroon. Succes!