Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed?

Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed? Het Dukan of Protal dieet is een populair dieet, bedacht en in elkaar gezet door de Franse dokter Pierre Dukan. Het dieet van dokter en voedingsdeskundige Pierre Dukan, wordt ook het Dukan principe of Protal dieet genoemd. Hoe werkt dit dieet en waarom is het zo’n groot succes? Het dieet is opgebouwd uit drie fases. In elke fase kan je een bepaald aantal kilo's lichaamsgewicht verliezen. In de eerste fase is dat meestal het meest, omdat je lichaam in de eerste fase ook eerst wat overtollig vocht kwijtraakt. Het Dukan dieet is een groot succes in Frankrijk. Het dieet wordt omschreven als goed haalbaar. U kunt veel eten en lekker eten, en u verliest toch snel en veel gewicht. Het dieet is goed vol te houden omdat er veel producten gegeten worden die langer een verzadigd gevoel geven.

Dukan dieet van Pierre Dukan

Het dieet is opgedeeld in vier verschillende fasen waardoor het volgens velen gemakkelijk is om het streefgewicht te bereiken en vast te houden:
  • Aanval
  • Cruise
  • Stabilisatie
  • Volharding
In de eerste fase, de aanval, valt u volgens dokter Pierre Dukan, die zich 30 jaar heeft beziggehouden met voeding en afvallen, gegarandeerd 4 tot 6 kilo af. De meeste mensen vallen met dit dieet in totaal tussen de 5 en 20 kilo af. De aanvalsfase duurt ongeveer een week maar kan verlengd worden als het u goed bevalt om op deze manier veel af te vallen. In de tweede fase, de zogenaamde cruisefase, valt u wekelijks af. Gedurende de stabilisatiefase wordt uw gewicht gestabiliseerd zodat u op dat gewicht kan blijven staan. Uw voedingspatroon is hier uiteraard van doorslaggevende aard. Het betreft uw streefgewicht wat dan bereikt is. In de volhardingsfase past u enkele specifieke Dukan principes toe. U bent dan niet meer op dieet en u eet verder weer gewoon. Een dag per week mag u uitsluitend eiwitten eten. Dankzij de Dukan principes blijft u op het juiste gewicht. Tijdens dit dieet mag u ook vaak eten zoveel u wilt, van de toegestane producten. Bijvoorbeeld kip of kalkoen of rundvlees, vis of schaaldieren, enzovoorts.

Dukan dieet, werkt het goed of niet?

Werkt het Dukan dieet? Het Dukan dieet is een regelrechte hype in Frankrijk. Men valt snel af en veel af als u zich aan de Dukan principes houdt. Omdat u veel mag eten en veel wat goed vult, is het goed vol te houden. In de eerste fase, de aanvalsfase, eet u bijvoorbeeld veel vlees, vis, (overige) proteïnen en zuivel. In de cruise fase komen daar allerlei soorten groenten en ingemaakte groentes bij. Naast het eten wordt aangeraden voldoende te drinken. Dit is eigenlijk op elk dieet van toepassing, net als dat bewegen altijd belangrijk blijft ter ondersteuning van een dieet waarbij u gewicht wilt verliezen. Suikers worden sterk beperkt. Bij het Dukan dieet is het wel toegestaan om zoetstoffen te gebruiken. Cola Light is dus bijvoorbeeld toegestaan. Eiwitrijke diëten zijn vaak succes diëten. Wat Dukan speciaal maakt is de fases die veel structuur in aanpak geven. U leert anders omgaan met eten, maar u hoeft niet levenslang op dieet.

Het Protal dieet of Dukan

Het Protal dieet is de officiële naam van het Dukan dieet. Het Dukan dieet is net als het Dr. Frank dieet gebaseerd op veel eiwitten, weinig koolhydraten en voldoende groentes. Eiwitten hebben het grote voordeel dat ze lang een verzadigd gevoel geven en in tegenstelling tot koolhydraten, de suikerspiegel niet zo erg beïnvloeden. Het lichaam kan daardoor gemakkelijk afvallen en u kunt toch veel eten. Dit ‘weinig koolhydraten, veel eiwitten’ principe is al langer bekend en kreeg steeds meer bekendheid nadat Dr. Atkins een eiwitrijk dieet bedacht had. Eiwitrijke diëten zijn sindsdien steeds meer verbeterd. Het Dukan dieet onderscheid zich extra door de vier fases, waar veel mensen die willen afvallen zich zeer prettig bij voelen. Voornamelijk mensen met veel overgewicht kunnen volgens positieve berichten dit dieet ook op lange termijn goed volhouden.

Lees verder

© 2010 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet is een van de populairste diëten van 2011. Het Dukan Dieet is makkelijk vol te houden en met behulp van…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…

De caloriën van ijssoortenDe caloriën van ijssoortenDe temperaturen stijgen en het is heerlijk weer om naar het strand te gaan. Je wilt er wel strak uitzien, maar de verlei…
Op gewicht blijven na je dieetOp gewicht blijven na je dieetJe hebt je weken lang aan een zwaar en vermoeiend dieet gehouden en bent nu op je gewenste gewicht. Nu is de kunst natuu…

Reageer op het artikel "Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Laura, 18-02-2013 21:00 #2
Het is een heel zwaar dieet! maar werkt echt heel goed! ik ben nu 8 dagen bezig om 5 kilo afgevallen! en geen honger gehad. Je moet wel echt heel streng voor jezelf kunnen zijn! vind ik dan, bijvoorbeeld op verjaardagen enz. en het hele programma volgen alle 4 de stappen ook al heb je je gewocht bereikt moet je de laatste 2 fases afmaken!
groetjes Laura

Sonja, 18-04-2012 20:07 #1
Werkt heel goed, na 7 weken 6 kilo af. Zonder honger. Dus prima, je eet zoveel je wil.De eerste 5 dagen eiwitten, goed te doen, de rest met groenten erbij met vlees.
Ik sta op mijn gewicht.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Snel afvallen
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!