Alledaagse kwalen en wat je eraan kunt doen

Alledaagse kwalen en wat je eraan kunt doen Algemene klachten zijn klachten die elke persoon kan hebben of zou kunnen krijgen, vooral vanaf een bepaalde leeftijd zullen deze klachten voorkomen. Waar ligt dit nu aan en wat kunnen we eraan doen? Zoals blijkt zijn het de vitaminen en mineralen die voorkomen in gewoon voedsel waar we simpelweg te weinig van binnen krijgen. Je kunt de klachten dus verminderen door je voedingspatroon aan te passen, er komen geen medicijnen aan te pas. Nog wel op te merken is dat bij het verhelpen van alle kwaaltjes hieronder het innemen van voedingssupplementen (vitaminetabletten) wordt aanbevolen. De voedingssupplementen helpen om je vitamine- en mineralenpeil aan te vullen en zo een optimale gezondheid te verkrijgen. De nadruk ligt hierbij op het feit dat voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling en niet als vervanging van normaal voedsel.

Moeilijk gewichtsverlies

Vooral vanaf een bepaalde leeftijd wordt het moeilijker om gewicht te verliezen of zelfs om op gewicht te blijven. Dit ligt vooral aan het tekort van de nodige en essentiële vetzuren alsmede vitamine A. Hoe kun je deze tekorten nu aanvullen? Door het eten van wortelen, zalm en lijnzaad. Dit laatste wordt vaak gegeten in combinatie met yoghurt of kwark, waar dan lijnzaad in gedaan wordt. Ook het slikken van vitamine A-voedingssupplementen is een goed hulpmiddel. Daarnaast is het belangrijk om op regelmatige tijden te eten. Wanneer je een onregelmatig eetpatroon hebt, weet je lichaam en stofwisseling niet meer wanneer er voedsel in je lichaam komt en zal je lichaam vaker vetten gaan opslaan in plaats van deze te verbranden. Ook meer en vaker gaan bewegen is belangrijk, ga vaker een eindje wandelen of fietsen. Vooral als je een kantoorbaan hebt en dus veel zit, is dit erg belangrijk.

Vasthouden van vocht

Doordat we eerder en meer vocht vasthouden naarmate we ouder worden is gewichtsverlies daardoor automatisch ook moeilijker. Het vasthouden van vocht komt door een slechte balans van potassium, fosforus en sodium. Deze componenten vinden we in olijven, kokoswater/-melk, perziken, pruimen, vijgen, amandelen en andere noten, bieten en koriander. Toch zou een mens op zijn minst 1,5 tot 2 liter vocht per dag moeten binnenkrijgen. Dit gebeurt gedeeltelijk al wanneer we onze maaltijden eten, maar veel drinken daarnaast is ook nodig. Het is niet zo dat wanneer je minder zou drinken, je dan ook minder vocht vasthoudt. Het omgekeerde is eerder het geval. Hoe minder vocht je binnenkrijgt, des te meer vocht je lichaam op slaat. Veel drinken helpt juist met gewichtsverlies, en het is gezonder voor je nieren.

Spierpijn en hoofdpijn

Wanneer je deze klachten hebt ligt dit aan het tekort aan potassium en magnesium. Dit kun je verhelpen door het eten van bananen, mais, perziken, sinaasappelen, tomaten en het drinken van genoeg water. Hoe ouder je wordt hoe meer water je nodig hebt, veel mensen onderschatten nog steeds het belang van het binnenkrijgen van genoeg vocht. Heb je een kantoorbaan en zit je vaak, dan kunnen je nek- en rugspieren vast gaan zitten als je niet genoeg beweegt. Deze nek- en rugklachten kunnen ook vaak hoofdpijn veroorzaken omdat de doorbloeding van de nek naar het hoofd niet goed is. Probeer veel te bewegen tussendoor.

Maagproblemen

Denk hierbij aan maagkrampen, opgezette buik, gassen, etc. Dit is te wijten aan een tekort van levende bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat hetgeen dat je eet en drinkt op de goede manier verteerd wordt en je maag van binnen gezond blijft. Het eten van yoghurt, kwark en drankjes zoals Yakult en Activia zorgen voor het op peil brengen van deze bacteriën.

Geheugenverlies

Geen compleet geheugenverlies natuurlijk, maar je vergeet wel vaker iets, vaak zijn dit kleine dingen maar het kan toch vervelend zijn. Het drinken van sojamelk en het eten van eieren (vooral het eigeel) kan je hierbij helpen. Sojamelk en eigeel bevatten namelijk bestanddelen die de geheugenactiviteiten bevorderen.

Slap haar en breekbare nagels

Heb je deze kwaaltjes dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tekort aan collageen. Het eten van (vette) vis, eieren, mager vlees en zelfs gelatine kunnen het collageen weer op peil brengen.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je nie…
Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Kwaaltjes tijdens de Nijmeegse VierdaagseKwaaltjes tijdens de Nijmeegse VierdaagseRuim veertigduizend wandelaars doen ieder jaar weer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Toch zijn de meeste wandelaars nog…
Zwanger en hoofdpijnZwanger en hoofdpijnEen zwangerschap kan vele typische kwaaltjes met zich meebrengen, die veroorzaakt kunnen worden door de zwangerschap en…

Chlorella, zoetwateralg als supervoedingChlorella is één van de oudste en primitiefste vormen van plantaardig leven op aarde, deze algenplant groeit in humusrij…
Radioactief besmet voedselRadioactief besmet voedselHet eten van radioactief besmet voedsel na een kernramp kan leiden tot acute gezondheidsproblemen. Omdat overheden daar…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsnet.nl
  • http://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/spanningshoofdpijn-spierspanningshoofdpijn
  • https://www.gezondvgz.nl/
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.