Waarom mensen zoet eten zo lekker vinden en het zo slecht is

Waarom mensen zoet eten zo lekker vinden en het zo slecht is Zoet eten, je wordt er dik van. Maar de meeste mensen vinden zoet eten wel heel erg lekker. Waarom is er toch die voorkeur voor zoetigheid die eigenlijk zo slecht is voor mensen? Dat komt nog uit de tijd dat we als holenmensen leefden.

Lichaam wil overleven

Het menselijk lichaam heeft een prachtig mechanisme ontwikkeld: het is gemaakt om te overleven in tijden van schaarste. Het lichaam gaat dan op een andere verbrandingsmethode over. Dus in tijden dat er weinig voedsel is, gaat het lichaam daar anders mee om. Maar datzelfde lichaam is ook altijd bezig om tijden van schaarste te overleven. En dat betekent energie opslaan. In zoet eten zit veel energie en daarom is de mens daar zo gek op. Ook in vet zit overigens veel energie en ook dat vinden mensen dus lekker. Zelfs zout is iets waar het lichaam iets aan heeft, want het zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Het is dus niet vreemd dat mensen dit foute voedsel zo lekker vinden. Het punt is alleen dat de omstandigheden anders zijn. We hoeven niet meer op jacht om aan dat voedsel te komen. We hebben geen tijden meer waarin we weinig of geen voedsel tot onze beschikking hebben. Maar de voedingsindustrie maakt juist steeds meer voedsel waarbij het lijkt alsof we nog wel steeds holenmensen zijn. Want in heel veel voedsel zitten heel veel verborgen suikers, vetten en zout.

Hoeveel suiker eten we per jaar?

Gemiddeld eet een Nederlander maar liefst 35 pakken suiker van een kilo per jaar. Mensen die erop letten en die nooit suiker in hun thee of koffie nemen, die weinig chocolade, drop of andere zaken eten en zich amper tegoed doen aan gebakjes en koekjes, krijgen nog heel veel suiker binnen. Vaak zonder dat ze het zelf weten. Want suiker zit werkelijk bijna overal in. Van de suikers die mensen in Nederland binnenkrijgen is 85 procent verwerkt in allerlei producten. Maar 15 procent van alle suikerinname gebeurt echt heel bewust en door de suikerpot te hanteren. Dit geeft gewenning aan de zoetheid van suiker en maakt ook dat mensen eten zonder suiker vaak helemaal niet meer lekker vinden.

Langzame en snelle suikers

Suikers zijn koolhydraten. Net als brood, pasta, aardappelen, rijst leveren deze koolhydraten energie voor het lichaam. Daarmee blijf je bezig, kun je bewegen, nadenken, sporten en alles doen wat een mens doet. Helaas zitten er in lekkere zaken als chocolade, drop, koek en gebak koolhydraten die aangemerkt kunnen worden als slechte suikers. Ze worden ook wel aangeduid als snelle suikers omdat ze heel gemakkelijk vanuit het voedsel naar het bloed worden gebracht. Er komt dan dus in eens heel veel suiker in je bloed en dat is een te snelle reactie. Teveel glucose (suiker) in het bloed heeft namelijk een aantal zaken tot gevolg. Dit zijn:
  • Een te hoge suikerspiegel kan maken dat mensen zich niet lekker voelen
  • De cellen worden overvol en het lichaam gaat daar mee aan de slag, want het wil daar van af. Een kleine hoeveelheid van de suiker wordt opgeslagen in de lever en de spieren, maar de rest van de overtollige glucose wordt omgezet in vet en dat vet wordt opgeslagen. Te veel suiker eten, maakt dus dat er steeds meer vet wordt opgeslagen en dat betekent dus dat iemand dik wordt als daar geen verbranding tegenover staat.
  • De suikers die even snel weer worden opgeruimd als ze het lichaam in zijn gekomen heeft daarna ook nog eens tot gevolg dat de bloedsuikerspiegel opeens weer heel erg snel daalt. En dat heeft dan weer tot gevolg dat iemand weer wil gaan eten en vaak weer snelle suikers tot zich neemt. Met een spiraal tot gevolg. Wie overigens veel of lang sport heeft wel veel suikers nodig en dat mogen op dat moment dan ook snelle suikers zijn. Wie niet zo actief is, kan beter langzame suikers nemen als brood, pasta of aardappelen.

Langzame suikers

Langzame suikers die in brood, pasta of aardappelen zitten worden heel anders verwerkt door het lichaam dan snelle suikers. Zij zitten als het waren in lange ketens moleculen. Het menselijk lichaam moet die eerst helemaal uit elkaar halen en pas dan komen de goede stoffen in het lichaam terecht. Dat gaat veel langzamer en geleidelijker. Er komen steeds kleine hoeveelheden glucose de cellen binnen, de bloedsuikerspiegel daalt en stijgt veel geleidelijker en ook het hongergevoel blijft daardoor in balans.

Producten waar suiker in zit terwijl mensen dat niet weten

Eigenlijk zijn er in Nederland nog maar heel weinig producten waar de producent geen suiker aan heeft toegevoegd (tenzij het artikelen zijn die in de Natuurwinkel zijn gekocht, die veel meer producten verkopen zonder toevoegingen). Bijna iedereen weet wel dat in frisdranken enorme hoeveelheden suikers zitten (in een blikje cola zitten 10 klonten suiker), dat een chocoladereep barstensvol suiker zit. Maar er zijn ook zoveel andere zaken waar het in zit zoals:
  1. Mayonaise
  2. Ketchup
  3. Ontbijtrepen
  4. Drinkyoghurt
  5. Beschuit
  6. Droge toast
  7. Augurken
  8. Schepijs
  9. Ontbijtgranen met noten en honing (1 portie bevat 3,5 theelepel suiker)
  10. Milk&Fruit (zitten per pak zelfs 9 klonten suiker in)
  11. Vitaminewater (ook 8 klonten suiker, terwijl veel mensen denken dat het gezond water is)
  12. Minute Maid sinaasappelsap (lijkt ook erg gezond, maar heeft 12 suikerklontjes)

Suiker in medicijnen

Wat heel veel mensen ook niet weten is dat er in heel veel medicijnen ook nog eens suiker zit. Het is dan een vulstof die wordt gebruikt om de smaak van het medicijn wat te verdoezelen. Bovendien moet het er voor zorgen dat het medicijn geen vocht opneemt.

Ik kies bewust logo zegt niets over gezond voedsel

Heel veel mensen denken dat als ze een product kiezen waar een ‘Ik kies bewust” logo opstaat er dan geen suiker of vet is zit. Niets is minder waar. Als er minder vet in een product zit, wordt dat logo er al op geplakt. Terwijl er dan wel weer suiker aan toe is gevoegd dat in het lichaam zelf dan wel weer wordt omgevormd tot meer vet. Voor melk bijvoorbeeld geld dat magere melk dan wel weinig vet bevat, maar die heeft dan wel weer de meeste melksuiker (ongeveer 10 suikerklontjes per liter).

Liever meer vet of meer suiker?

Een gram vet bevat meer calorieën dan een gram suiker. Maar het verschil in suikers en vetten is ook weer groot. Wie af wil vallen weet soms niet meer zo goed wat hij moet doen als het om de inname gaat van vetten of suikers. Maar het belangrijkste blijft om meer energie te verbruiken en dat kan alleen maar door de sporten of te bewegen. Goed voedsel zorgt er bovendien voor dat het lichaam gewoon blijft functioneren zoals het zou moeten doen en ook een goed metabolisme (verbranding) ontwikkelt.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…
Waarom houden we van eten?Waarom houden we van eten?Een lekker gebakje, chocolade, boterkoek of een sappige burger. We houden allemaal van wat anders, maar één ding hebben…
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…

Natuurlijk afvallen, nieuwe levenswijzeVeel mensen die besluiten af te vallen gaan in de weer met allerlei diëten. Atkins, Sonja Bakker, je kunt het zo gek nie…
Gezond avondetenGezond avondetenDe belangstelling voor gezond eten neemt toe. Gezond en lekker eten gaan prima samen. Hoe kun je een gezond diner op taf…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Libelle
Reactie

Merel, 22-01-2013
Wat ik niet snap is, op de ene site lees je dat volkoren brood slecht is en snelle suikers bevat. Op de andere site lees je dat het juist goed is omdat dit langzame suikers bevat.
Dus dan is het weer gezond! Wie heeft nu gelijk?
Mijn ervaring is het volgende.
Ontbijt,
230 gram volkoren brood (meel van de molenaar) en gebruik geen suiker.
Als beleg bv. 1 met dun laagje pindakaas, de andere met een dun laagje halva jam.
Maak dus boterhammen van 115 gram om al minder beleg te gebruiken.
Niet dat ik iedere morgen alles afweeg, maar gewoon om eens te zien wat mijn waarden nu zijn. Mijn bloedsuikerspiegel is nuchter, 4.5---5. Als ik na 1--2 uur weer prik is hij vaak doorgeschoten tot 8--10. (Gebruik geen medicijnen meer voor diab. type 2 na afvallen van 12 kilo.) Sta wel steeds onder controle iedere 3 maand. En dit voldoet altijd aan de normen.
Wat is nu de waarheid? Reactie infoteur, 22-01-2013
In volkorenbrood zitten langzame suikers dus die kunt u heel goed eten.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.