Een simpele appel is supergezond

Een simpele appel is supergezond De appel is het meest bekende en gemakkelijke fruit wat er is en wordt door heel veel mensen met smaak gegeten. Of het nu in de lunchpauze is of tijdens wachten op de trein, het maakt niet uit want een appel kun je met schil en al, het liefst wel goed gewassen, eten. Wat misschien veel mensen misschien niet weten is dat dit simpele appeltje enorm veel goede voedingsstoffen herbergt en toch eigenlijk wel een beetje miskend is, want een appel is dan wel gemakkelijk maar zeker niet simpel.

Een appel voor iedere dag

Iedere dag een appeltje, het liefst twee, dat zou nog beter zijn. Want appels zitten boordevol met supergezonde voedingsstoffen en niet te vergeten: vezels (vezels zijn onmisbaar voor ons spijsverteringssysteem). We zijn zo aan appels gewend dat ze eigenlijk niet eens meer zo opvallen en zeker niet gezien worden als een Superfood. En toch is de appel dat wel want wanneer je iedere dag een of twee appels eet dan help je het lichaam daarmee om ernstige ziektes te voorkomen.

Variatie is belangrijk

Appels overal en gemakkelijk verkrijgbaar. En, in ontzettend veel soorten en smaken. De een wat zoeter en zachter en de ander stevig en ontzettend zuur. De meeste mensen hebben dan ook wel een favoriet onder al die soorten, maar toch zou het beter zijn wanneer je wat vaker ook eens van appel wisselt. Want al die soorten hebben allemaal hun eigen extra gezonde stofjes en kleur. Want ook de kleur van groenten en fruit zegt iets over de inhoud. Zo staat er op Consumed te lezen dat het eten van wit fruit, zoals appels en peren de kans op een beroerte met 52% kan verlagen. Mits men het fruit iedere dag eet uiteraard. Om tot deze conclusie te komen hebben 20.000 mensen zich 10 lang laten volgen.

Ook bekend is geworden vanuit diverse studies, dat het eten van appels in verband kan worden gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziektes, kanker (met name longkanker), astma en diabetes type II. Voorop gesteld dat men dan wel de appel met schil eet want in de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Goed wassen is een pré en wanneer het mogelijk is om biologisch geteelde appels te kopen dan heeft dat veruit de voorkeur in verband met de gebruikte pesticiden.

Wat zit er in een appel?

Polyfenolen

Waarvan twee soorten: Floridizine en Florentine xyloglucoside, die in geen enkele andere fruitsoort te vinden zijn. Polyfenolen hebben een antioxidante en ontstekingsremmende werking en bevinden zich voornamelijk in de schil.

Quercetine

Een van de flavonoïden in appels is genaamd: Quercetine. Deze stof speelt een beschermende rol tegen ziektes als hartziekten en kanker. Quercetine heeft antioxidante eigenschappen en werkt ook ontstekingsremmend. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen met hoge concentraties van deze stof in het bloed minder kans hebben hartziekten en longkanker omdat deze stof er voor zorgt dat de oxidatie van ‘slecht’ cholesterol kan worden verminderd. En ook, dat kwaadaardige mutaties van cellen worden tegengegaan. Deze stof vind je voornamelijk in de schil.

Voedingsvezels

Voedingsvezels in appels, zowel de oplosbare als de onoplosbare, helpen het cholesterolgehalte te verlagen en dragen bij tot een goedwerkend spijsverteringssysteem.

Vitamine C

De hoeveelheid vitamine C in een appels is maar 5.7 mg, maar de werking hiervan is vergelijkbaar met 1500 mg vitamine C door de antioxidante werking van de appel.

Kalium

Kalium is samen met natrium heel erg belangrijk voor de vochtbalans binnen en buiten onze cellen.

Wees verstandig, eet een appel!

Het eten van appels zorgt voor een verlaagd risico op longkanker. Dit geldt ook voor uien. Hoe hoger de consumptie per dag, hoe hoger het verminderd risico. Tot wel 40/50 procent per dag.

Het eten van appels geeft een positief effect op astma.

Mensen die 5 of meer appels per week eten hebben een aanzienlijk groter ademhalingsvolume dan mensen die nooit appels eten.
Appels verlagen het risico op diabetes. De stof quercetine wordt hiermee in verband gebracht die voornamelijk in de schil te vinden is.

Ook bij het afvallen hebben appels een positief effect. De oorzaak hiervan ligt in de oplosbare voedingsvezels. Drie appels of peren per dag wordt aangeraden tijdens het afvallen.

Appels helpen het cholesterolgehalte te verlagen. De oplosbare voedingsvezels, zo’n 80%, normaliseren het vetgehalte in het bloed en dragen op die manier bij tot het voorkomen van hart en vaatziekten. Twee appels per dag zorgen al voor een risico verlaging van 16%.

In de schil bevinden zich de meeste antioxidanten. Deze levert twee tot zes keer meer fenolverbindingen dan het vruchtvlees. Antioxidanten zijn heel belangrijk in de strijd tegen de vrije radicalen en dus de ziekte kanker.

Conclusie

Al met al heeft zo’n simpel appeltje dus wel heel veel voordelen. Neem dus met een gerust hart een appeltje mee voor tussendoor of onderweg. En probeer ook zoveel mogelijk te variëren van het soort appel dat je koopt, want iedere soort heeft zijn eigen sterke punten.
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood uit eigen tuin: de appelDe term superfood wordt gebruikt voor voedingsmiddelen waarin veel essentiële voedingsstoffen zitten. Er zitten bijvoorb…
Superfood AppelSuperfood AppelSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de appel is één van d…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Waar zijn appels goed voor?Waar zijn appels goed voor?Appels zijn één van de bekendste soorten fruit en de meeste mensen lusten het wel. Appels zijn er in verschillende soort…

Namaakkaas of Lygomme TACH Optimum: weet wat je eet!Namaakkaas of Lygomme TACH Optimum: weet wat je eet!Een lekkere pizza met heerlijk smeuïge kaas. Een lasagne met een lekker gesmolten laagje kaas. Een verrukkelijke kaaskro…
Geheimtaal van de kleuren in groenten en fruitWaarom zien tomaten er voornamelijk rood uit, worteltjes en abrikoosjes oranje, paprika en mais geel terwijl appels, bro…
Bronnen en referenties
  • SuperFood Lifestyle. ISBN:978-90-389-1782-5
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 20-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.