Zindelijk maken van kinderen

Zindelijk maken van kinderen Kinderen zindelijk maken is niet altijd gemakkelijk. Als ouder moet je er voldoende tijd en aandacht insteken, samen met je kind ervoor gaan is dan het beste. Maar hoe en wanneer? In dit artikel volgen een paar tips en trucks.

Zindelijk?

Zindelijk zijn houdt in dat je kindje zijn of haar behoefte doet op het toilet of in een potje. Zindelijkheidstraining heeft pas zin als je kind er aan toe is, meestal zo rond het 2e levensjaar. Zodra je kindje interesse gaat tonen in de wc of vertelt wat er gebeurt in de luier, dan is je kindje er waarschijnlijk klaar voor.

Meisjes zijn over het algemeen iets eerder zindelijk als jongens. Je hoort weleens van moeders die hun kind na 2 weken zindelijk hebben gekregen, dit is niet onmogelijk maar wel zeldzaam. De meeste kinderen hebben toch wel een periode nodig van rond de drie maanden.

Begin met een potje

Koop het potje samen met je kindje, zo kan het een kleurtje kiezen en is direct een mooi moment om te vertellen waar dat potje voor dient. Het potje kun je eerst gewoon in de huiskamer zetten om je kindje te laten wennen aan dat “gekke” ding. Laat je kindje er eerst met kleding opzitten of laat pop er op zitten. Maak er een spel van en laat zien dat het leuk is. Na een paar dagen zo te hebben gespeeld met het potje, kun je proberen om de luier uit te laten. Een romper is nu erg onhandig, een onderbroekje is makkelijker en staat verzorgt. Zorg wel dat je er een paar op voorraad hebt in geval van “ongelukjes”. Alleen een shirtje en voor de rest bloot kan natuurlijk ook. Blijf nu oplettend en blijf het kind herinneren aan dat mooie potje. Leg het vaak uit en laat het herhaaldelijk zien met behulp van bijvoorbeeld een pop.

Ga in geen geval dwingen en maak geen punt van ongelukjes. Begin met alleen de ochtend bijvoorbeeld, zo hou je het leuk voor alle partijen. Zodra je kindje iets in het potje heeft gedaan is het feest! Laat hem of haar zien dat je blij bent en prijs hem of haar met deze prestatie. Zindelijk zijn wat betreft plassen gaat vaak vrij snel, poepen vinden de meeste kinderen iets lastiger. Laat je kind wat langer op het potje zitten terwijl je zelf een verhaaltje voorleest of geef je kind een leuk stukje speelgoed tijdens het potje zitten. Zo is je kindje wat meer ontspannen en kan het makkelijker zijn grote boodschap kwijt.

De wc

Als je kindje aardig is gewend aan het plassen en poepen op het potje, kun je het potje voortaan naast het toilet zetten. Nu zal je kindje dus al echt naar de wc moeten lopen om zijn of haar behoefte te doen. De volgende stap daarna is dan de wc met eventueel een toiletbril verkleiner.

Belangrijke tips:

  • Nooit dwingen om op het potje of de wc te zitten, dit werkt alleen averechts.
  • Telkens als “het” weer gelukt is blij en enthousiast reageren.
  • Blijf hem of haar stimuleren.
  • Niet boos zijn bij ongelukjes ook al is het de 10e keer.
  • Na elk bekertje drinken of na de maaltijd je kind even op de pot of wc zetten.
  • De stickermethode wil ook nog wel eens helpen: Telkens als je kind iets op het potje of de wc heeft gedaan, een sticker en bij bijvoorbeeld 10 stickers een cadeautje.
  • Als het echt niet wil lukken is je kind er waarschijnlijk nog niet aan toe, wacht nog een paar maanden en probeer het dan gewoon nog eens.
© 2012 - 2020 Rosaliea, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
Zindelijk wordenZindelijk worden. Weer een mijlpaal in het leven van uw kind, Zindelijk worden! Uw kind heeft de leeftijd bereikt om afs…
Kind wil niet op de wc plassen of poepenKind wil niet op de wc plassen of poepenAls een kind wel weet wanneer hij of zij moet plassen, maar dit alleen in een luier wil doen, dan hebben we te maken met…
Zindelijkheidstraining bij kleuters“Wanneer moet mijn kind zindelijk zijn?” Die vraag stellen vele ouders zich, zeker als kinderen van bevriende koppels al…

Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?De eerste levensjaren maakt het kind een enorme groeispurt door. Als schoolkind groeit het minder hard, maar met een vas…
De meest voorkomende kwalen bij kinderenDe meest voorkomende kwalen bij kinderenNiet alleen volwassenen, ook kinderen hebben wel eens last van (meestal onschuldige) kwalen. Veel voorkomende kwalen zij…

Reageer op het artikel "Zindelijk maken van kinderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rosaliea
Gepubliceerd: 28-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!