De psychologische oorzaak van huilbaby's

In vele gevallen wordt het huilgedrag van huilbaby's niet veroorzaakt door een medisch probleem, maar door de omgeving van de baby zelf.

Oorzaken

Onderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat de oorzaak van het huilen vaak eerder gezocht moet worden bij andere factoren dan de medische. Bij veel huilbaby's is de zwangerschap of bevalling problematisch verlopen. Ook stressfactoren in het gezin, zoals relatieproblemen kunnen wel eens een oorzaak zijn. Het is natuurlijk nooit slecht om je baby aan een volledig medisch onderzoek te onderwerpen, want er kan natuurlijk altijd wel een probleem zijn.

Er is echter maar een klein aantal baby's waarbij het huilen een lichamelijke oorzaak heeft, een allergie, een andere afwijking, irritatie of intolerantie. Ook het roken van de moeder kan een oorzaak zijn. Maar in vele gevallen is de oorzaak dus onduidelijk en is de omgeving de oorzaak, wat het er voor de ouders natuurlijk niet makkelijker op maakt. Zij maken zich natuurlijk zorgen om hun kind en twijfelen of ze zelf wel goed bezig zijn, maar vaak stopt het huilen vanzelf na een paar maanden.

Officieel wordt er gesproken van een huilbaby als de baby drie weken achter elkaar tenminste drie uur per dag en drie dagen in de week huilt. In de praktijk wordt vaker de regel gehanteerd dat sprake is van een huilbaby als de ouders het huilen 'als probleem' ervaren.

Rust bieden

Wanneer een baby veel huilt, is rust en regelmaat zeer belangrijk. Dat uit zich in een vast patroon van slapen, eten, knuffelen, spelen, slapen, ... Het is ook belangrijk dat het kind in een rustige omgeving kan slapen. Als ouders is het belangrijk je kind goed te begrijpen, want huilen is het enige communicatiemiddel die de baby op dat moment heeft. Overleg met de arts is zeker aan te raden.

Een massage voor je baby of een verwenbeurt met een lekker warm badje kan ook rustgevend en ontspannen werken. Je kan opteren voor een draagzak. Een baby houdt ervan om bij de ouders te zijn, dus altijd dichtbij je houden kan ook rustgevend zijn. Verlies nooit het contact met je baby, al kan het huilen zeer frustrerend zijn. Veel communicatie en aandacht kunnen alleen maar heilzaam zijn. Ook het ouderwetse inbakeren wordt veel gebruikt, zodat de baby zich sneller overgeeft aan de slaap.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huilbaby: oplossingen, tips en informatieHuilbaby: oplossingen, tips en informatieEen huilbaby pleegt een grote aanslag op de ouder(s). Een huilbaby is een baby die minstens 3 uur per dag huilt, langer…
Wat doen bij een huilbaby?Wat doen bij een huilbaby?De nachtmerrie voor iedere kersverse mama of papa. Het moet je maar overkomen: een baby die dag en nacht huilt, tiert of…
Wat is een huilbaby?Wat is een huilbaby?Als kersverse ouder moet je er niet aan denken dat je baby een huilbaby is. Het is verschrikkelijk om je kind zo te zien…
Rust, reinheid, regelmaatRust, reinheid, regelmaatTegenwoordig wordt iedereen platgelopen met de verschillende opvoedstijlen. Een van deze stijlen die genoemd worden zijn…

Baby's makkelijker laten slapenBaby's makkelijker laten slapenVeel jonge ouders worstelen met een tekort aan slaap. Dit wordt vaak veroorzaakt door kinderen, die moeilijk inslapen of…
Baby van maand tot maandBaby van maand tot maandElke baby is uniek, maar natuurlijk ben je nieuwsgierig naar wat andere baby's doen op dezelfde leeftijd. De algemene on…
Bronnen en referenties
  • Mijn baby huilt, de weg naar troost en kalmering - Lannoo
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.