Wennen aan baby – Oefening baart kunst

Wennen aan baby – Oefening baart kunst Iedereen voelt zich in het begin wel eens wat onwennig of onhandig in de omgang met een baby. Luiers omdoen, troosten, spelen, aanvoelen waarom de baby huilt. Alles bij elkaar is het heel wat. Als je verwacht dat je alles meteen van nature goed zult doen, kunnen er wel wat teleurstellingen volgen.

Geen ervaring

Je hebt meestal geen ervaring kunnen opdoen met baby’s voordat je er zelf een kreeg. Geen wonder dat je het af en toe vreemd en moeilijk vindt. Maar oefening baart kunst. Zo goed als baby’s moeten wennen aan hun ouders, moeten de ouders wennen aan hun kind.

Wennen kost tijd

Vaders en moeders die overdag thuis zijn, hebben genoeg oefentijd om met hun kind vertrouwd te raken. Als je buitenshuis werkt, is het belangrijk regelmatig alleen met je baby bezig te zijn. Als niemand op je vingers kijkt, gaat het vaak beter. Nog belangrijker dan tijd is trouwens de manier waarop je het doet: alsof het verzorgen een spelletje is. Spel en verzorging is prima te combineren.

Broertjes en zusjes moeten ook wennen

Oudere kinderen zijn vaak jaloers op de pasgeboren baby. Dat is helemaal niet zo vreemd. Ze zijn bang dat ze de aandacht van de ouders kwijtraken. Dat is natuurlijk begrijpelijk. Probeer vóór de voeding van je baby even tijd vrij te maken voor je oudere kind. En als het even niet kan, zeg dan wanneer je wel voor hem beschikbaar bent. Dat is in ieder geval duidelijk en geruststellend. Laat hem als het kan ook iets voor de baby doen. Probeer je oudste het gevoel te geven dat de baby ook aandacht voor hem heeft. Bijvoorbeeld dat het lachje voor hem bedoeld is. Dat kan allemaal helpen om de nieuwe situatie te aanvaarden. Ook huisdieren moeten aan de baby wennen. Vraag informatie aan het consultatiebureau of aan dierenvrienden.

Wennen kost slaap

Dat geldt vooral voor de baby. De eerste weken van een baby’s bestaan zijn vol nieuwe, opwindende, maar moe makende ervaringen. Zo ervaart hij honger, dorst en krampjes, maar ook fel licht, kou, lawaai, handen die hem beetpakken en allerlei geluiden. Dat alles kende een baby niet in de buik van zijn moeder. Slaap stelt hem in staat te bekomen van al die overrompelende indrukken en deze te verwerken. Dit is één van de redenen waarom een baby de eerste weken zoveel slaap nodig heeft.

Wennen door spelletjes

Door spelletjes wen je aan elkaar. Neem er de tijd voor. Geef ook je baby ruim de tijd. Wacht steeds rustig af tot je kind met een reactie laat merken dat je door kunt gaan. In iedere verzorgingshandeling zit wel een spelletje. Zo leer je elkaar dus heel goed kennen.

Met je baby naar buiten

Met een drie of vier weken oude baby kun je wel even naar buiten gaan, als de kinderwagen maar goed warm is en het rijden niet teveel schokken geeft. Het mag ook wel eerder , maar doe het niet meer dan nodig is. Je kunt ook ervoor kiezen om een draagdoek te gebruiken. Een draagdoek is warm en knus. En er zijn nog meer voordelen. Kleine baby’s gaan erin met gekruiste beentjes, zoals ze in de baarmoeder zaten. Dat is prima voor de heupjes.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maandenHet slaapritme van een baby: van de geboorte tot 6 maandenBaby's slapen erg veel. Naast eten, en het krijgen van aandacht en liefde, is slapen dan ook een eerste levensbehoefte v…
Waarom baby’s lachen in hun slaapWaarom baby’s lachen in hun slaap‘Waarom lacht mijn baby in zijn slaap?’ is een vraag die elke ouder zich waarschijnlijk weleens heeft afgevraagd. Een sl…
De eerste periode met je pasgeboren babyDe eerste periode met je pasgeboren babyEindelijk is het zo ver. De bevalling is achter de rug je gaat naar huis met een prachtige pasgeboren zoon of dochter. E…
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…

Geef luizenleven geen kansHet is een veel voorkomend probleem op de basisscholen: hoofdluis. Vooral aan het begin van een nieuw schooljaar is er e…
Peuters en eten – Wat te doen als je peuter niet wil etenPeuters en eten – Wat te doen als je peuter niet wil etenWanneer je baby een peuter wordt, gaan flesvoeding en sabbelflesjes langzamerhand tot het verleden behoren. Je peuter be…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.