Wennen aan baby – Oefening baart kunst
Iedereen voelt zich in het begin wel eens wat onwennig of onhandig in de omgang met een baby. Luiers omdoen, troosten, spelen, aanvoelen waarom de baby huilt. Alles bij elkaar is het heel wat. Als je verwacht dat je alles meteen van nature goed zult doen, kunnen er wel wat teleurstellingen volgen.
Geen ervaring
Je hebt meestal geen ervaring kunnen opdoen met baby’s voordat je er zelf een kreeg. Geen wonder dat je het af en toe vreemd en moeilijk vindt. Maar oefening baart kunst. Zo goed als baby’s moeten wennen aan hun ouders, moeten de ouders wennen aan hun kind.
Wennen kost tijd
Vaders en moeders die overdag thuis zijn, hebben genoeg oefentijd om met hun kind vertrouwd te raken. Als je buitenshuis werkt, is het belangrijk regelmatig alleen met je baby bezig te zijn. Als niemand op je vingers kijkt, gaat het vaak beter. Nog belangrijker dan tijd is trouwens de manier waarop je het doet: alsof het verzorgen een spelletje is. Spel en verzorging is prima te combineren.
Broertjes en zusjes moeten ook wennen
Oudere kinderen zijn vaak jaloers op de pasgeboren baby. Dat is helemaal niet zo vreemd. Ze zijn bang dat ze de aandacht van de ouders kwijtraken. Dat is natuurlijk begrijpelijk. Probeer vóór de voeding van je baby even tijd vrij te maken voor je oudere kind. En als het even niet kan, zeg dan wanneer je wel voor hem beschikbaar bent. Dat is in ieder geval duidelijk en geruststellend. Laat hem als het kan ook iets voor de baby doen. Probeer je oudste het gevoel te geven dat de baby ook aandacht voor hem heeft. Bijvoorbeeld dat het lachje voor hem bedoeld is. Dat kan allemaal helpen om de nieuwe situatie te aanvaarden. Ook huisdieren moeten aan de baby wennen. Vraag informatie aan het consultatiebureau of aan dierenvrienden.
Wennen kost slaap
Dat geldt vooral voor de baby. De eerste weken van een baby’s bestaan zijn vol nieuwe, opwindende, maar moe makende ervaringen. Zo ervaart hij honger, dorst en krampjes, maar ook fel licht, kou, lawaai, handen die hem beetpakken en allerlei geluiden. Dat alles kende een baby niet in de buik van zijn moeder. Slaap stelt hem in staat te bekomen van al die overrompelende indrukken en deze te verwerken. Dit is één van de redenen waarom een baby de eerste weken zoveel slaap nodig heeft.
Wennen door spelletjes
Door spelletjes wen je aan elkaar. Neem er de tijd voor. Geef ook je baby ruim de tijd. Wacht steeds rustig af tot je kind met een reactie laat merken dat je door kunt gaan. In iedere verzorgingshandeling zit wel een spelletje. Zo leer je elkaar dus heel goed kennen.
Met je baby naar buiten
Met een drie of vier weken oude baby kun je wel even naar buiten gaan, als de kinderwagen maar goed warm is en het rijden niet teveel schokken geeft. Het mag ook wel eerder , maar doe het niet meer dan nodig is. Je kunt ook ervoor kiezen om een draagdoek te gebruiken. Een draagdoek is warm en knus. En er zijn nog meer voordelen. Kleine baby’s gaan erin met gekruiste beentjes, zoals ze in de baarmoeder zaten. Dat is prima voor de heupjes.