Peuters en eten – Wat te doen als je peuter niet wil eten

Peuters en eten – Wat te doen als je peuter niet wil eten Wanneer je baby een peuter wordt, gaan flesvoeding en sabbelflesjes langzamerhand tot het verleden behoren. Je peuter begint zelf te eten en graait stukjes brood met de handen. Ook het eten met een lepel wordt interessant. Knoeien hoort erbij. Zo krijgt hij de kunst te pakken. Boven het jaar is de behoefte aan eten minder. Omstreeks die tijd wordt de groeispurt kleiner. De groei in het eerste levensjaar is ongeveer 7 kg en de groei in het tweede levensjaar is ongeveer 2 kg.

Snel verzadigd

Je hoeft daarom niet verbaasd te zijn als je kind ineens zijn bord niet meer leeg wil eten. Hij komt in een periode, dat hij snel verzadigd raakt. Volstoppen is nergens goed voor. Laat je kind ook niet langer dan twintig minuten aan tafel zitten. Dan heeft hij volop de gelegenheid gekregen om zijn honger te stillen. En over een paar uur komt immers weer zo’n gelegenheid. Wel is het zo dat samen eten stimulerend werkt. Stop ook een hapje in je mond en doet het kauwen daarop voor. Het samen eten van je eigen bord is soms een oplossing; ieder om de beurt een hapje.

Niet eten is niet zo erg

Een maaltijd overslaan is niet erg. Geef dan wat extra water als je peuter dorst heeft. Het eten één of twee dagen helemaal overslaan is ook niet erg. Als je kind maar drinkt. En hier volgen wat middeltjes om aan nieuwe smaken te wennen. Verzacht sterk smakende groente zoals zuurkool, witlof en spruitjes met aardappelkruim, beschuitkruim of een beetje melk (niet te veel anders wordt het eten te papperig).

Het eten leuk presenteren

Voor kleuren, vormen en hoeveelheden zijn peuters heel gevoelig. Geef kleine hoeveelheden, kies leuke kleurcombinaties en gebruik eens een andere vorm van opdienen. Maar als je kind geen honger heeft, helpt dat allemaal niets. Gewoon overslaan is dan het beste.

Maak je geen zorgen

Natuurlijk ben je af en toe wanhopig als je kind een periode van slecht eten doormaakt. Je bent beslist niet de enige die met dat probleem zit. Informeer eens naar een oudergesprekgroep waar deze vragen uitgebreid aan bod kunnen komen. Dan leer je er wat makkelijker over denken.

Voorkom spelen tijdens maaltijd

Om te voorkomen dat de maaltijd een speelkwartiertje wordt, is het beter een apart speelmoment in te lassen. Schrijf allerlei spelletjes op waar je kind aan toe is en maak wat tijd voor hem vrij. Zo’n speelkwartier is enorm goed voor de ontwikkeling en leuk voor jullie allebei.

Oefenen van de eigen wil

Peuters hebben een grote drang om allerlei dingen zelf te willen doen. Ze leren daar enorm veel van; het is heerlijk om te voelen dat je macht krijgt over je eigen bewegingen, over je eigen speelgoed, over je eigen vork. Maar soms oefenen ze hun wil door niet te eten. En daar sta je dan als ouder. Machteloos. Hoe meer aandacht je geeft, hoe spannender het wordt. Het gaat in dat geval niet om het eten, maar om jouw wil tegen die van je kind. En meestal verlies je die strijd. Als het erop aankomt kunnen kinderen van alles mee-eten. Maar als ze geen honger hebben, wordt het weigeren van eten een leuk spelletje, waardoor ze alle aandacht van je krijgen die ze hebben willen. Het beste is er geen prestigestrijd van te maken. Wacht rustig tot je kind hongerig is. Dan gaat alles vanzelf.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het opvoeden van peuters - peuters die niet willen etenEr is soms veel fantasie, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig om een peuter aan het eten te krijgen. Voor vele oud…
Aan tafel! Eetproblemen bij peutersIn het begin lijkt je kindje alles te eten, maar na ongeveer 1,5 jaar kan er iets veranderen. Veel kinderen beginnen dan…
Wat is een peuterWat is een peuterIn dit artikel staat de ontwikkeling van een peuter beschreven. De lichamelijke ontwikkeling, de cognitiever ontwikkelin…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…

Wennen aan baby – Oefening baart kunstWennen aan baby – Oefening baart kunstIedereen voelt zich in het begin wel eens wat onwennig of onhandig in de omgang met een baby. Luiers omdoen, troosten, s…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.