Het slimste kind

Het slimste kind We hebben allemaal het slimste kind in huis wonen, althans dat zal menig ouder vol trots uitspreken. En dat is goed, lief en reuze leuk … maar de kans dat jij het slimste kind in je huis rond hebt lopen, is natuurlijk niet zo groot. Niet dat het erg is, want ieder individu is goed zoals hij of zij is. Vooral veel van het kind houden is erg belangrijk. Maar je kunt je kind natuurlijk wel een beetje stimuleren/motiveren, wat ook nog eens goed werkt voor de binding.

Speelgoed

Speelgoed is belangrijk voor kinderen en dat kan je als ouder/opvoeder zelf bepalen. Kijk goed wat voor speelgoed je je kind voorzet. Kleine kinderen die echt gaan spelen en die moeten “bouwen” en soms moeten puzzelen de juiste stukken goed bij elkaar te zetten, worden geprikkeld. Waarbij het geen probleem is als ze iets krijgen wat ze fysiek aan de slag zet. Immers, kinderen kunnen niet jong genoeg als vanzelfsprekend veel bewegen. Kinderen bewegen tegenwoordig te weinig, want voor de computer of de televisie zitten is niet bewegen. Echter, wat je je kind ook aan sleepgoed geeft, laat het geen enorme berg zijn waar hij of zij uit kan kiezen. Een kind moet zich immers ook leren concentreren en dat wordt lastig als het kind continue door van alles geprikkeld wordt. Wissel speelgoed af en leg altijd verschillende stukken klaar.

Balans

Balans, het begint al op jonge leeftijd. Een kind heeft stabiliteit nodig en balans en dat zal je je kind bij moeten brengen. Een stabiele omgeving creëren doe je zelf, maar je moet je kind ook helpen aan allerlei zaken deel te nemen. De prikkels, iedere keer weer iets anders, zijn belangrijk. Enerzijds om niet in een monotone omgeving te zitten en bijvoorbeeld alleen maar gamen voor de televisie of alleen maar filmpjes kijken … omdat kinderen dan lekker rustig zijn.
Wissel televisie af met spelletjes doen, eventueel samen, kinderen aan het werk te zetten met bouwspeelgoed, om ze vervolgens buiten te laten spelen. Met andere kinderen voor het socialisatieproces en om ze lekker te laten rennen en klauteren.

Binnen balans hoort natuurlijk ook dat een kind gezond eet, een regelmatige leefstijl heeft en genoeg slaapt. Laat een kind vooral ook ontdekken, praat er met je kind over en laat je kind sociaal omgaan met dieren. Als je zelf geen kat of hond hebt, kijk dan in de omgeving, de kinderboerderij etc. De eigen geest komt ook tot uiting met tekenen of schilderen. Geef je kind ook hier de ruimte voor en spreek er met het kind over. Soms kan uitleggen hoe iets is opgebouwd je kind inzicht verschaffen, maar uitleg dient altijd te gebeuren op een manier dat het te bevatten is voor het kind. De leeftijd moet dus altijd meegenomen worden met je uitleg.

"If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales." Albert Einstein

Bron: Eigen neefje en nichtje - AnnastaalBron: Eigen neefje en nichtje - Annastaal

Wat kan je extra doen?

Rekenen

Natuurlijk zijn er wel wat zaken die je kunt ondernemen om je kind te stimuleren. Rekensommetjes maken en uitleggen op een manier dat hij of zij het leuk gaat vinden. Dat kan bijvoorbeeld al met speelgoedjes, kleurpotloden, de eigen vingertjes of kleine snoepjes of chipjes. Zorg vooral dat het spelenderwijs gaat.

Communicatie

De communicatie bij je kind stimuleren kan je doen door vanaf het begin met je kind te praten. Voor veel ouders/opvoeders als vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Gebrabbel lijkt wel leuk bij een baby, maar praat er gewoon tegen. Het gaat om de toon.
Blijf dit gewoon doen ook als hij/zij inmiddels peuter of kleuter is op een constante manier. Tijdens deze jaren is het ook goed te bespreken wat je kind doet, wat het ziet of voelt. Neem in je eigen communicatie ook steeds meer woorden mee. Langzaam meer moeilijkere woorden introduceren tijdens je gesprek en dit op een speelse manier toelichten.

Samen lezen (bijvoorbeeld sprookjes) is een prima manier om je kind communicatief te stimuleren. Stel vragen over hetgeen gelezen is. Let ook op hoe je kind reageert en zet je woorden kracht bij met bijvoorbeeld objecten of teken iets om het duidelijker te maken of gebruik je handen. Lees een boek ook rustig vaker, kan geen kwaad. Luister en zing samen liedjes, goed voor de binding en het taalgebruik.

Tot slot

We weten het allemaal wel, vooral niet pushen … maar als je ziet dat je kind beter dan de middenmoot is, worden sommige ouders/opvoeders net iets te fanatiek. Als je kind het spelenderwijs oppakt, weet hij/zij niet beter, gaat het allemaal een stuk gemakkelijker en is de kans dat hij of zij het in de toekomst ook leuk gaat vinden, veel groter.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…
Ontwikkeling van het kind, leren kruipenOntwikkeling van het kind, leren kruipenKruipen is vaak een van de eerste manieren van hoe een kind zich gaat bewegen. Een kind dat gaat kruipen kan ineens veel…

Help! Mijn peuter wil niet eten! Hoe kun je hem overtuigen?Help! Mijn peuter wil niet eten! Hoe kun je hem overtuigen?Wanneer een kind de peuterleeftijd bereikt krijgt het vaak een behoorlijk eigen willetje. Hij heeft het woordje 'nee' on…
Foppen of stoppen?Het zorgt voor een rustigere baby en een kleinere kans op wiegendood; de fopspeen. Maar er zijn ook een paar nadelen ver…
Bronnen en referenties
  • Maaike Gotz - pedagoog
  • Afbeelding bron 1: Eigen neefje en nichtje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.