Help! Mijn peuter wil niet eten! Hoe kun je hem overtuigen?
Wanneer een kind de peuterleeftijd bereikt krijgt het vaak een behoorlijk eigen willetje. Hij heeft het woordje 'nee' ontdekt. Je komt als ouder voor allerlei uitdagingen te staan. Eerst at je kind altijd netjes zijn bordje leeg, maar opeens is dit voorbij! Een kleine geruststelling is misschien dat veel kinderen dit gedrag vertonen. Het hoort bij de ontwikkeling van het peuterbrein. Gelukkig zijn er wat trucjes die ervoor kunnen zorgen dat je peuter toch weer gaat eten. Het vergt soms alleen wat tijd en geduld...
Maak er geen strijd van
Maak geen strijd van het eten. Dit is dan ook gelijk de belangrijkste tip! Het is misschien verleidelijk om boos te worden wanneer je peuter zijn bordje weer niet leeg eet. Toch werkt dit eigenlijk alleen maar averechts. Een bekende uitspraak is: 'als je je bord niet leeg eet, krijg je geen toetje'. Dit komt over als een dreigement. Het kind zal zien dat er een strijd gevoerd wordt, en gaat zich dus alleen maar dwarser gedragen. Ook kan je kind op deze manier het gevoel krijgen dat eten een straf is. In plaats van boos worden, is het in dit geval beter om het probleem te negeren. Vertel je kind aan het einde van het eten dat je het jammer vind dat hij zijn bordje niet leeg eet. Maar dat er vertrouwen in hebt dat hij dat de volgende keer veel beter kan!
Ritme
Een gestructureerd leven is belangrijk voor ieder kind. Vooral voor peuters is het belangrijk dat zij gedurende de dag steeds weten wat ze kunnen verwachten. Dit heeft betrekking op vrijwel alles wat er gebeurt in zijn leven. Zo hebben jullie vast wel een ritueel dat iedere avond voor het slapengaan herhaald wordt, bijvoorbeeld douchen, verhaaltje en naar bed. Ook met eten is het belangrijk dat er structuur wordt toegevoegd. Probeer iedere dag rond hetzelfde tijdstip te eten met je peuter. Dit zorgt voor een goed ritme. Verder voorkom je dan dat de peuter al over zijn honger heen is, of al te moe is om te eten.
Laat je kind niet teveel drinken
Een van de redenen waarom je kind niet wil eten, is omdat hij zijn buikje al vol heeft. Dit hoeft niet te zeggen dat hij tussendoor te veel snoept. Een peuter kan namelijk ook een vol gevoel hebben doordat hij net een volle beker drinken op heeft.
Wees niet bang dat je kind iets tekort komt
Als ouder is het een logische gedachte dat je kind goed moet eten, om te kunnen groeien. Toch moet je je niet al te veel zorgen maken wanneer je kind even iets minder goed eet. In slechts heel weinig gevallen zal dit een medische oorzaak hebben. Vaak is het normaal 'peutergedrag'. Het is misschien een geruststelling om te weten dat een kind niet puur groeit door te eten. Kinderen groeien door groeihormonen, die ook zonder te eten hun werk doen! Uiteraard is het wel belangrijk dat je kind de goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer daarom wel veel te variëren met eten. Ook al zijn het muizenhapjes die hij binnenkrijgt, op deze manier krijgt hij toch veel verschillende voedingsstoffen binnen.
Geef het goede voorbeeld
Het klinkt voor sommigen wellicht vanzelfsprekend, maar het is erg belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven aan je peuter. Eet wat de pot schaft! Probeer geen aparte dingen te koken voor verschillende mensen, maar laat je kind zien dat je altijd een paar hapjes moet proberen. Peuters zijn erg goed in het na-apen van dingen. Wanneer je als ouders iets niet lust, zal je kind dit 'gedrag' dus zomaar na kunnen doen. Veel mensen hebben de gewoonte om het ontbijt over te slaan. Uiteraard is dit voor volwassenen al niet gezond, maar voor een peuter is het ook belangrijk 's morgens een ontbijtje te nemen. Neem zelf altijd een ontbijt, zo laat je je peuter zien dat er 's morgen gegeten moet worden. Wanneer je zelf het ontbijt overslaat, kan je peuter dit gedrag ook na-apen.
Maak je niet teveel zorgen over het gedrag van je peuter
Het gedrag dat je peuter vertoont is in veel gevallen slechts een fase waar hij doorheen gaat. Wanneer je zelf niet teveel ophef maakt over zijn eetgedrag, is de kans groot dat het probleem ook weer overwaait. Voordat je het weet zal je kind weer gewoon eten, al heeft hij natuurlijk wel zijn voorkeuren!